Isrosa / Norsk Økois

Vaniljeis fylles i beger.

På et lite, økologisk småbruk i Herøysund i Kvinnherad bor Jerseykuene Iselin, Selja og Ulldokka, 30 høner og en hane, noen griser og deres eiere, Una Kolle og Øystein Skjæveland.

Jerseykyr produserer ekstra feit og fin melk til isen. Kyrne går ute fra mai til september, og er daglig ute og lufter seg og vinteren.

Una og Øystein driver Norsk Økois, som lager is under navnet ”Isrosa”. Øystein startet sin karriere som isprodusent med å være dessertansvarlig på høstfesten da han gikk på jordbruksskolen i Aurland. Det ga bokstavelig talt mersmak, og i år er det 10 år siden han fikk Debiogodkjenning.  Han begynte virksomheten i det små og bygget den opp gradvis.

Una og Øystein står selv for produksjonen, de har innredet produksjonslokaler på gården, der de lager både fløteis og fruktis, helt uten kunstige tilsetningsstoffer eller farge. Råvarene er lokale, så langt det er mulig.

Jerseykuene på gården produserer ekstra fet melk, så det er ikke nødvendig å tilsette så mye fløte i isproduksjonen, og hønene leverer ferske egg. Frukt og bær kjøper de fra lokale samarbeidspartnere. Fruktisen inneholder ikke melk, fløte eller egg.

Skummetmelken som blir til overs fra isproduksjonen får grisene lov til å drikke.

De eksperimenterer stadig med nye smaksvarianter, som gjerne prøves ut på torgdager og markeder. Kanel-, rabarbra-, plommeis og mange flere.

Una og Øystein har også planer om å bygge opp en nettbutikk og slik tilby iskrem levert på døra. I første omgang til hjemkommunen Kvinnherad og senere kanskje i nabokommuner.

Isen selges ellers i utvalgte butikker bl.a. i Oslo, Bergen, Stavanger og Haugesund og på markeder og festivaler.

Som en sidevirksomhet driver Una også produksjon av økologiske hudpleieprodukter, som selges under navnet Rein hudpleie, på epla.no. Det startet med at familien trengte en god håndkrem for å motvirke såre hender etter gårdsarbeidet. Nå er produktspekteret utvidet med bl.a. leppepomade og kroppsskrubb. Ringblomst fra egen hage brukes i produksjonen.

Isrosa_IsBortsett fra en liten periode om vinteren, driver de isproduksjonen hele året. Det er særlig travelt om sommeren, da får de heldigvis hjelp fra ”wwoofere” (world wide opportunities on organic farms), frivillige fra hele verden, som gjerne vil lære om økologisk gårdsdrift og deltar i arbeidet mot kost og losji.