Nr. 2011/4
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Crowdfunding

Jannike Østervold

Publisert: 30/03/2011

Har du et godt kreativt/kulturelt prosjekt som vekker begeistring hos flere enn deg, eller vil du samle inn penger til et godt formål?

Da har du mulighet for å legge ut prosjektet ditt på nettsteder som organiserer innsamlinger og dermed gjøre det enkelt for dem som vil støtte prosjektet med å gi penger. Så forteller du ditt nettverk om innsamlingen gjennom e-post, Facebook eller Twitter – og er formålet riktig godt, sprer de kanskje invitasjonen videre til sine venner igjen. Og så strømmer forhåpentligvis pengene inn. Du kan hele tiden følge med på nettsiden og se hvor mye som er kommet inn.

Det amerikanske nettstedet kickstarter.com er kanskje ett av de mest kjente, men for å kunne samle inn penger der, må man være bosatt i USA og ha en amerikansk bankkonto. Det finnes imidlertid et nettsted som kan benyttes også av skandinaviske prosjekter,www.fundedbyme.no. Her kan man legge ut egne prosjekter og samle inn penger til dem. Pengene utbetales via PayPal systemet.

Hva kreves av prosjektene

Prosjektene skal ha tydelig tidsplan og et konkret mål, for eksempel et arrangement eller et produkt. Tidsfristen skal være mellom 10 og 90 dager. Det er vanlig at man tilbyr giverne en belønning – og her er det rom for mye kreativitet.

Et av prosjektene som har oppnådd sitt innsamlingsmål, var Peter og Maria, et ungt par med Downs syndrom, som ønsket seg penger til å gifte seg og arrangere en bryllupsfest med levende musikk. De oppnådde målet på 30 000 og litt til.

Dette prosjektet har mange av kvalitetene som skal til for å lykkes. Det er et klart definert formål, og de har lagt ut en liten film så man blir kjent med personene og får sympati for prosjektet. Og giverne får belønning. Avhengig av beløpets størrelse, får man takkekort, invitasjon til å overvære seremonien eller til og med invitasjon til bryllupsfesten.

Det er lett å gi penger – man kan betale med kort.

Funded By Me tar 6 % i administrative kostnader.

fundedbyme.com (internasjonal nettside)

fundedbyme.no

Twitter: @fundedbyme

kickstarter.com