Nr. 2014/3
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Barneskoleelever samler avfall

Miljøagenter løser søppelmysterium

Publisert: 18/02/2014

Hvorfor står det søppelposer bak busskuret og hvem har kastet dem? Det var en sak for Miljøagentene Henrik og Oscar på 12 år

Læreren hadde observert at det lå mye søppel og fløt på en snarvei gjennom skogen, på vei til busstoppet. Han ga miljø­agentene Henrik og Oscar i oppdrag å finne ut hvor forsøplingen kom fra og om mulig å få satt en stopper for det. Det måtte ha pågått en god stund, for langs snarveien lå det ca. 15 poser med husholdningsavfall.

Guttene hadde snart plukket opp halvparten av søppelet, de samlet det i sekker og tok det med seg til Sverre Stakkestad, som er voksenkontakt for Miljøagentene i Kringlebotn. De fortalte at de hadde funnet noen spor, men visste ennå ikke hvem som var den skyldige, bare at det kunne være en person med mørkt hår. Dagen etter ble Sverre med dem til ‘åstedet’ og tok noen bilder. Da fant guttene enda et spor som avslørte hvem som hadde kastet dette – det lå nemlig en konvolutt med en adresse i en av posene.

Sverre og guttene dro hjem til adressen på konvolutten, der de ringte på og viste bildene til en voksen, som lovet at de skulle ordne opp i dette og at det ikke skulle gjenta seg.

Det viste seg at det var ungdommen i huset som hadde vært på ferde. Han skulle kaste søppel og hadde ikke giddet å gå omveien via søppelhuset like ved. Nå håper Miljøagentene at den som har kastet dette får jobben med å rydde etter seg. Hvis ikke risikerer de et ‘ryddegebyr’ om noen i kommunen eller BIR må sende ut folk for å rydde i fremtiden.

«Tenk jeg har bare vært Miljøagent i tre dager og har allerede løst et mysterium», utbrøt Henrik (12 år).

Sverre Stakkestad har sendt oss denne historien, og han avslutter med å si: «Veldig bra jobbet av guttene, og i framtiden skal ikke de som kaster hva som helst i naturen i området være for trygge på at de ikke får en ‘ryddebot’ i posten, om de ikke rydder opp etter seg. Jammen flott vi har slike Miljøagenter i nærmiljøet sier nå jeg!»

Om miljøagentene:

Miljøagentene er barnas miljøvernorganisasjon. Vi vil skape et varig og løsningsorientert engasjement for natur og miljøvern hos flest mulig barn på barns premisser. Vi arbeider for å gi barn troen på seg selv, framtiden og at det nytter å gjøre noe. Medlemskap koster 100 kr pr. år. Skoleklasser og barnehager kan melde seg inn som gruppemedlem.

miljoagentene.no