Nr. 2016/2
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Gruppe mennesker i sofa.
Styret i Trondheim Kooperativ består av f.v. bak Claire Judic, Aurora Flat­aker, Matias Saue Romundset, Andrea Menendez, Øystein Wiik Myrseth f.v. foran: Anna Pauline Linde, Ingvild Byskov

Trondheim Kooperativ starter opp

Nora Svihus

Publisert: 21/06/2016

Bevisste forbrukere i Trondheim vil ha kortreiste økovarer. Med inspirasjon fra Oslo Kooperativ samler de nå alle gode krefter for å kunne starte utdeling av grønnsakposer i Trondheim høsten 2016.

Høsten 2016 håper en gruppe mennesker at privatpersoner i Trondheim skal spise mer lokal og sesongbasert mat dyrket på økologisk/biodynamisk vis. Trondheim Kooperativ vil legge til rette for at man kan bestille og hente poser fylt med sesongens grønnsaker og frukt som kun kommer fra lokale gårder med økologisk/biodynamisk drift.

Flere kooperativer med samme verdi­grunnlag

Trondheim Kooperativ er et samvirke for distribusjon av lokal og sesongbasert mat dyrket på økologisk/biodynamisk vis. Nå er du sikkert lei av å lese ordene økologisk, biodynamisk, lokal og sesongbasert – men det er nettopp det Trondheim Kooperativ ønsker å gjøre mer tilgjengelig for personer i Trondheim. Tilsvarende kooperativer eksisterer og gjør det forrykende bra i Oslo, Ås, Nøtterøy og Halden – og nå ønsker vi at Trondheim skal kunne pryde seg med et eget samvirke med samme navn, profil og verdigrunnlag. Trondheim Kooperativ er i oppstartsfasen og har som mål at medlemmene skal kunne bære hjem flotte poser med enda flottere mat, høsten 2016.

Gjengen som holder på med oppstarten av kooperativet ønsker å bidra til å gjøre det enklere å velge miljøvennlig og sunn mat, fremme kunnskap om økologi og inspirere til mer bruk av sesongbaserte matvaner. Trondheim Kooperativ skal følge de samme ti grunnprinsippene for vareutvalg og distribusjon som de andre kooperativene. Disse sier blant annet at matutvalget skal være økologisk eller biodynamisk, være dyrket så lokalt som mulig og følge sesongen. Handelen skal være rettferdig, og distribusjonen skal være miljøvennlig ved at man blant annet begrenser bruken av emballasje.

Medlemmene bidrar med frivillig arbeid

Kooperativet driftes av frivillig arbeid, medlemskontingent og inntektene fra posene. Som medlem må man være med i en av arbeidsgruppene som står for ulike deler av driften eller ta dugnadsvakter et par ganger i året. Pengene for matvarene går direkte til bonden (med unntak av en liten del som går til bestillingssystemet). En slik eliminering av dyre mellomledd muliggjør at prisene er gunstige både for bøndene og medlemmene. Kooperativet skal støtte leverandørene sine – store eller små – og derfor vil prisene være utformet i samarbeid med den enkelte bonde.

Medlemmer kan bestille ukens pose annenhver uke, og man må bestille senest to uker før levering. Levering foregår på et fast sted i et bestemt tidsrom, der dugnadsarbeidere på forhånd har veid og fordelt varene i posene etter at bøndene har levert varene.

Hva kan du gjøre?

Lik Trondheim Kooperativ på Facebook. Spre ordet! Har du spørsmål? Fyr løs! Har du lyst til å være med i en arbeidsgruppe? Ta kontakt! Vi jobber så hardt vi kan for å få dette på plass og setter stor pris på all støtte og interesse.

Kontakt oss på trondheim.kooperativ@gmail.com