Nr. 2012/4
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Skift Bank Dag

Karl Johnsen

Publisert: 06/03/2012

Stifteren av den amerikanske grasrotbevegelsen Bank Transfer Day, Kristen Christian, har vært på besøk i København. Organisasjonen er inspirasjonen for den danske bevegelsen Skift Bank Dag, som har fått flere tusen dansker til å bytte bank.

Det begynte med en oppdatering på facebook. Kristens bank hadde innført et nytt gebyr for dem med minst penger på kontoen. Dette syntes Kristen var urimelig, så hun ringte banken, som avviste kritikken hennes. Dagen etter skrev hun til 500 av sine 800 venner på facebook og oppfordret dem til å skifte bank. Få dager senere var det 20 000 som hadde postet at de var klare til å gi banken sin fyken.

Kristen hadde aldri hørt om andelskasser før, men hun kom ganske raskt frem til at hun likte tanken på at sparepengene hennes er med på å skape noe i lokalmiljøet.

„Det slo meg at strukturen i andelseide virksomheter har noen kvaliteter som kan være hensiktsmessige for å få oss ut av det kaoset som vi er inne i nå,“ sier Kristen.

For den danske Skift Bank Dag-bevegelsen spiller andelskasser også en viktig rolle. „Det er forskjell på om en bank eies av medlemmene eller den er eiet av en mindre gruppe aksjonærer. Om det er en gruppe aksjonærer som eier banken, så treffer man beslutninger for å sikre deres interesser. Når det er kundene som eier banken, så tar banken avgjørelser som gagner dem, og som er i overensstemmelse med deres verdier,“ sier Uffe Lembo, talsmann for Skift Bank Dag.

For å se dette innholdet er du nødt til å godta informasjonskapsler for følgende kategorier:
statistics, marketing.

At en enkel melding på facebook kunne føre til at 6 millioner amerikanere endret bankvanene sine og at tilsvarende bevegelser har oppstått blant annet i Danmark, overrasker stadig Kristen.

„Men jeg tror at det har hjulpet at vi har et positivt budskap. Mange amerikanere hadde vanskelig med å identifisere seg med Occupy Wall Street-bevegelsen. En av årsakene, som jeg har hørt fra mange, er at det var så mye sinne i budskapet. Men det å styrke de lokale områdene og fellesskapene våre, er en enkel idé som mange kan støtte,“ mener Kristen.

Skift bank dag

Det var likevel ikke bare budskapet som appellerte til folk, men også det at man konkret kunne gjøre en forskjell. „Jeg ba folk om å slutte med å demonstrere, bære skilt eller være aggressive overfor bankansatte. Bare gå inn i banken og flytt pengene dine,“ forteller hun.

Uffe Lembo er enig. „Det er en positiv kampanje. Det handler primært om å appellere til at folk kan gjøre noe selv. Det er en meget konkret måte å være politisk forbruker på et område hvor det har stor effekt. Det er ikke nødvendig å rope så høyt om det, når man har muligheten til å velge,“ sier Lembo.

Når kundene skifter over til en bærekraftig bank, så forrykker det balansen i banksektoren og i resten av samfunnet. Men det er stadig med små skritt. „Vi fokuserer på å få folk til å skifte bank. Men vi er fullstendig klare over at dette ikke vil løse alle problemene. Vi vil ikke få hele Danmark til å skifte over til en andelskasse. Vi har også behov for at de store bankene tar kritikken til seg. Om de flytter seg bare litt i en riktigere retning, så vil det være bra. Men det er også behov for endringer på det politiske nivået for å skape noen fornuftigere rammer,“ sier Uffe Lembo.

Banksektoren har blitt fremstilt som meget kompleks og nesten uforståelig. Derfor har politikere og folk flest kviet seg for å diskutere hvordan vi ønsker at bank-og finansinstitusjonene våre skal fungere. Uffe Lembo håper at kampanjen kan sette mer fart i denne diskusjonen.

„Det kan forhåpentligvis få noen flere politikere til å snakke om det, regulere det og forfølge noen litt mer visjonære mål for banksektoren. Og ikke bare sikre at ikke store banker går dukken. Det krever en folkelig oppmerksomhet hvis det skal lykkes,“ mener Lembo.

Skift Bank Dag har satt bankene og deres funksjoner i samfunnet på dagsordenen med sin aksjonsdag 1. oktober i år. Nå diskuterer de hva som skal skje fremover.“Vi er i gang med å finne ut av hva vi skal gjøre nå. Hvordan får vi brakt denne diskusjonen enda bredere ut? Det vil vi forsøke å bygge videre på,“ hevder Uffe Lembo.

Du kan følge med i Skift Bank Dag på Facebook eller på deres hjemmeside.

Du kan følge Kristen Christian på facebook.com/kristenchristian