Nr. 2012/4
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Mat med mer

Bokanmeldelse av Arne Øgaard

Publisert: 06/03/2012

Seksbarnsmor, overlege og livsnyter Berit Nordstrand har skrevet en kostholds og oppskriftsbok som kan være til glede for mange. Med hennes utgangspunkt gir det seg at dette må dreie seg om sunn mat som barn liker og som ikke tar alt for lang tid å lage.

Boka er full av lekre bilder og fristende oppskrifter med utgangspunkt i naturlige og næringsrike råvarer. Det at råvarene kommer fra økologiske gårder hvor dyra har fått større omsorg er også et poeng.

Boka skiller seg fra mange tilsvarende bøker med et eget kapittel om kveldskos og nytelse, men har også kapitler om mat av korn, fisk, kjøtt og grønnsaker. Jeg tror de fleste vil være enige om at alle oppskriftene i denne boka kan kalles god og sunn mat.

Egne kapitler omhandler mat i relasjon til diabetes, blodtrykk, trening, hjerneføde og betennelsesdemping. Berit Nordstrand legger vekt på å fremstille ernæringskunnskap gjennom en fortelling som flest mulig kan forstå. En slik fortelling må selvsagt gi et forenklet bilde av en svært kompleks virkelighet. Det er interessant at hun betegner ernæringskunnskapen som ferskvare, altså en kunnskap hvor gamle oppfatninger jevnlig skiftes ut med nye.

Som en ernæringsfysiolog som strever med å holde meg oppdatert på fagfeltet, synes jeg det ofte kan bli litt vel kort og ensidig, men jeg ser boka likevel som et bidrag til innblikk i naturvitenskapens forsøk på å forstå ernæringsprosessene. Det gjelder bare å huske at dette også er ferskvare og at det alltid er mer å lære om forholdet mellom mat og mennesker.

Berit Nordstrand
Mat med mer – hverdagsmat for glede, overskudd og helse
Fraiva 2012