Unngå å bli svindlet!

Publisert: 05/10/2023

Vi gir deg råd for å unngå å bli svindlet og informasjon om de vanligste svindelmetodene.

Svindlerne blir stadig smartere, og nå kan vi ikke lenger avsløre dem ved at det ser ut som språket i e-poster og SMS-er er dårlig maskinoversatt.

De viktigste rådene for å unngå å bli svindlet:

  • Aldri dele passord, pinkoder eller BankID med noen.
  • Last ned BankID-app, den har flere sikkerhetsmekanismer som ikke finnes for dem som fortsatt bruker kodebrikken og BankID på mobil.
  • Ikke oppgi personlig informasjon over telefon.
  • Bruk totrinnsverifisering på dine kontoer på e-post og sosiale medier.
  • Vær kritisk hvis du får tilbud om noe som virker for godt til å være sant – billig iPhone, gevinst eller gullkantede investeringsmuligheter.

Her er noen av de vanligste svindelmetodene:

Telefonsvindel

Du blir oppringt av noen som utgir seg fra å være fra politi eller bank og forteller deg at du er i ferd med å bli svindlet – og så ber de deg om å oppgi BankID-koder for å få stoppet svindleren. Den såkalte «Olga svindelen» rettet seg mot personer med navn som var populære for 80 år siden. De ble lurt til å oppgi BankID informasjon, og svindlerne tømte kontoene deres for penger. Eller du får en telefon fra «Microsoft» som vil hjelpe deg med problemer med maskinen din. Eller oppringning fra ukjent høykostnummer, som legger på med det samme du tar telefonen og vil lokke deg til å ringe tilbake.

Phishing

Phishing er at noen vil lure deg til å gå inn på en falsk nettside å oppgi informasjon, enten ved å skremme deg, friste deg eller late som de representerer en instans du har tillit til. Noen eksempler på kjente svindelmetoder:

  • SMS som sier at det er problemer med din BankID
  • E-post med betalingskrav fra Apple på ekstra lagringsplass, med et skjema du kan fylle ut for å avbestille – der du bl.a. blir bedt om å oppgi kortnummer.
  • Konkurranser og spørreundersøkelser som lokker med fine premier, eller forteller deg at du allerede har vunnet – og ber deg oppgi kortinformasjon for å få tilsendt premien.
  • SMS som ser ut til å være fra Posten eller PostNord, der du får beskjed om at det er en pakke på vei og du blir bedt om å betale resterende porto for å få pakken levert.
  • E-post eller SMS som forteller at du har fått igjen penger på skatten, og som inneholder en lenke som du må klikke på for å få pengene utbetalt.

Kjærlighetssvindel

Mange nordmenn er blitt utsatt for kjærlighetssvindel, der de er blitt kjent med en person gjennom dating-app eller sosiale medier, og etter en stund blir de bedt om å sende penger.

Utpressing

E-poster som inneholder usanne påstander om at PCen din er hacket eller at du er blitt filmet mens du har sett på porno. Kanskje inneholder e-posten et passord som du har brukt. Det kan være fanget opp ved en lekkasje på et nettsted der du har en konto, og det betyr ikke at din PC er hacket.  Ikke svar på e-posten, og skift eventuelt passord på kontoer der det er i bruk. På nettstedet https://haveibeenpwned.com/ kan du sjekke om din e-postadresse er berørt av et datainnbrudd.

Les mer på nettvett.no