Vi gir normalt miljøboliglån inntil 85 % av markedsverdi. Ved kjøp av bolig innebærer det at minimum 15 % av kjøpesum pluss omkostninger ved kjøpet må dekkes av egenkapital. I tillegg vurderer vi lånebeløpet ut i fra inntekten.
Veiledende priser på miljøboliglån
Forespørsel om miljøboliglån
For å kunne gi deg et tilbud på boliglån trenger vi å vite litt mer om deg og din økonomi.
- Fyll ut skjemaet nedenfor
- Låneavdelingen vil ta kontakt med deg
Du kan når som helst kontakte oss underveis i prosessen hvis du trenger veiledning.
Når du bygger en bærekraftig bolig, utbedrer din egen bolig eller kjøper en miljøbolig, gir det en tresidig nytteeffekt:
- For klimaet og miljøet: Boligen din bidrar å redusere klimagasser og miljøbelastninger.
- For deg personlig: Du får et hjem med sunt inneklima og god luftkvalitet.
- For din økonomi: Du får en gunstig boligrente gjennom Cultura Banks renterabatt for miljøboliger.
Hvordan vurderer Cultura Bank en miljøbolig?
Kriterier og poengberegning er utarbeidet ved hjelp av arkitekter og fagkonsulenter. Om boligen kvalifiseres som miljøbolig gjøres blant annet på grunnlag av utfylt Egenerklæring for miljøboliglån.
Hva kjennetegner en miljøbolig?
En miljøbolig er en bolig som reduserer boligens miljøbelastninger og klimagassutslipp over boligens livssyklus. Det vektlegges også at boligen ikke skal passivisere menneskene i den grad at tekniske innretninger overtar for menneskelig adferd, motivasjon eller kompetanse.
Miljøkriteriene er delt inn i 5 kategorier:
-
Arealeffektivitet
Anvendelse av boligareal og effektiv areal-planlegging har en påvirkning på samfunn, økonomi og miljø. Jo større boligareal, desto mer energi til oppvarming og mer ressursbruk til materialproduksjon. Fleksible løsninger bidrar å tilpasse boligen til beboernes endrede behov over tid.
-
Energieffektivitet
Husholdningens energiforbruk er et viktig kriterium for boligens miljøpåvirkning over tid. I hvilken grad boligen er i stand til å anvende levert energi mest mulig effektivt, produsere egen miljøvennlig energi eller gjenvinne brukt energi vil ha betydning for boligens totale miljøpåvirkning.
-
Materialer
Byggevarer med høy grad av prosessering og komplekse materialsammensetninger krever ofte mye energi og utslipp i produksjonen og er vanskelige å resirkulere. Valg av utslippsfattige byggematerialer med lite tilvirkningsbehov vil gi positive utslag både for inneklima og boligens samlede CO2-avtrykk. Valg av naturlige og ubehandlede materialer vil som regel ha lavest CO2-effekt, men det finnes også ulike typer produktsertifiseringer som dokumenterer materialers relativt lave miljøbelastning.
-
Ventilasjon
Ventilering er viktig for et sunt inneklima. Et gjennomtenkt ventilasjonssystem begrenser boligens energiforbruk samtidig som det reduserer muligheter for fukt og råteskader.
Mekanisk ventilasjon krever en del energi, men en tidsstyrt mekanisk vifte på bad og/eller kjøkken kan være et supplement til boligens ventilasjonsløsning. Balansert ventilasjon med varmegjenvinning benyttes i mange lavenergibygg, men krever energi, kan forårsake støy og er avhengig av høy grad av varmegjenvinning.
Naturlig ventilasjon foretrekkes der dette lar seg gjøre, men er også avhengig av bruker-styring med f.eks. spesielle vindusluker og enkle målere, som viser innendørs fukt og CO2.
-
Miljøinnovasjon
Variasjon i boligers utforming, anvendelse og beliggenhet tilrettelegger for ulike klima- og miljøløsninger for bolig og tomt. Dessuten er forskningen omkring miljøboliger og kommersialisering av de mest effektive tiltakene som reduserer miljøbelastning og klimagassutslipp under stadig utvikling.
Under dette kriteriet vurderes iverksatte tiltak med miljø- og klimaeffekt som ikke er dekket under foregående punkter, og som gir bidrag til boligens bærekraft.
Boligers miljøpåvirkning i et tidsperspektiv
Miljøkriteriene for Cultura Banks miljøboliglån søker å belønne boliger med lav klimapåvirkning og lav miljøbelastning gjennom hele livssyklusen til en bolig.
I dag ser man på boligers miljø- og klimabelastning i et livssyklusperspektiv.
Det registreres klimagasser og miljøbelastninger som oppstår:
- ved produksjon og transport av byggematerialene
- når boligen bygges, drives og vedlikeholdes
- ved gjenbruk av boligen
Boligers energibehov og evne til å produsere energi (målt i CO2-ekvivalenter) kan sammenlignes over 5 faser: produksjonsfasen, transportfasen, byggefasen, drifts- og vedlikeholdsfasen og avhendingsfasen. Ofte kan boliger som har et lavt energibruk i driftsfasen ha et høyt energiforbruk i produksjons- og transportfasen og i avhendingsfasen.
Lån til energisparende tiltak
Det tilbys lån med renterabatt til energibesparende tiltak på boligen din, forutsatt at du har ditt boliglån i Cultura Bank.
Som energibesparende tiltak regnes isolasjon på yttervegg, balansert ventilasjon, solenergi, jordvarme med flere. Les også nærmere om energismarte løsninger på Enova sine nettsider.
Ta kontakt med oss dersom du vurderer å iverksette tiltak som gir deg miljøboliglån i Cultura Bank, bankens beste boliglånsrente.
Begreper og definisjoner
-
Passivhus
I Norge er kriteriene for passivhus fastsatt under standardene NS 3700 og NS 3701. Et passivhus er en bygning som bruker lite energi til oppvarming sammenlignet med bygninger bygd etter dagens og tidligere standard. Varmetapet er senket til minimum gjennom en svært godt isolert og lufttett bygningskropp, vinduer med god varmeisolasjon og som oftest bruk av balansert ventilasjon med effektiv varmegjenvinning.
-
Aktivhus*
En betegnelse for en type bolig som vektlegger helse, klima- og energinøytrale boliger.
Et aktivhus genererer omtrent like mye energi som det forbruker og tilstreber null-energi målet. Huset har diffusjonsåpne, ”pustende” konstruksjoner og mest mulig naturlig ventilasjon med høyt fokus på bomiljø og inneklima.
*Betegnelsen brukes ikke i ”Forskrift om tekniske krav til byggverk” (Byggteknisk forskrift)
-
Plusshus
En bygning som gjennom driftsfasen produserer mer fornybar energi enn det som ble brukt til produksjon av materialer, oppføring, drift og avhending av bygningen. Energi til teknisk utstyr blir ofte ikke inkludert i regnestykket.
-
Nullenergibygninger
Vanligvis brukes begrepet nullenergibygning om en bygning som generer nok fornybar energi til å utlikne eller overskride bygningens årlige netto energibehov. Det vil si at summen av levert og eksportert energi over året skal være null.
-
Zero Emission Buildings – ZEB*
Samlebetegnelse for nullutslippsbygg som produserer nok fornybar energi til å kompensere for bygningers klimagassutslipp over hele livssyklusen. ZEB forskningssenter (NTNU) har definert flere nivåer av null-utslippsbygg, avhengig av hvor mange livs-syklusfaser som er regnet med. En snakker også om Zero Carbon (karbonnøytrale) bygg.
*Betegnelsen brukes ikke i ”Forskrift om tekniske krav til byggverk” (Byggteknisk forskrift)