Nr. 2019/3
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Tre menn poserer ved trevegg.

På sykkel for framtiden

Cycling4Tomorrow , oversatt av Jannike Østervoldt

Publisert: 26/09/2019

En dag i august fikk Cultura Bank besøk av to av tre franske syklister, som drar Europa rundt for å lære hvordan de kan bidra til å skape endring. Vi fortalte dem om Cultura Bank, og de fortalte til gjengjeld om sitt prosjekt.

Vi vil sykle rundt i Europa for å møte menneskene som bygger morgendagens verden. Denne ideen ramlet ned i hodene på oss – Jean, Aurelien og Loic – i begynnelsen av 2018. Men hvorfor skulle vi kaste oss på syklene og slippe alt annet? Alle hadde vi fransk økonomiutdannelse, gode jobber og behagelige liv. Så hvorfor? Vel, det var veldig enkelt! Krisen er her, den skriker utenfor vinduet vårt – og vi er den første generasjonen som er mer enn oppmerksomme på hva som skjer. Vi er i stand til å gjøre noe. Vi kan bli forandringsaktører. Så hvorfor skal vi vente? Hvorfor skal vi bare sitte her? Vi må gjøre noe!

Vi kommer alle opprinnelig fra Lyon. Jean er 28 år og har jobbet i et revisjonsfirma i Paris de siste 3 årene. Aurelien er 29 år. Han har bodd i Lyon de siste 3 årene og har arbeidet som kontroller i en liten bedrift. Loic er også 29 år og har bodd i Annecy de siste 3 årene, der han har arbeidet som salgsrepresentant for en grønnsaksgrossist.

Sykler på landevei

Som introduksjonen til denne teksten antyder har vi alle sluttet i jobbene våre. Vi hadde det bra med det vi gjorde, og vi er takknemlige for det vi har lært, men vi kunne ikke finne noen mening i det lenger. Tiden var inne til å begynne å ta del i det store, kollektive arbeidet med å skape endring.

For å oppnå dette målet, tenkte vi at det første skrittet var å lære. Riktignok har vi lært mye gjennom jobbene våre, men vi visste lite om miljøspørsmål. Så hva ville være bedre enn å komme i kontakt med menneskene som allerede gjør en forskjell? Vi ville møte disse menneskene rundt i hele Europa, så vi kan spre ideer og gode måter å tenke og arbeide på. Kunne vi gjøre det på sykkel, så vi laget minst mulig karbonfotavtrykk på reisen? La oss gjøre det! Vi starter neste år!

Og her er vi nå, midt oppe i det. Vi sykler rundt i Europa for å oppdage økologiske initiativer. Nå har vi vært på reise i 4 måneder. Vi har syklet rundt den Iberiske halvøy, krysset Belgia, Nederland og Tyskland, deretter opp til Danmark og Norge, og vi er nå midt på den svenske landsbygden, på vei til Stockholm. Vi har møtt rundt 30 initiativer i mange forskjellige sektorer, som resirkulering av søppel, økologisk bygging, tekstilindustri, matvareindustri, høyteknologi, banker og energiproduksjon. Det er utrolig inspirerende! Vi vil fortsette å sykle til været setter stopp for å overnatte ute. Så vi tror at vi kan fortsette å reise til november. Videre går reisen til Helsinki, de baltiske landene og Øst-Europa. Vi er sikre på at vi kommer til å møte mange fantastiske mennesker og oppdage mange veldig interessante initiativer. Og nå lurer du sikkert på – OK, det er bra å lære, men hva skal de gjøre etterpå? Da er vi klare til å bli forandringsaktører, selvfølgelig! Entreprenørskap, arbeide for bedrifter som har de samme verdiene som oss, kanskje gå tilbake til vår gamle arbeidsplass og prøve å forandre ting fra innsiden. Vi vet fremdeles ikke, men vi har viljen! Hvis du vil vite mer om prosjektet og reisen vår, kan du følge oss på Facebook og Instagram.

#cycling4tomorrow