Lofoten Gårdsysteri – Saupstad Gård

Mellom Steinfjorden og Saupstadtinden, i en frodig dal, ligger Lofoten gårdsysteri. Der forvandles økologisk geitemelk til smakfulle oster, og de prisbelønte ostene eksporteres til og med til Paris. De grønne fjellene rundt gården er et ypperlig beiteområde til geitene og turområde for folk.

Hugo Vink og Marielle de Roos driver et allsidig biologisk-dynamisk gårdsbruk. Paret kommer opprinnelig fra Nederland. De kjøpte Saupstad gård i år 2000 med lån fra Cultura Bank og la den om til økologisk drift. Se video fra gården under.

For å se dette innholdet er du nødt til å godta informasjonskapsler for følgende kategorier:
statistics, marketing.

Kvalitet, økologi og den gode smaken står sentralt hos Lofoten Gårdsysteri. Siden vi bare baserer oss på det som vokser i området, får produktene mye mer særpreg enn om vi skulle brukt kunstgjødsel. Det påvirker melkens smak og kvalitet, forteller Hugo Vink.

Oster og pølser på et bord.

På Lofoten gårdsysteri produseres blant andre osten Steinfjording i tre forskjellig varianter, brennesle, bukkehornskløver og havsmak. Steinfjording med havsmak er tildelt Spesialitet-merket. Merkeordningen Spesialitet er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren veien til god lokalmat- og drikke. De produserer også ferskost og pølse av kjekjøtt.

Cultura Bank har gitt lån til å bygge ny kafé og butikk der gjester kan smake på de fristende produktene. Gården tar i mot besøk av enkeltpersoner og smågrupper, som vil lære om småskala osteproduksjon og smake på gårdens produkter. De driver også skolehage i samarbeid med en lokal skole, arrangerer fjellturer og tilbyr overnatting.

Foto og video: Scott og Solveig Gilmour