Nr. 2024/1
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Stor gruppe mennesker poserer foran trær
Ungdomsgruppen til Fiare (Banca Etica) i Spania er entusiastiske ambassadører for verdibasert bankvirksomhet.

Unge ambassadører for verdibasert bank

ORIOL CORBELLA / FIARE

Publisert: 04/06/2024

En dag i januar fikk Cultura Bank hyggelig besøk fra Barcelona.

I Spania og Italia finnes det en kooperativ og etisk bank som heter Banca Etica, i Spania kaller vi den også Fiare.

Jeg heter Oriol, og jeg er fra Barcelona. Jeg har vært kunde hos Fiare siden jeg var 25, fordi jeg ønsket en bank som delte mine verdier. En gang mottok jeg en e-post fra banken min som sa at de hadde laget en ungdomsgruppe og spurte om jeg ville bli med. En ungdomsgruppe i en bank? Det er ikke så vanlig … Men banken min er ikke en vanlig bank, det er derfor jeg er her!

«Jóvenes x Fiare», som vi kaller det, er en gruppe unge mennesker fra 18 til 35 år, kunder eller medlemmer av Fiare. Målet vårt er å fremme etisk økonomi og spre budskapet om banken vår til andre ungdommer.

Vi kaller oss «aktivister», og vi arrangerer møter på universitetene våre for å vise medstudentene våre at det finnes alternativer. Vi deltar også på messer for å promotere banken vår, deltar på møter i hele Spania og Europa, og deltar på opplæring for å lære mer om etisk økonomi og samfunnsøkonomi. Vi møtes også fysisk og deltar sammen på vårt årlige bankmøte.

Det mest fantastiske vi gjør er å besøke prosjekter finansiert av banken vår, slik at vi kan få vite hva pengene våre blir brukt til. En gang i året organiserer vi en tur for en liten gruppe medlemmer til et annet land, sist år var det Honduras, for å besøke og lære mer om prosjekter drevet av spanske frivillige organisasjoner finansiert av Fiare: mikrolån, økologisk jordbruk, samvirker. Det er en livsforandrende opplevelse for unge som oss, og vi deler det med alle andre bankmedlemmer gjennom en kort dokumentar.

BESØK HOS CULTURA BANK

To personer foran hvit vegg

Thomas Emil Lie Karlsen fra Cultura Bank (til venstre) og Oriol Corbella fra Fiare oppfordrer ungdom til å engasjere seg for etisk økonomi.

I januar, under en familietur til Norge, kom jeg i kontakt med Thomas og Jannike fra Cultura Bank, og vi avtalte et uformelt møte på kontorene i Oslo. Vi ble overrasket over å se hvor like våre historier og mål er. Begge bankene eies av kundene, og pengene investeres i prosjekter med positiv innvirkning på samfunnet.

Vi diskuterte også ungdommens rolle og hvor viktig det er å ha en ung base, som støtter banken og arbeider for økonomisk endring. Det har vært hjertevarmende å oppdage at vi ikke er alene om å tro på en annen økonomi. Uavhengig av avstanden er det mennesker som jobber for disse målene, og vi må dele kunnskapen og erfaringene våre for å være sterkere sammen.

Vi planlegger å holde kontakten og forestiller oss å starte et nettverk av unge mennesker over hele Europa, som er engasjert i etisk økonomi.

Hvis du vil vite mer om «Jóvenes por Fiare», kan du sjekke Instagram-profilen vår der du kan se innlegget vi laget med Cultura Bank etter møtet i Oslo. Instagram-navnet vårt er @jxfiare. Takk til Cultura Bank for gjestfriheten deres!