Nr. 2020/1
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Mann konstruerer gitar

Reparatørene i Moss

Torill Sørensen, FIVHs lokallag i Moss og omegn / Gitarmaker Harald Hougaard i arbeid

Publisert: 26/03/2020

Ved å lage en reparasjonsguide for ditt distrikt kan du bidra til at flere reparerer. Vær så god! Idéen er gratis!

Framtiden i våre hender i Moss og omegn har laget en oversikt over reparatører i Moss og omegn. Reparatørene kan være vanskelig å finne, og de har ofte beskjedne markedsføringsbudsjetter. Når noe går i stykker, tenker vi: Lønner det seg å reparere det? Har jeg tid til å reparere det? Er det viktig for meg å få det reparert? Kan jeg reparere det selv, eller kan jeg få noen andre til å reparere det? Finnes det noen som kan reparere akkurat denne tingen?

Vi i Framtiden i våre hender ønsker å spre kunnskap om mulighetene for å reparere framfor å kjøpe nytt. Det er ofte mer miljøvennlig å reparere noe som har gått i stykker. Og i en del tilfeller bringer det også glede og mestringsfølelse: Jeg fikk fikset ullgenseren fra tante Berit, slik at jeg kunne bruke den lenger. Jeg klarte å lappe hullet i buksa. Sykkelen ble som ny da den ble reparert. Den gamle stolen fikk et nytt liv, og kan leve i mange tiår til.

I Moss og omegn er det en rekke reparatører, men alle vet ikke hvilke reparatører vi har, og hva de kan reparere. Ved å lage en lokal reparasjonguide, vil vi spre kunnskap om reparatørene i vårt distrikt. Reparatører må ha kunder, hvis ikke, legger de ned. Reparasjon kan handle om verdier: Denne er for dyr eller har for god kvalitet til at jeg bare kan kaste den, jeg må få den reparert. Det kan også handle om at du fikk stolen gratis, og heller bruker penger på å reparere den, framfor å kjøpe en ny. Det kan handle om å gjøre tingen brukbar igjen, eller å gjøre den ny og unik: Ingen har maken stol!

Alle steder burde ha en reparasjonsguide! Det gjør det litt lettere å huske at man kan reparere, og å ta den telefonen eller det besøket som skal til. Å være reparatør er kanskje ikke det mest glamorøse yrket, men det er et framtidsrettet yrke. Vi kan ikke lenger fortsette kjøpefesten, reparatørene er viktige for at vi skal kunne leve miljøvennlig. Vi må gjøre reparasjon vanlig, vi må gjøre reparasjon kult, slik at også unge folk reparerer. Vi må gjøre reparasjon greit igjen! Ved å reparere kan man spare penger, redusere klimautslipp og søppel og redusere forurensing.

Reparasjonsguiden for Moss viser over 20 lokale reparatører, som reparerer alt fra sykler, tekstil, sko, musikkinstrumenter med mere. I guiden minner vi også om at forbrukerkjøpsloven gir to til fem års reklamasjonsfrist. Framtiden i våre hender jobber for å fjerne moms på reparasjoner.

Reparasjonsguiden for Moss finner du på hjemmesiden til Framtiden i våre hender.