Nr. 2022/1
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Fire personer samlet til paneldebatt på scene.
Samtale om spiritualitet og seksualitet med festivalsjef Kjersti Helgeland, artist og skuespiller Mikkel Gaup, sjaman Astrid Ingebjørg Swart og sexolog Siw Gamnes. foto: Marco Zimberlin/Nytfestivalen Mangfold, sex og nytelse
Mangfold

Mangfold, sex og nytelse

KJERSTI HELGELAND, STYRELEDER, NYT STIFTELSE FOR POSITIV SEKSUALITET OG SEKSUELL NYTELSE / MARCO ZIMBERLIN

Publisert: 18/03/2022

Har du tenkt på hvordan seksuelt mangfold bidrar til en bærekraftig utvikling?

Kan seksuell glede og nytelse bidra til bedre helse og livskvalitet?

Jeg skal innrømme at da jeg jobbet med miljø og bærekraft, var ikke dette i mine tanker. Det var heller ikke tema i masteren Strategic Leadership for Sustainability, som jeg tok ved Blekinge tekniska Högskola, men det var her jeg ble satt på tanken. Skal vi kunne gjøre vårt beste for en større sak, må vi også ta vare på oss selv, ha et personlig bærekraftig liv. Trening, helse, kosthold og lignende kan vi gjerne snakke om, kanskje også følelser og forhold – men seksualitet? Nei, der går grensen for de aller fleste.

Men har du opplevd hvordan seksualitetens kraft kan gi energi og glede, få livsgnisten til å flamme opp og sitre i hele kroppen så du føler deg klar for alt? Har du kjent hvordan begjæret etter ytre tilfredsstillelse; mat, shopping og sosiale media stilner når du er dypt tilfreds i deg selv etter god sex? Seksualiteten er en – av flere – nøkler til et bærekraftig liv. Jeg mener det er på tide å ta denne kraften på alvor.

I 2018 startet jeg Nytfestivalen for å skape den arenaen jeg selv savnet. En stueren arena om positiv seksualitet for folk flest. For å lære, inspirere og kanskje provosere. For å nedkjempe skam og tabu og bidra til kunnskap og forståelse. For å fremme den positive seksualiteten og nytelsen. I 2021 ble Nyt stiftelse for positiv seksualitet og seksuell nytelse stiftet. Stiftelsens formål er å fremme positiv seksualitet og seksuell nytelse, som viktige faktorer for god seksuell helse, god livskvalitet og sosial bærekraft.

Det er her mangfoldet kommer inn. Menneskets seksualitet er utrolig mangfoldig, men de rammene samfunnet har satt for den er fortsatt snevre. I et historisk og kulturelt perspektiv er samfunnet vårt også i dag sterkt preget av kristne, pietistiske verdier. Stigma og tabuer rundt sex lever i beste velgående. Resultatet er skam, uhelse, løgner og hemmeligholdelse. Ungdom som synes det er flauere å snakke om sex med en partner enn å ha det.

Nyt arrangerer foredrag, panelsamtaler, cafétreff og workshops med temaer som spenner fra orgasme, BDSM, mannlig seksualitet og ulik lyst til sexarbeideres erfaringer, sex og religion og syndige folkeeventyr. Norges fremste fagfolk, kursholdere og aktivister bidrar med temaer de brenner for, og sammen har vi satt positiv seksualitet på agendaen.

Ofte skal det ikke mere til enn å ta opp temaet og stille noen enkle spørsmål for å skape endring. Som da vi ville ha et arrangement om seksuell helse i fengsel. Bortsett fra seksuallovbrudd var dette et ikke-tema i kriminalomsorgen. På Nytfestivalen ble frøet sådd, og nå går pilotprosjektet Seksualomsorg i kriminalomsorgen inn i sitt tredje år.

Mitt ønske er at det skal bli like naturlig å snakke om seksualitet som det er å snakke om mat. At utvalget for enhver smak skal være like akseptert. At du skal kunne gå på kurs og lære å mestre din “yndlingscuisine” – og kunne fortelle om det til venner og kollegaer dagen etter.

Les mer på Nytfestivalens nettsider

Send e-post til Kjersti