Nr. 2020/4
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Kvinne koster utenfor kafe
Catherine utenfor Siyabonga kafé.
Nytt fra CulturaFlokk

Prosjektet Siyabonga

Borgny og Svein Berglund / Catherine

Publisert: 10/12/2020

Malawi er ett av verdens fattigste land. Borgny og Svein Berglund har i flere år sammen med familie og venner støttet en familie i Sør-Malawi med mat i trange tider og med skolegang for de to døtrene (nå 15 og 17 år) til alenemoren Catherine.

I 2018 fikk Catherine også hjelp til å starte en liten kafé for bedre å kunne livnære seg og familien. Cultura Gavefond støttet med det siste som skulle til for å få i gang den lille, enkle kaféen, som Catherine døpte «Siyabonga», som betyr «takk».

To jenter i skoleuniform

Catherines to døtre, Takwonda (17) t.v. og Ayanda (15).

Men så kom koronapandemien også til Malawi, og livssituasjonen i dette fattige landet ble enda verre enn den hadde vært. Siyabonga måtte stenges – som alt ellers. Årets avling av mais ble mager, og folk sultet. I august døde Catherines bestefar av underernæring.

Da kafeen måtte stenge på grunn av koronapandemien, mistet alenemoren Catherine i Malawi en viktig del av livsgrunnlaget. Nå trenger hun hjelp til livsopphold til seg og sin store familie i en vanskelig periode, og til å få kafeen i gang igjen.

Vi sender kr 1 500 månedlig for livsopphold til familien. Mange munner skal mettes. Skikken i Malawi – som i mange afrikanske land – er at all mat skal deles mellom de som hører sammen. Her vil det si ca. 40 mennesker, som danner Catherines storfamilie i den lille landsbyen de bor i. Noe dyrker de selv (mais og litt grønnsaker), men mye må kjøpes, slik som ris og tilskudd av mais.

Det heiter ikkje eg no lenger – men Vi

Haldis Moren Vesaas

Situasjonen for Catherine og hennes storfamilie ser ikke lovende ut. Allikevel, noen lyspunkter er det. Det ser nå ut til at kaféen kan åpnes igjen med et tilskudd for å dekke bl.a. lagring av eiendeler og leie fra koronastengningen i mars og ut dette året.

I tillegg betales skoleavgiften for den yngste piken, som har en lang reise til den videregående internatskolen. Avgiften utgjør kr 9 000 årlig for undervisning, kost og bolig på skolen.

For fem år siden fikk Catherine en smarttelefon av oss. Gjennom den holder vi kontakten med henne via mail, av og til kan hun sende oss bilder. Kamerafunksjonen er nå dessverre ute av drift.

Borgny og Svein vet ikke hvor lenge de kan holde denne familien oppe. De har derfor nå laget et CulturaFlokk-prosjekt, og håper at andre også kan tenke seg å bidra med et beløp, stort eller lite. Alle monner drar.

Du kan støtte prosjektet på CulturaFlokk.