Cultura Bank har som mål å kunne utbetale et årlig utbytte til egenkapitalbeviseierne som reflekterer deres viktige bidrag til bankens risikokapital. Som eier av egenkapitalbevis får du ikke en fast rente, men utbytte når banken går med overskudd og har tilstrekkelig egenkapital.
Cultura Bank har de senere årene delt ut inntil 50 % av ordinært overskudd som utbytte.
Svar på ytterligere spørsmål om egenkapitalbeviset, blant annet om beskatning, finnes på Sparebankforeningens nettsider.
Utbetalt utbytte på våre egenkapitalbevis 2014-2018
2018 |
3,0 % |
2017 |
2,0 % |
2016 |
1,5 % |
2015 |
1,5 % |
2014 |
2,5 % |
Eiere av egenkapitalbevis kan når som helst overdra disse til andre. Dette kan gjennomføres direkte mellom partene, eller med bistand fra verdipapirforetak.
Egenkapitalbevis i Cultura Bank er ikke børsnotert. Vi ønsker at bankens kapitalgrunnlag primært skal bygges opp av mennesker, institusjoner og virksomheter som ser berettigelsen av en slik bank i Norge og som derfor ser dette som en langsiktig investering.
Cultura Bank ønsker å legge til rette for omsetning av egenkapitalbevis også i periodene mellom emisjonene, men da antall kjøpere og selgere til enhver tid er begrenset, må det påregnes at omsetningen kan ta noe tid.
Vi har inngått avtale med Norne Securities om bistand til gjennomføring av kjøp og salg av bankens egenkapitalbevis. Norne er et verdipapirforetak eiet av frittstående sparebanker.
Hvis du ønsker å kjøpe eller selge egenkapitalbevis kan du henvende deg til Norne:
Du vil da få informasjon om fremgangsmåte og vilkår.
Se også Nornes nettsider
Som eier av egenkapitalbevis kan du få medbestemmelsesrett.
Eierne av egenkapitalbevis velger 1/3 av medlemmene til bankens forstanderskap, som er bankens høyeste organ.
Bankens kunder (innskyterne) har samme innflytelse, mens de ansatte i banken kan stemme for 25 % (3/12) av totalen. I tillegg oppnevner det offentlige en representant. Vedtektene i banken ble i løpet av 2016 tilpasset den nye Finansforetaksloven.
Les mer om sparebanker her
Egenkapitalbeviset er risikokapital på samme måte som en aksje. Taper banken penger, kan egenkapitalbeviset miste verdi. Som med andre verdipapirer kan du risikere å tape hele eller deler av investeringen.
En sparebanks egenkapital er imidlertid sammensatt av flere typer fond i tillegg til egenkapitalbevisene. Enkelt sagt må alle bankens fond være brukt før eierandelskapitalen angripes.
Risikoen som ligger i å investere i en bank er beskrevet i bankens Cultura Banks policy er å vise frem hvert enkelt bedriftsmarkedslån, noe som i forhold til andre banker gir en unik anledning til vurdering av risikoen ved en investering i banken. Bankens tap på lån siden oppstart er lave og på linje med det som er normalt for norske banker.
Risikoen som ligger i å investere i en bank er beskrevet i bankens regnskapsrapporter og i Risikorapporten.