Nr. 2019/4
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Innpakkede gaver på et bord

Bærekraftige julegaver

Jannike Østervold

Publisert: 09/11/2019

Vi gir vår moralske støtte til alle som synes det er greit å bremse på julegavestresset, og bidrar med noen tips til alternative julegaver.

Gi gaven videre på CulturaFlokk

Nå har vi tilrettelagt på CulturaFlokk for at du kan lage din egen julegaveinnsamling eller bursdagsinnsamling. Dermed kan gavene du får gå videre til din favorittorganisasjon. Vi har i første omgang tilrettelagt for gaveinnsamling til de organisasjonene som Cultura Bank har et støttekontosamarbeid med, men flere er velkomne.

Hvorfor skal du velge CulturaFlokk istedenfor en innsamling på Facebook? Kanskje er du ikke på Facebook, eller kanskje de som har lyst til å gi deg en gave ikke på Facebook, de heller. Dessuten liker du godt at vi ikke gir data om dere videre til tredjeparter. På CulturaFlokk kan du også skrive mer, både om deg selv og om hvorfor dette er organisasjonen du ønsker at skal få din gave. Da blir det mer personlig for de som skal gi deg gave, for organisasjonen som mottar gaven og for deg.

Kjøp julegaver fra Culturakunder

Kanskje kan du finne en julegaveidé hos en av kundene i Cultura Bank? Hvis du er innskyter eller egenkapitalbeviseier i banken, så vet du at dine penger har vært med på å gjøre det mulig å produsere disse produktene og opplevelsene.

Se våre julegavetips fra Culturakunder

Gi en hjemmelaget julegave

Mulighetene for hjemmelagde gaver er mange. Et gjenbruksglass med hjemmebakte kaker, marsipan, syltetøy eller tørket sopp eller bløt pakke med hjemmestrikkete sokker, votter, skjerf eller lue. Eller kanskje et gavekort med middagsinvitasjon. Og pakkelappene lager du selvfølgelig selv.

Gi av din tid

Mange småbarnsforeldre har stram økonomi og har ikke familie i nærheten. Da kan en super gave være kinobilletter med tilhørende tilbud om barnevakt.

Gi opplevelser

Mange opplevelser er gratis – tur til fots, på ski eller sykkel, men hvis penger ikke er noen hindring, så er kulturopplevelser gode alternativer. Eller kanskje en massasje eller noen gitartimer?

Sett beløpsgrense

I noen familier blir man enige om beløpsgrenser – for eksempel at ingen julegaver skal koste mer enn 300 kroner.

Gå sammen

Det er bedre å gå flere sammen og kjøpe én ordentlig ting som mottakeren virkelig ønsker seg enn at alle kjøper noe bare for å kjøpe. Se bare køene hos bokhandlerne etter jul, med alle som skal bytte årets bestselgere.

Kutt ut julegavene

Et mer drastisk tiltak – som noen likevel gjør – er å bli enige med slekt og venner om at i år vil dere verken gi eller få julegaver. Hold heller en hyggelig spleisefest
i romjulen.