Nr. 2020/2
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Bunke med vafler dandert med grønne urter

God mat i sommervarmen

Ren Mat / Nadin Martinuzzi

Publisert: 15/06/2020

Grønne og sunne varianter av burgere og vafler

Takk til Økologisk Norge for tillatelse til å gjengi oppskriftene, som tidligere har vært publisert i Ren Mat.

Blomkålburger med ertepuré og syltet rødløk

Bare fargene her er så herlige at vi får vann i munnen! En dekadent burger Stor burger med ciderflaske i bakgrunnen.med markant ostesmak og syrlig løk.

300 g gule linser, kokte
1 stor gul løk, finhakket
1 lite blomkålhode, i buketter
50 g brødsmuler
2 fedd hvitløk
½ dl kikertvæske/aquafaba eller ett egg
1 dl hvetemel
olje
salt og pepper
blåmuggost
smør eller olje til steking

ERTEPURÉ

350 g erter, frosne
1 stort fedd hvitløk, grovhakket
¼ sitron, saften av
½ dl olivenolje
en neve koriander (valgfritt)

SYLTET RØDLØK

3 rødløk i skiver
1 dl eddik
1 dl sukker
3 dl vann
smak etter ønske; hele pepperkorn, stjerneanis, laurbærblad

  • Start med rødløken. Kok opp vann, eddik og sukker, og tilsett ønsket krydder. Når sukkeret har løst seg opp, tilsetter du rødløken. Ta gryten til side og avkjøl. Ha løken over i rene Norgesglass, og hell over lake til løken er dekket. Sett i kjøleskap, og vent minst en halvtime. Løken holder seg lenge på glass om du bruker rent redskap når du forsyner deg.
  • Bland blomkålbukettene med løk, hvitløk, salt og pepper. Stek det i ovnen 20-25 minutter ved 180 grader, eller til blomkålen er mør.
  • I mellomtiden lager du ertepuréen: Varm ertene skånsomt, eller bruk dem rett fra pakken for en kald puré. Kjør erter, sitronsaft, hvitløk, salt, olivenolje og eventuelt koriander i en kjøkkenmaskin eller stavmikser til pureen har myk og jevn konsistens.
  • Kjør linsene grovt i en mikser. Ha i blomkålbukettene, brødsmuler, mel og aquafaba/egg og bland til du har en jevn farse i mikseren.
  • Form deigen til burgere, og stek i en stekepanne på middels varme til de er gylne på hver side. Dander i burgerbrød med en skive blåmuggost og salat på hver burger, og server sammen med ertepuré og syltet rødløk.

DRIKKETIPS Tørr sider er matvennlig. Balholms Sognefjord er laget med bitre epler og byr på fyldig smak og bitter utgang. Den akkompagnerer blåmuggosten og den syrlige rødløken i denne retten. Passer også fint til kraftige kjøttretter.

Squashburger og nypotetsalat

Hemmeligheten bak en god squashburger ligger i å la den raspede squashen renne godt av seg og finne de riktige smakstilsetningene, i dette tilfellet masse deilig dill, hvitløk og bukkehornsfrø. Ønsker du en brødfri variant, server med litt flaksalt, sitronbåter og nypotetsalat ved siden av.Burger med saftflaske i bakgrunnen

450 gram squash (ca. to små), grovt revet
1 løk, grovt revet
2 fedd hvitløk, raspet
100 g kikertmel
100 g frosne erter, tint
1 dl dill, finhakket
½ dl plantebasert yoghurtalternativ eller Røros-yoghurt for vegetarisk variant.
1 ts bukkehornsfrø (kan sløyfes)
1 ½ ts salt
pepper etter smak
sitronbåter

  • Legg squash, løk, hvitløk og salt i et dørslag, og la stå en halvtimes tid. Klem så ut overflødig væske.
  • Bland dette med erter, dill, kikertmel, yoghurt, salt, og bukkehornsfrø. Smak til med pepper.
  • Forme til burgere, og stek disse gylne med litt olje, de trenger litt tid, så vær tålmodig.
  • Server med surdeigsbrød og ketsjup, gjerne fermentert!

POTETSALAT

400 g nypoteter
3 dl feldsalat
1 neve dill, grovt hakket
2 vårløk, finhakket
1 dl sylteagurk, grovhakket
1 dl rømme
1-2 ss olje
2-3 ss sitronsaft
pepper og salt etter smak

  • Kok potetene med litt flaksalt i vannet. Avkjøl.
  • Bland inn salat, dill, vårløk og sylteagurk.
  • Lag dressing av rømme, olje, sitronsaft, salt og pepper, og rør godt sammen før du heller over potetblandingen.

Grønnsaksvafler

De fleste barn elsker flat mat, og vafler er intet unntak. Disse sprø vaflene er sunne nok til å serveres til middag. Grovt mel, havregryn og grønnsaker gjør at vaflene er pakket med energi som gir god metthetsfølelse. Stek dem til de er mørkebrune, og avkjøl på en rist. Denne oppskriften på middag og dessert i ett er testet på og godkjent av mange barn. Hjemme hos oss spiser vi først middagsvafler med revet ost, tomat og eventyrpesto, før vi jafser i oss dessertvafler med syltetøy.

Oppskrift: Juliane Josephson/Julianes kokebok

4 dl havregryn
1,5 dl rugmel
1,5 dl hvetemel
4 ss brunt sukker
1 ts kardemomme
½ ts salt
1 ts natron
1 ts bakepulver
1 stor gulrot, revet
1/3 squash, revet
1 beger rømme
4 dl Farris
4 egg, romtemperert
6 ss nøytral olje

  • Bland alt det tørre i en stor bakebolle.
  • Riv gulrot og squash grovt, og bland det med det tørre.
  • Ha Farris i et desilitermål. Visp sammen med 1 beger rømme, og hell det i røren.
  • Visp sammen olje og egg, og hell det i røren.
  • La helst røren svelle i en halvtime.
  • Stek vaflene til de er godt mørkebrune, og la dem avkjøles på en rist. Merk at rug, havre og grønnsaker gjør vaflene tyngre. Det er derfor viktig å steke vaflene til de er godt brune. Da får du en deilig kontrast mellom det sprø ytre og det saftige indre!

Vaflene smaker herlig med revet ost, tomater i skiver og eventyrpesto. Pisk opp litt rømme med olivenolje. Ha i friskhakkede urter og litt salt. Eller bare spis de sprø vaflene som de er!

EVENTYRPESTO

1 basilikumplante
3 ss rosmarin
3 ss mynte
2 ss skvallerkål
1 ss sitronsaft
1,5 håndfull parmesan, revet
1 håndfull cashewnøtter, males til grovt mel
1 fedd hvitløk
1 kopp olivenolje
salt

  • Finhakk alle urtene i en kjøkkenmaskin sammen med olivenoljen.
  • Bland alle ingrediensene sammen og du har ferdig pesto!