Nr. 2014/1
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Opprørske oldemødre

Jannike Østervold

Publisert: 15/02/2014

Filmen „Opprørske oldemødre“viser at det aldri er for sent å engasjere seg. Aktivister i 80–90 årene tar høylydt til motmæle mot kravet om stadig vekst og får garvede økonomer til å miste fatningen.

Høy alder er ingen hindring for Shirley (90) og Hinda (84), de er fullblods aktivister som ikke tar nei for et svar. Med et pågangsmot av de sjeldne konfronterer de økonomer og autoriteter med sine direkte spørsmål om hvorfor vi må ha vekst.

Budskapet deres er enkelt: Vi må slutte å kreve vekst. Vi må ikke bruke opp ressursene for fremtidige generasjoner, men finne bærekraftige løsninger.

Nå kommer dokumentarfilmen om de to opprørske oldemødrene til Norge. Den har kinopremiere 11. april 2014. Filmen har tidligere vært vist i Danmark, der den fikk en positiv mottakelse.

Regissør Håvard Bustnes sier selv om filmen: „Mange vil hevde at spørsmålet om økonomisk vekst er så komplisert at det bør overlates til økonomer og spesialister. Jeg er uenig. Jeg tror det er viktig at vi alle begynner å stille spørsmål ved måten vi lever og forbruker på og konsekvensene ved dette. Shirley og Hinda har vært aktivister i mange år. De bekymrer seg for miljøspørsmålet og finanskrisen. Rundt seg ser de at økonomer og politikere presenterer én løsning: økonomisk vekst. Hvordan kan det ha seg? Er det mulig å ha konstant økonomisk vekst når vi lever på en planet med begrensede ressurser? Mitt mål med denne filmen er å få publikum til å spørre seg selv de samme spørsmålene som Hinda og Shirley tar opp. Mitt håp er at vi sammen kan skape en grobunn for å finne alternative svar på hvordan vi skal løse krisen vi er midt inne i.“

Bustnes gjorde et funn da han kom over de to damene fra organisasjonen Raging grannies, en internasjonal aktivistorganisasjon for kvinner som er gamle nok til å være bestemødre, men som ønsker å fortsette å være aktive for fred, sosial rettferdighet og bærekraft. De er kreative og bruker gjerne humor i sine protestaksjoner, som får mye oppmerksomhet. Organisasjonen ble startet i Canada vinteren 1986/87 og har senere spredt seg til USA, England, Australia og Hellas.

Aldri for sent å engasjere seg

Selv om filmen handler om alvorlige spørsmål og frykt for miljøødeleggelser og finanskrise, er det en varm film som er full av humor og kjærlighet. Filmen er også et sterkt innlegg for seniorsaken i en tid der de fleste forsvinner ut av arbeidslivet når de er 67 eller tidligere. Det finnes stadig mer ressurser i aldersgruppen over 70, og flere og flere er friske og vitale langt opp i høy alder. Denne filmen minner oss på at alder bare er et tall. Om du er 70, 80 eller 90 – det er aldri for sent å engasjere seg, så lenge hodet er klart.

Cultura deltar også i debatten

I forbindelse med lanseringen av filmen Opprørske oldemødre vil banksjef Lars Hektoen i Cultura Bank delta på en rekke debatter som blir arrangert i etterkant av filmvisningene, der bl.a. også representanter for Miljøpartiet De Grønne og Framtiden i våre hender skal være med. Vi oppfordrer kunder og venner av Cultura Bank til å benytte anledningen til å se denne helt spesielle dokumentaren. Når dette bladet går i trykken ser listen over filmvisninger med etterfølgende debatt der Cultura skal delta slik ut: 24/3: Tromsø, 28/3: Stavanger, 31/3 Fredrikstad, 7/4 Trondheim og 11/4 Oslo (kinopremiere).

www.opprørskeoldemødre.no

www.raginggrannies.org