Ta vare på mangfoldet!

Publisert: 03/01/2023

Banksjef Jannike Østervolds ord ved starten av et nytt år.

Et nytt år er en anledning til å sette en fot i bakken og kjenne etter om en er på rett kurs, eller om det kanskje er tidspunktet for å justere litt på noe i hverdagen. Jeg tenker ikke først og fremst på de klassiske nyttårsløftene – slanke seg, slutte å røyke, trene minst 2 ganger i uken, gå 10.000 skritt hver dag … Det er fint å ta vare på seg selv og sin egen helse, men jeg tenker nå på de små tingene som påvirker nærmiljøet og menneskene rundt deg.

Vi ser at økte kostnader til renter, strøm og varer presser lønnsomheten for mange bedrifter, for noen blir det kanskje så vanskelig at de må innstille virksomheten. Det er trist hvis alle de små nisjebutikkene og kafeene forsvinner og blir erstattet av de store kjedene. Så min oppfordring til deg som har en trivelig kafe på hjørnet eller en nærbutikk som redder situasjonen når det er noe du trenger i en fei: Vis at du setter pris på tilbudene i nærmiljøet ditt ved å bruke dem – ellers blir de kanskje borte.

Pandemiperioden var hard for oss alle – og noen av dem som ble rammet ekstra hardt var freelancearbeidere i kulturlivet. Vi trenger dem som et supplement til det institusjonelle tilbudet. av konserter og forestillinger. Men kulturlivet trenger publikum for ikke å visne bort, og kanskje ble vi litt late av å sitte hjemme foran skjermene mens koronatiltakene var på det strammeste.

Med tanke på klima og miljø er det bedre å gi bort en opplevelse enn å kjøpe ting – og hvis du også gjennom det kan hjelpe til med å bevare mangfoldet i ditt nærmiljø, så er det mange gode grunner til å velge et kafebesøk eller billetter til et kulturarrangement neste gang du skal gi en gave.