Nr. 2017/2
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Mann sitter i yogastilling på gulv
Aktuelle bøker

Farvel, ting

Jannike Østervold

Publisert: 20/06/2017

Danshari er et japansk ord, som betyr noe sånt som å kvitte seg med unødvendige eiendeler.

Det kommer en bølge av enkelhet fra Japan – ikke før har vi ryddet oss gjennom klesskap og bokhyller inspirert av Marie Kondos Magisk opprydning, så dukker farvel ting av Fumio Sasaki opp, en håndbok i kunsten å bli lykkelig med færre ting. Hans personlige historie er en integrert del av boken. Han har gått fra å være en vanlig fyr med mange ting i en trang og rotete leilighet, til å bli en minimalist, som har akkurat det han trenger i et rent og ryddig hjem, som nå kjennes romslig etter at alt det overflødige er borte. Han viser oss før- og etter bilder fra leiligheten sin.

Jeg tenker at han er ekstrem, dette er ikke noe for oss vanlige mennesker, men samtidig er mye av det han skriver veldig tiltrekkende

Jeg tenker at han er ekstrem, dette er ikke noe for oss vanlige mennesker, men samtidig er mye av det han skriver veldig tiltrekkende – som det at han sparer mye tid på å slippe å lete etter ting. Han forteller at han kunne pakke alle sine eiendeler i løpet av en halvtime sist han flyttet! Han sparer også tid på mindre shopping og mindre husarbeid.

Den teknologiske utviklingen har gjort det lettere å bli minimalist – smarttelefon og PC/Mac gjør at du kan ta bilder, se filmer, høre på musikk og lese bøker, og nye former for deling gjør at man ikke nødvendigvis behøver å eie en ting for å bruke den (som bildeling).

Et hovedkapittel i boken er 55 tips for å bli kvitt tingene for godt. Her er mange gode ideer å hente. Boken inneholder også eksempler med bilder fra ekte minimalisthjem og en kuriositet – bilder av innholdet i sekken til globetrotteren Kouta Ito, som reiser rundt i hele verden bare med en ryggsekk og skaper musikk på sin MacBook Pro. Dette er folk som har løpt linen helt ut. Null rot.

Minimalister er personer som kvitter seg med unødvendige ting for å gi plass til de viktige tingene, konkluderer Fumio Sasaki. Og jeg lar meg inspirere et stykke på vei – får lyst til å gå hjem og skape litt mer luft og rom i krokene.