Nr. 2012/2
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Etablering som bærer frukter

Heidi Jensen, salgsansvarlig ved Kuldsminde Økologiske Frugtplantage

Publisert: 06/03/2012

I januar 2010 overtok Edi Seyfried og Heidi Jensen fruktplantasjen Kuldsminde, – en av Danmarks største økologiske fruktplantasjer. Det har vært en erfaring full av både storm og solskinn.

Edi hadde vært driftsleder på Forsøgsplantagen på Fejø i et par år, og plutselig en dag kom tilbudet om å overta den økologiske fruktplantasjen Kuldsminde.

En stor avgjørelse

Det var en stor avgjørelse å ta, og det var mange spørsmål som meldte seg. Vi hadde nettopp blitt kjent med hverandre, og så skulle vi allerede finne ut om vi ville fortsette å være sammen. Edi hadde nettopp kommet fra Tyskland, og var det sikkert at han ville fortsette å bo i Danmark? Edi har dessuten en datter, så han måtte også vurdere hvorvidt han ønsket at hun skulle vokse opp i Danmark. Og så var det jo spørsmål om vi våget å ta på oss denne kjempeoppgaven det ville være å drive en fruktplantasje. Ville vi overhode klare å lykkes med å snu utviklingen av denne plantasjen, som hadde strevet i flere år?

Lysten til å bli sammen ble tydelig, og ønsket om å bli på Fejø i de vakre omgivelsene på Kuldsminde var også stort. Så kreativiteten, ideene, mulighetene og løsningsforslagene myldret frem. Vi visste til slutt at dette var en mulighet som vi ikke kunne la gå fra oss.

Våre faglige og personlige forutsetninger var i orden, og folk på øya sa til oss at hvis ikke vi kunne få Kuldsminde på rett kjøl, så ville ingen kunne det. Derfor tok vi spranget og bestemte oss for å slå til.

Nødvendig med flere typer kompetanse

Vi kunne mye om det å dyrke økologisk frukt. Da vi også ønsket å produsere og selge most, måtte vi lære oss mye om dette. Det har vært en utfordring å finne ut av dette systemet og veien inn på markedet. Det er mange regler, både skrevne og uskrevne, som man må sette seg inn i. Derfor har vi valgt å ha en ekstern konsulent tilknyttet oss, som vi får god hjelp av.

Fra drøm til virkelighet

I dag kan vi se at drømmene og visjonene våre har blitt til virkelighet. På grunn av fortiden sin har plantasjen vår en uovertruffen rikdom av forskjellige fruktsorter, noe som betyr at vi nå kan tilby pæremost og økologisk eplemost i hele åtte enestående smaksopplevelser. I sesongen leverer vi også plommer, kirsebær, epler og pærer. Etterspørselen er faktisk så stor at vi blir utsolgt så snart vi er ferdige med innhøstingen.

Kundene blir flere og flere og kommer fra alle deler av landet, og vi selger varene våre til noen av de mest populære restaurantene og butikkene i Danmark. Utvalget i gårdsbutikken er også ettertraktet blant turister, sommerhusgjester og fastboende på Fejø. Her kan man dessuten bli fadder for sitt eget frukttre, overnatte i gjestehuset eller være med på en spennende fuglekasse-skattejakt.

Økonomien kan stadig gnage litt, men gleden vår over kontakten med kundene, økologien og naturen gir oss ro og tro på at vi nok skal klare det.

Fakta om Kuldsminde

40 000 trær

50 kilometer rader med trær

20 hektar

4 pæresorter

6 plommesorter

6 kirsebærsorter

50 forskjellige eplesorter

Kuldsminde Økologisk Frugtplantage er kunde i vår søsterbank Merkur i Danmark.