Nr. 2015/1
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Solhatt

Arne Øgaard

Publisert: 26/02/2016

Culturakunde Solhatt tilbyr økologiske GMO frie frø til grønnsaker, blomster og urter. Noen er til og med egenprodusert. Nå er det sesong for å planlegge hva som skal dyrkes i årets hager og blomsterkasser, og nettbutikken kan by på 150 sorter frø og et utvalg av redskaper og utstyr.

Firmaet Solhatt ligger på Stange og ble startet opp i 2011 av Tom Boersma og Jasper Kroon. Som utøvende gartnere erfarte de at det var vanskelig å få tak i gode økologiske frø i Norge. For hobbybrukere var det nesten ingen tilbud i det hele tatt. Dette hadde de lyst å gjøre noe med. I tillegg hadde de lyst å arbeide med frødyrking og på den måten utvide sin horisont som gartnere. Et annet grunnleggende ønske var å delta i bevaringen av gamle norske grønnsakssorter. Målet var samtidig å skape en egen arbeidsplass.

I tillegg til frø selger de blant annet hagebøker, spirefrø, hageredskap og økologisk blomsterløk. Det er det eneste frøfirma i Norge som har en Debiogodkjenning. Per i dag blir mesteparten av frøene importert fra Tyskland og Nederland, men fra 2015 kan de tilby et lite sortiment frø som de har avlet selv i Norge. De importerer bare frø fra firmaer som ikke har tilknytning til de store selskapene som Bayer og Monsanto. Globalt sett blir 90 % av frømarkedet styrt av noen få verdensomspennende selskap. Dette har ført til et stort tap av sortsmangfoldet.

Det har tatt mye tid å sette seg inn i regelverket for omsetting av frø. Myndighetene har lite erfaring med dette fordi det nesten ikke har blitt avlet grønnsaksfrø i Norge de siste 10-15 årene. Men nå begynner de å få dette på plass og kan for alvor sette i gang med frøavl. Virksomheten har vokst mye raskere enn forventet, og dette førte blant annet til utfordringer med logistikk og regnskap. Det viste seg at regnskapsbyrået hadde liten innsikt i drift av nettbutikk, men nå har de for det meste lagt disse utfordringene bak seg

Flere og flere vil være opptatt av egen- eller lokalprodusert mat. Og flere og flere vil ha „kortreiste“ frø. Solhatt kan bidra med både frø og kunnskap. De håper og tror at framtidssamfunnet blir grønnere og mer bærekraftig og at økonomien mer og mer blir basert på lokale ressurser. I tillegg vil forbrukerne tar mer ansvar og initiativ. Tegn på forandring kan man allerede se: for eksempel mange nye andelslandbruk og Oslo Kooperativ.

Følg Solhatt på Facebook og på www.solhatt.no

Solhatt er kunde Cultura Bank