Nr. 2021/3
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Salat med rødbeter
Russisk rødbetsalat – lag gjerne en stor porsjon, den smaker enda bedre neste dag!

Mat med norske rotgrønnsaker

Jannike Østervold og Arne Øgaard  / Jannike Østervold

Publisert: 29/09/2021

Vi benytter anledningen til å slå et slag for de norske rotfruktene.

Kanskje unngår du rotgrønnsaker fordi du har hørt at de inneholder mye karbohydrater? I motsetning til de raske karbohydratene du finner i sukker og hvitt mel fordøyes stivelsen i rotgrønnsakene sakte og sørger for en jevn forsyning av kroppen med glukose. Det høye fiberinnholdet i grønnsakene gir god metthetsfølelse.

Russisk rødbetsalat – «vinaigrette»

Jannike bidrar med en oppskrift fra det russiske kjøkken. Vinaigrette er en salatdressing med olje og eddik, men det er også navn på en god og mettende salat, som er populær i Russland. Salaten består av kokte rødbeter, poteter og gulrøtter kuttet i små terninger, hakket løk og surkål og/eller salte agurker – eventuelt også grønne erter eller bønner.

Oppskrift:

  • 3 middelstore rødbeter (kokt eller bakt, kuttet i små terninger)
  • 3 middelstore poteter (kokt, kuttet i små terninger)
  • 3 middelstore gulrøtter (kokt, kuttet i små terninger)
  • ½ kopp surkål, fermentert, ikke den søte som du får kjøpt i butikken. Kan utelates hvis du har sylteagurk i salaten eller eddik i dressingen.
  • 3 middels sylteagurker (eller salte agurker), kuttet i små terninger
  • 2 spiseskjeer solsikke- eller olivenolje
  • 1 spiseskje hvit eddik (kan utelates hvis du har surkål i salaten)
  • 1 liten løk, finhakket
  • (Eventuelt 1 boks hermetiske grønne erter, eller tilsvarende mengde friske.)
  • Salt og pepper etter smak.

Jeg kokte rødbeter, poteter og gulrøtter hele og skar dem i små terninger etterpå, men du kan også ovnsbake rødbetene i folie til de er møre og skrelle og skjære poteter og gulrøtter i små terninger før du koker dem – ta eventuelt litt eddik i vannet for å hindre at potetterningene går i oppløsning. Jeg hadde erter i salaten og brukte extra virgin olivenolje, men sløyfet eddik, siden jeg hadde surkål.

Kokte grønnsaker i terninger blandes med resten av ingrediensene, smakes til med salt og pepper. Kan oppbevares i kjøleskap inntil 5 dager.

Kålrotlasagne

Arne bidrar med en oppskrift på kålrotlasagne, som opprinnelig kommer fra Anne-Lise Selsjord. Jannike har testet oppskriften. Her kommer originaloppskriften, se også Jannikes kommentarer nedenfor.

Kålrotlasagne på fat

Kålrotlasagne smaker kjempegodt og er enkel å lage.

Oppskrift:

  • 1 middels kålrot (i tynne skiver)
  • 1 pastinakk (rives)
  • 1 stor løk (finhakket)
  • tomatpure
  • olje og smør
  • vann, om det trengs
  • salt
  • Krydder: Merian, timian, sennepsfrø, karri og paprika.

Osteblanding:

  • 150 g cheddar (revet)
  • ¼ l rømme
  • ¼ ts muskatnøtt

Smelt litt smør i en gryte (så det godt dekker bunnen). Ha i litt karri og grønnsakene, og la disse surre til de er møre. Tilsett litt vann om det er mye i gryta. Tilsett så noen spiseskjeer olje og tomatpure, pureen skal synes, men ikke være for dominerende. Smak så til med krydder og salt.

Tomat-grønnsaker og osteblanding legges så lagvis i en smurt form, pass på at du får et lag osteblanding på toppen. Stek ved 200 grader i 20 minutter.

Jannikes kommentarer: Jeg fikk ikke tak i pastinakk, så jeg brukte sellerirot i stedet – det gikk helt fint. Til ostesausen brukte jeg 1 beger rømme og en pose med 200 g ferdig revet ost. Passelig mengde tomatpure og olivenolje: 2 ss av hver. Litt avhengig av hva som serveres av tilbehør, passer porsjonen til 3-4 personer. Jeg trengte 10 minutter ekstra steketid, da kålroten fremdeles var litt hard etter 20 minutter.