Belg selv

Banken har gitt lån til kokeboka "Belg selv" skrevet av Per Viderup. Kokeboka passer for deg som vil spise mindre kjøtt og mer plantebasert og proteinrik mat.

Formålet med denne boka er å hjelpe deg med å utforske de proteinrike og velsmakende grønnsakene vi kjenner som belgfrukter. Dette er mat som gir kroppen din det den trenger, med en god og lett metthetsfølelse. Det finnes kun gode grunner til å inkludere mye belgfrukter i det daglige kostholdet: det er bra for helsa, klimaet, kloden og dyrevelferd.

Her finnes blant annet en oppskrift på falafler med norsk vri. Om du ikke vil prøve deg på å lage falaflene selv, så kan du få kjøpt dem Per Viderups foodtruck, Falafelkompaniet, som holder til i Trondheim. I Pers falafler bruker han bygg og lokale grønnsaker. Han røper at det er byggen som gjør dem skikkelig sprø. Falaflene går unna så det fyker, blant annet som super festivalmat på Pstereofestivalen i august under mottoet «Eat your greens – don’t forget your beans». «Give peas a chance», sier Per.

Per Viderup

Per Viderup (46) begynte i 2003 som kokk på kantina i Realfagbygget på NTNU i Trondheim, der han fikk frie tøyler til også å servere vegertarmat. To år senere startet han opp vegetarstedet Persilleriet, og ble raskt en inspirator for grønn mat og livsstil gjennom workshops, matlagingskurs og konsulentoppdrag. Ga ut boken “Mer Kål, mindre Jål” i 2013, om plantebasert husmannskostbok som viste en enkel vei inn i den nye, grønne, kortreiste kokebølgen.

Året etter trillet VG seks på terningen etter å ha spist potetlefse fra Frosta, med nykål, humus, kålrotboller, harissachillisaus og dijonvinaigrette fra “Mer Kål, mindre Jål”-boden under Øyafestivalen. På senhøsten 2014 startet Per opp “Hagen” sammen med Richard Nystad, et casual, trendy spisested, nå også med to utsalg i Trondheim, Denne boken har han laget til deg som vil spise mindre kjøtt, gjøre verden litt bedre og samtidig få i deg rikelig proteiner – og gjerne bli inspirert på veien.