Banksjef Kjell Fredrik Løvold holder en diplom

Nr. 1 på Etisk bankguide

Fra presentasjon av Etisk bankguide 2019 i Trondheim. Fra venstre: Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Kjell Fredrik Løvold, banksjef i Cultura Bank og Anja Bakken Riise, leder for Fremtiden i våre hender. Foto: Tale Bærland

Publisert: 21/11/2019

Vi er nr. 1 på Etisk bankguide for fjerde år på rad. Blant 14 norske banker går Cultura Bank av med seieren med 98% måloppnåelse.

Banken har stått på toppen av listen helt siden oppstart av Etisk bankguide i 2016. Årets resultater omfatter full pott i 10 av 13 kategorier, blant annet naturvern og biologisk mangfold, olje og gass, våpen og energiproduksjon. Cultura Bank scorer også høyest av alle i kategoriene klimaendringer og likestilling med 93 %.

Banksjefen holder diplom og armene i været

Banksjef Kjell Fredrik Løvold jubler over 1. plass på Etisk bankguide.

–Å få denne anerkjennelsen år etter år viser at vi gjør noe riktig. Dette er takket være innsatsen våre ansatte og våre kunder gjør hver eneste dag. Når forbrukeren henvender seg til oss vet de at pengene deres blir lånt ut til prosjekter som kommer mennesker og miljø til gode, sier den fornøyde banksjefen Kjell Fredrik Løvold.

Bankens DNA

For Cultura Bank er ikke penger et mål i seg selv, men et verktøy for å skape bærekraftige løsninger for mennesker og klima. Derfor stilles det krav til bedrifter som ønsker å få innvilget lån, de må være samfunnsnyttige, respektere menneskerettighetene og ta hensyn til miljø. Det samme gjelder også bankens egne investeringer.

–Som bank, anerkjenner vi den makten vi sitter på. Vi er med på å bestemme hvilke bedrifter som etableres. Derfor er det viktig å støtte bærekraftige virksomheter. Vår avstand til investeringer innen olje, våpen eller gruvedrift er ikke tatt nå, etisk bankdrift for miljø og samfunn har vært bankens grunnleggende DNA siden 1996, forteller Løvold.

Etisk bankguides vurdering av Cultura Bank:

Cultura Bank oppnår den høyeste samlede totalscoren av alle bankene med 98 % når det gjelder tilslutninger til viktige standarder, prinsipper og konvensjoner innenfor samfunnsansvar, etikk og bærekraft. Banken oppnår maksimal score på 100 % innenfor hele ti temaområder: Menneskerettigheter, skatteunndragelser, arbeidstakerrettigheter, arbeid mot korrupsjon, naturvern og biologiskmangfold, våpen, jordbruk, skogbruk, olje og gass, samt energiproduksjon. De eneste temaområdene hvor Cultura Bank ikke oppnår full score er innenfor åpenhet og ansvar, likestilling og kjønn, samt klimaendringer.

Grafikk med søylediagram

Her ser du resultatene fra alle bankene som var med i undersøkelsen.

Av bankene har Cultura Bank de sterkeste bærekraftspolicyene og disse gjelder all bankaktivitet. Alle prosjekter og bedrifter må kunne sannsynliggjøre at de skaper økonomisk, sosial og miljømerverdi. Dette kommer forut for en konvensjonell vurdering av sikkerhet og prosjektøkonomi, som Cultura også foretar på linje med andre banker. Banken stiller samme krav til etikk og bærekraft til de bedriftene banken låner penger til, som til bankens egne finansielle investeringer.

Cultura Bank er Norges eneste bank som praktiserer full åpenhet på sine lånebøker, og alle har full innsikt i hvor banken plasserer kundenes penger.

Les mer om Etisk Bankguide på deres nettsider 

Fra paneldiskusjonen under presentasjonen av Etisk bankguide 2019 torsdag 21. november på Ni muser i Trondheim. Foto: Tale Bærland