Presisering av Cultura Banks policies for virksomheten
Positiv seleksjon som hovedprinsipp
Cultura Bank opererer med positive kriterier for utlån, og i tråd med dette prinsippet er det viktigere å fremheve hva banken gjør enn å liste opp det den ikke gjør. Dette utgangspunktet bidrar i seg selv til å utelukke aktiviteter som bryter internasjonale regler og retningslinjer for bærekraftig utvikling. Banken følger videre en policy der den praktiserer åpenhet i sin utlånspolicy, manifestert gjennom offentliggjøring av alle bankens næringslån. Den resterende del av utlånsporteføljen består av boliglån til private samt noen mindre lån til diverse private formål.
Forholdet til internasjonale konvensjoner og retningslinjer
Der dette anses relevant, ønsker vi å tydeliggjøre bankens politikk i forhold til internasjonale konvensjoner. Selv om mange av disse gjelder virksomhetsområder Cultura er ikke involvert i, ønsker vi å presisere at Cultura Bank selvsagt står bak disse konvensjonene også der de ikke er relevante for bankens egen virksomhet. Dette gjelder for eksempel utvinning av olje, kull eller metaller og våpenproduksjon- eller handel.
- Equator Principles (gjelder internasjonal prosjektfinansiering)
- EU Code of Conduct for Arms Exports
- Extractive Industries Transparency Initiative (EITI)
- IFC Environmental, Health, and Safety Guidelines
- IFC Performance Standards
- International Council on Mining and Metals (ICMM)
- Free, prior and informed consent (FPIC)
- OECD Due Diligence Guidance for Responsible Supply Chains of Minerals from Conflict-Affected and High-Risk Areas
- OECD Guidelines for Multinational Enterprises
- Rio Declaration
- UN Global Compact
- UN Guiding Principles on Business & Human Rights
- World Commission of Dams WCD
- WWF Gold Standard
- The Beijing Platform for Action
- The Women´s Empowerment Principles
Presiseringen gjelder så vel utlån til ulike næringsformål som plassering av bankens likvide midler, og Cultura Banks grunnleggende etiske retningslinjer gjelder på lik linje for begge disse aktivitetene. Cultura Bank investerer kun i aksjer i selskaper som banken har en strategisk interesse av å samarbeide med.
Bakgrunnen for at vi nå fremhever dette er at Cultura Bank ønsker å være med i Fair Finance Guide. Fair Finance Guide prosessen er i utgangspunktet ikke strukturert for å vurdere de bankene som allerede arbeider på en bærekraftig måte basert på begreper som «Sustainable Banking», «Social Banking» eller «Values Based Banking».
Som en illustrasjon på hva disse begrepene dreier seg om, viser vi til erklæringen “The Berlin declaration” medlemsbankene i «Global Alliance for Banking on Values» (GABV) stilte seg bak i forbindelse med sitt årsmøte i Berlin i 2013.
Tematisk behandling
Menneskerettigheter
Cultura Bank har respekt for enkeltindividets rettigheter og plikter nedfelt i sitt stiftelsesdokument som også reflekteres i bankens vedtekter.
Klimaendringer
To-gradersmålet for global oppvarming anses i følge FNs klimapanel å være det maksimale av det verden kan tolerere uten at konsekvensene blir uhåndterlige.
Cultura Bank skal gjennom sin virksomhet direkte og indirekte gjennom sine investeringer, bidra til at dette målet kan oppnås. Cultura Bank har de siste årene fulgt opp sine karbonutslipp og kjøper blant annet klimakvoter for å kompensere for sine tjenestereiser og strømforbruk. Klimakvotene kjøpes fra SEKEMs skogplantingsprosjekter i den egyptiske ørkenen og det biodynamiske jordbruket på SEKEM-gårdene. Gjennom CO2-berikelsen i den tidligere karrige sandjorden i ørkenen skaper SEKEM et levebrød for den voksende egyptiske befolkningen og gir også et aktivt bidrag til klimabeskyttelse.
Ingen av bankens ansatte bruker daglig bil til og fra jobb. CO2 belastningen rapporteres i bankens årsrapport.
For å systematisere og kontrollere vårt miljøarbeid er banken sertifisert som Miljøfyrtårn-bedrift.
Cultura Bank mener det er viktig at bedrifter overvåker og rapporterer sine karbonutslipp for å vise utviklingen av disse. Banken arbeider aktivt for å representere bærekraftig utvikling og klimaspørsmål og støtter også andre organisasjoner som arbeider for samme mål. Dette betyr selvfølgelig også at grupper og bedrifter som arbeider i motsatt retning, med lobbyvirksomhet eller på andre måter, ikke blir finansiert eller støttet av Cultura Bank.
Cultura Banks utlånspolicy er fokusert på oppnåelsen av en økologisk, sosial eller kulturell merverdi. Det er således naturlig at våre lånekunder jobber på en bærekraftig måte og at innvirkning på klima blir vurdert og utgjør et kriterium for utlån. Dette gjelder særlig for virksomheter som har en potensielt stor klimapåvirkning, for eksempel landbruk og fast eiendom. Der dette er mulig vil banken oppfordre sine lånekunder å bytte fra fossilt brensel til fornybar energi, og banken vil tilby gunstig finansiering til energibesparende tiltak. Cultura Bank finansierer ikke aktiviteter som produserer ikke-fornybar energi.
Dersom banken skal finansiere fornybar energi, inkludert fornybare drivstoff, skal de siste internasjonale retningslinjer for bærekraft innen dette området benyttes. Det ligger utenfor bankens interesse å vurdere finansiering av klimakompenserende aktiviteter i andre land, da Cultura Bank kun driver virksomhet i Norge.
Cultura Bank følger strenge krav til bærekraft for sine egne innkjøp og valg av leverandører og setter tilsvarende krav til lånekunder når dette er av betydning for deres virksomhet.
Miljø
For å komplettere de positive kriteriene i bankens utlånspolicy avklares det i forbindelse med kredittvurderingen at kunden tar hensyn til momenter som avskoging, landskapsvern, mangfold og truede arter, spesielt i tilfeller hvor dette ikke allerede er beskyttet av staten. Virksomhetene skal ikke bidra til innføring av fremmede skadelige arter og følge Naturmangfoldloven og Forskrift om fremmede organismer.
Når det gjelder å finansiere selskaper i Norge som har som virksomhet å handle med andre land, legges det opp til at kunden fra sine leverandører krever avtaler om beskyttelse av for eksempel regnskog, mangrove sumper og andre våtmarker, naturreservater av ulike slag, og utryddelse av truede arter i henhold til relevante internasjonale konvensjoner. Ingen handel med truede arter kan forekomme.
Arbeidstakerrettigheter
Cultura Bank utlånsvirksomhet foregår i Norge, der de fleste arbeidstakerrettigheter som finnes i internasjonale konvensjoner er lovpålagte og dermed ikke inngår spesifikt i bankens policy. Når det gjelder å finansiere selskaper i Norge som har som virksomhet å handle med andre land, krever banken at selskapet krever arbeidstakerrettigheter av sine leverandører i andre land etter internasjonale konvensjoner. Fairtrade-merking er en måte å kontrollere dette på. Det følger naturlig av dette at Cultura Bank heller ikke finansiere selskaper som bevisst bryter norsk lov på området.
Et kriterium som vektlegges i Cultura Banks utlånspolicy er sosial merverdi. I dette ligger at utlån gis til sosiale samvirker og andre aktiviteter som kan bidra til å gjøre arbeidsmarkedet tilgjengelig for de gruppene i samfunnet som har problemer med komme inn på arbeidsmarkedet, som ungdom og innvandrere.
Skatter og korrupsjon
Som en presisering av Cultura Banks etiske retningslinjer understreker vi at Cultura Bank ikke arbeider for selv å unngå skatt og ikke gir noen slike råd til kunder. Cultura Bank har ingen datterselskaper og vil ikke yte finansielle tjenester til en kunde som har lagt sin virksomhet i et skatteparadis av skattemessige grunner. Cultura Bank har en klar policy mot bestikkelser, og tilsvarende krav gjelder også for de selskapene som banken låner ut til.
Åpenhet og ansvarlighet
Cultura Bank er en liten, men voksende bank. Bankens policies blir utdypet av skriftlige retningslinjer, skriftlige prosedyrer, regelmessig intern kontroll og intern og ekstern rapportering.
Se også våre Etiske retningslinjer om vårt arbeid mot diskriminering, trakassering og likestilling.
Utlånssektorer
Negative utlånskriterier
Som nevnt i innledningen arbeider Cultura Bank ut fra et prinsipp om positiv seleksjon. For ytterligere å klargjøre hva som ligger i dette understreker vi at Cultura Bank ikke finansierer følgende aktiviteter:
• Våpen av alle typer (såkalte konvensjonelle våpen, klasebomber, kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen). Av dette følger at banken oppfyller alle internasjonale retningslinjer og konvensjoner om våpen.
• GMO, genmodifiserte organismer i landbruket og i matproduksjon.
• Jordbruk, skogbruk, jordbruk og husdyrhold som ikke følger reglene for sertifiseringer for økologisk eller biodynamisk dyrking samt etiske retningslinjer for dyrevelferd.
• Produksjonsprosesser som ødelegger matjord, vann eller luft eller fører til vannmangel.
• Ikke-sertifisert trevirke fra regnskog.
• Storskala vannkraft og dammer
• Gruvedrift
• Ikke-fornybare drivstoff
• Ikke-fornybar energiproduksjon
• Selskaper som benytter seg av bestikkelser, skatteunndragelse eller skatteplanlegging i det landet de opererer.
Plasseringspolicy for likviditetsoverskudd
Bankens respekterer med sin investeringspolicy for likvide midler, så langt dette er mulig, de samme kriteriene som for utlån. Investeringer skal tilsvare den forståelse banken har i forhold til etiske retningslinjer og bærekraft. Av tekniske grunner, i sammenheng med ytelse av betalingsformidling, må banken opprettholde nødvendige kontoer i oppgjørsbank (DNB). Da dette er en funksjon pålagt av myndighetene, kan ikke Cultura Bank velge bort denne banken som leverandør.
DNBs policies følges opp via denne bankens nettsider. Vi har således notert at DNB har signert og sluttet seg til FNs Global Compacts grunnleggende prinsipper om menneskerettigheter, arbeidslivsstandarder, miljø og anti-korrupsjon for ansvarlig næringsliv. Disse prinsippene er basert på FNs menneskerettighetserklæring, grunnleggende ILO-konvensjoner om menneskerettigheter i arbeidslivet, Rio-erklæringen og FN-konvensjonen mot korrupsjon. Av dette fremgår spesielt at det ikke investeres i selskaper hvor inntektene hovedsakelig kommer fra produksjon og distribusjon av tobakk, narkotika, kommersiell gambling, våpen og pornografi. Investeringer bør heller ikke gjøres innen fossil energi.
Cultura Bank vil også som en del av sin likviditetsforvaltning inneha en beholdning av obligasjoner utstedt av den Norske Stat samt obligasjoner med direkte pant i boligeiendom.
Generelt om finansplasseringer
Som en ansvarlig investor har Cultura Bank som oppgave å identifisere og oppmuntre selskaper som streber etter en balanse mellom økologiske, sosiale og økonomisk bærekraftig utvikling som en forutsetning for langsiktig avkastning.
Innledning
Cultura Bank ønsker å bidra til å skape økologisk, sosial og kulturell merverdi og gjøre det mulig for folk å bruke og å plassere penger på en bærekraftig og ansvarlig måte. Hovedverktøyet i dette arbeidet er bankens utlånspolicy. Ifølge denne policyen, verdsettes aktiviteter og prosjekter basert på sosiale, miljømessige, kulturelle, etiske og økonomiske aspekter. Denne policyen er i samsvar med de etiske retningslinjene og andre styringsdokumenter i banken.
Begrepet bærekraftig utvikling
For Cultura Bank innebærer begrepet bærekraftig utvikling en form for vekst som ikke skader jorden, samfunnet eller det enkelte menneske, nå eller i fremtiden. Dette gjelder både i forhold til eksterne interessenter som kunder, myndigheter og samfunnet generelt som for bankens interne utvikling. Virksomheten skal drives økonomisk bærekraftig samtidig som bankens kjerneverdier, basert på en sunn økologisk, sosial og kulturell balanse ivaretas.
Om verdier
Cultura Banks verdier er basert på et samfunnssyn som kan beskrives ved å betrakte samfunnet ut fra tre aspekter. Med vår virksomhet ønsker vi således å fremme:
- En fri etablering av meningsfylte kulturelle og sosiale aktiviteter
- Menneskeverd, basert på enkeltindividets rettigheter og ansvar
- En produksjon av og handel med varer og tjenester som møter folks behov, tar hensyn til naturen og er basert på erkjennelsen av gjensidig avhengighet og solidaritet.
Slik ivaretar vi våre verdier:
- ved å følge våre etiske retningslinjer
- ved å følge vår utlånspolicy som innebærer at vi vurderer prosjekter basert på disses økologiske, sosiale eller kulturelle merverdi
- delta i nettverk som fremmer bærekraftig utvikling
- engasjere lokalsamfunnet der hvor Cultura Bank opererer
- gjennom utlån og kjøp av varer og tjenester som bidrar til å skape arbeidsplasser for mennesker med nedsatt funksjonsevne
- holde foredrag om penger og bærekraftig utvikling
- utgi tidsskriftet Pengevirke
Om samfunnet
Cultura Bank ønsker ved sin bankvirksomhet å bidra positivt til samfunnsutviklingen ved å handle i samsvar med begrepet «social banking», utviklet gjennom mange år gjennom internasjonalt samarbeid. Dette innebærer også at Cultura Bank har som mål å øke bevisstheten om enkeltindividets ansvar og muligheter knyttet til penger og innflytelse i samfunnet. Cultura Bank skal derfor være en transparent bank som gjør det mulig for folk som tar ansvar for pengenes funksjon i samfunnet å følge med på hvordan pengene er investert gjennom bankens utlån og øvrig forvaltning av kundenes innskudd.
Ansatte
Cultura Bank vil være et godt sted å arbeide og en attraktiv arbeidsgiver. Det interne arbeidet i banken skal ha former som støtter samfunnets mål om utdanning, deltakelse, livslang læring og formidling av individuell kreativitet.
Vi tar dette ansvaret ved å:
- følge våre etiske retningslinjer
- arbeide aktivt med helse, miljø og spørsmål om likestilling, mangfold og menneskerettigheter
- følge lover og generelle normer som gjelder i arbeidslivet.
Se også vår Lønnspolicy
Kunder og egenkapitalbeviseiere
Cultura Banks innskuddskunder og eiere av egenkapitalbevis bidrar til å finansiere prosjekter i samsvar med bankens utlånspolicy. Cultura Bank gjør det på denne måten mulig å la sine kunder bidra til et bærekraftig samfunn gjennom sine sparepenger.
Vi ivaretar dette ansvaret ved å:
- offentliggjøre bankenes utlån til prosjekter og aktiviteter
- tilby spesielle kontotyper med hensyn til rente og områder kunden ønsker å støtte
- gjøre det mulig og interessant for folk flest å være medeiere i banken
- klargjøre at et egenkapital gir grunnlag for bankens utlån og dermed gi svært høy andel av økologisk og sosial bærekraft
Miljø
Cultura Bank påvirker det ytre miljøet både direkte og indirekte. Direkte klimapåvirkning blir forårsaket av reiser og energibruk, gjennom bruk av materialer og avfallshåndtering, samt gjennom våre innkjøp. Den største miljøpåvirkningen skjer indirekte gjennom våre utlån.
For å systematisere og kontrollere vårt miljøarbeid er banken sertifisert som Miljøfyrtårn-bedrift.
Se vår miljørapport for 2019
Vi tar ansvar for vår direkte innvirkning ved å:
- ha en reisepolicy som vil bidra til å redusere våre karbonutslipp.
- aktivt og kontinuerlig arbeide for å redusere vårt energiforbruk.
- så fremt det er mulig, velge strøm med opprinnelsesgaranti som sikrer at strømmen kommer fra fornybare energikilder. Da banken er leietaker, og ikke selv har avtale med strømleverandør, prøver vi å påvirke utleier til å velge strøm med opprinnelsesgaranti. I Norge er allerede over 90% av strømmen fra fornybare kilder.
- i våre innkjøp ta hensyn til beste miljøstandard og rettferdig handel og stille krav til operatører og leverandører slik at disse stimuleres til å miljøtilpasse egen virksomhet og tjenester.
- aktivt og kontinuerlig arbeide med avfallshåndtering gjennom forvaltning av ressurser, resirkulering og kildesortering.
- bevare naturressursene gjennom gjenbruk og gjenvinning av materiell, innkjøp av gjenbruksmateriell og bruk av gjenvunnet materiell i emballasje og annet.
- ha et godt tilpasset miljøledelsessystem, noe som betyr at alle ansatte bør være godt informert om bankens bærekraftpolitikk, blant annet gjennom at orientering om miljøforbedring gis på medarbeidermøter og at målene blir jevnlig overvåket.
- systematisk og kontinuerlig forbedre sin miljøinnsats. Cultura Bank forplikter seg også å overholde egne krav, samt aktuelle lover og forskrifter.
- gjennomføre interne revisjoner og vurderinger av hvordan bankens miljøarbeid blir etterlevet. Resultater og vurderinger av miljøarbeidet skal presenteres i bankens årsrapport og i årlig Miljøfyrtårnrapport.
Vi tar ansvar for vår indirekte effekt ved å:
- ha en utlånspolicy som innebærer at vi vurderer prosjektene ut fra deres økologiske, sosiale eller kulturelle merverdi
- har en god kundeservice, så vel personlig som gjennom anvendelse av dagens elektroniske hjelpemidler
Selskapsstyring
Cultura Bank arbeider i samsvar med anbefalinger for god selskapsstyring utarbeidet av Norsk utvalg for eierstyring og selskapsledelse (NUES) med de tilpasninger som følger av at Cultura Bank er en sparebank og ikke et aksjeselskap.
Kommunikasjon og overvåking
Cultura Bank offentliggjør samtlige utlån til bedrifter og prosjekter. Denne åpenheten er bankens viktigste verktøy for å vise hvordan vi fungerer i praksis. Rapportering av bankens bærekraftpolitikk og innvirkning publiseres i bankens årsrapport. Overvåking av bankens bærekraftpolicy skal skje kontinuerlig gjennom hele året som en naturlig del av virksomheten.
Verdigrunnlag og formål
Verdigrunnlaget ble formulert i stiftelsesdokumentet for Cultura Sparebank høsten 1996. I bankens vedtekter, paragraf 1.2, er bankens todelte formål formulert:
- Formålet er ved finansiering av samfunnstjenlige prosjekter å bidra til å skape livskvalitet og livskraftig økonomi innenfor en levende natur.
- Banken skal bidra til å utvikle holdninger til penger og økonomi slik at kapital kan styres mot reelle behov og uløste oppgaver i samfunnet.
Prioriteringer
På utlånssiden prioriteres:
- virksomheter som tilfredsstiller reelle behov i samfunnet og samtidig tar hensyn til miljømessige og økologiske forhold.
- prosjekter som bidrar til at mennesker med omsorgsbehov kan ha god livskvalitet.
- frie pedagogiske initiativer, kulturprosjekter og forsknings- og utviklingsprosjekter som styrker morgendagens samfunn.
- ved knapphet på utlånsmidler skal samfunnsnyttige virksomheter prioriteres framfor ordinære boliglån
Cultura skal tilstrebe godt, seriøst bankhåndverk og arbeide med en lav risikoprofil.
I all saksbehandling både i administrasjonen og i styret skal man være våken for forhold som skaper inhabilitet, gjøre oppmerksom på slike forhold og gjøre tiltak som nøytraliserer dette.
Se også eget notat om vårt arbeid med klimarisiko (Task Force on Climate-related Financial Disclosures TCFD)
Banken har også forpliktet seg til The Climate Change Commitment (3C initiative)
Kvalitativ vurdering av utlånsprosjekter
Culturas oppgave er å medvirke til å realisere initiativer og prosjekter som er i tråd med bankens formål. I denne sammenheng er det viktig å få frem virksomhetens forretningsidé og motiver.
Eksempler på vurderingskriterier:
- Balanse mellom egenorientering-samfunnsorientering. Prosjektet skal ha en tilfredsstillende samfunnsorientering. Dette har bl.a. med synet på økonomi som middel og ikke som mål.
- Realøkonomi og behov. Prosjektet må dekke viktige samfunnsmessige behov.
- Sikkerhetsnett og sosialt nettverk. Strategiske allianser horisontalt og vertikalt skal understøttes.
- Gjennomføringsevne. Det er viktig å bedømme prosjektets kompetanse og realiseringspotensiale, samt eventuelt bidra til å styrke dette gjennom rådgivning.
Grunnlag for Cultura Banks kredittpolicy
De overordnede retningslinjene i dette dokumentet danner grunnlaget for Cultura Banks interne kredittpolicy som skal sikre en forsvarlig, økonomisk holdbar forvaltning av innskyternes midler.
Spesielt om jordbruksfinansiering
I tråd med vårt verdigrunnlag har Cultura valgt å begrense utlån til jordbruksformål til kun å finansiere økologisk og biologisk-dynamisk jordbruk, eventuelt jordbruk som er under omlegging til økologisk dyrking.
Forsøksvirksomhet fra Sverige har beregnet at et bærekraftig økologisk kretsløpsjordbruk vil innebære at forbruket av kjøtt og animalske produkter reduseres til ca. 20 % av dagens nivå. Vi anser at økologisk jordbruk er mer klima- og miljøvennlig, binder mer karbon i jorda og er mer robust ovenfor tørke, enn konvensjonelt jordbruk.
De økologiske gårdene har som regel en allsidig produksjon, som gjør dem mindre sårbare, og de som driver økologisk kretsløpsjordbruk sørger for at ressursene sirkulerer innad i systemet. Dyrene produserer gjødsel til det som dyrkes og får fôr som er produsert på gården.
Cultura Bank representerer en annerledes og relativt ny bankkultur, som siden 1970-tallet har vokst frem internasjonalt under navnet «ethical banking» eller «social banking».
I dette ligger at bankene forplikter seg til å låne ut innskuddene til prosjekter som er samfunnsnyttige, som respekterer menneskerettighetene og som ivaretar miljøhensyn. Hensynet til samfunn og miljø har prioritet fremfor økonomisk resultat. Lønnsom drift er imidlertid en forutsetning for at banken kan eksistere. Banken opererer etter prinsippet om en tredelt bunnlinje.
Bakgrunn
Økt økonomisk globalisering har aktualisert sammenhengen mellom egne handlinger og samfunn, mennesker og natur i resten av verden. Dette er en utfordring til de enkelte mennesker og virksomheter om å vise etisk og sosialt engasjement i sin hverdag. Et spesielt ansvar hviler på vår tids bank- og børssystem, som tradisjonelt har vært lite opptatt av hva pengene skaper i samfunnet, så lenge det gir overskudd.
Culturas etiske grunnmur
Den etiske grunnmuren er nedfelt i stiftelsesdokumentet og i vedtektenes §1.2.
I stiftelsesdokumentet som ligger til grunn for etableringen av banken er det formulert et verdisyn for Cultura Bank, der frihet og ansvar, likeverd, og solidaritet med natur og mennesker er de bærende prinsippene. Dette verdisynet danner basis for virksomheten, og det var stifternes ønske at det skulle utformes og utvikles videre, etter hvert som bankvirksomheten utvikler seg.
Formålsparagrafen til Cultura Bank har et tillegg som ikke står i standardvedtektene for sparebanker:
Vedtektenes §1.2:
Formålet er ved finansiering av samfunnstjenlige prosjekter å bidra til å skape livskvalitet og livskraftig økonomi innenfor en levende natur. Banken skal bidra til å utvikle holdninger til penger og økonomi slik at kapital kan styres mot reelle behov og uløste oppgaver i samfunnet.
Formålsparagrafen forteller at banken i tillegg til de rent finansielle oppgavene har som formål å utvikle den økonomiske forståelsen til å omfatte etikk og sosialt ansvar.
Etiske veivisere for utlånsvirksomheten
Stiftelseserklæringen ble utdypet og ytterligere spesifisert i 1997 som retningslinjer for utlånsvirksomheten.
For Cultura er finansiell etikk mer enn å sørge for at landets lover og regler blir overholdt og mer enn å følge vedtatte moralske, etiske normer. Etter Culturas syn dreier det seg om å bevisstgjøre sammenhengene mellom finansielle operasjoner og de samfunnsmessige og økologiske konsekvenser. En slik innsikt blir i neste omgang til en etisk utfordring; hvordan man handler i den konkrete sak.
Retningslinjene for utlånsvirksomheten er ikke utformet som en detaljert sjekkliste, men sier hvilke kvaliteter en skal se etter i låneprosjektene. Prosjektenes formål, organisering, virkninger på miljø og mennesker og økonomiske forhold skal tas med i betraktning når en lånesøknad vurderes. Når det gjelder prosjektenes organisering, kan vi trekke frem at det legges vekt på gode samarbeidsformer med brukere, kunder og samfunnet rundt virksomheten. Disse retningslinjene danner grunnlaget for bankens kredittpolicy som sterkere vektlegger de økonomiske aspekter ved utlånsvirksomheten.
Utlånspolicy
Åpenhet
Et viktig prinsipp for en etisk bank er transparens. Med det menes at omverdenen skal ha mulighet for å få innsyn i virksomheten. Banken må være åpen for en kritisk vurdering av sine handlinger. Kundene må kunne ta del i virksomheten med kommentarer, forslag, korreksjoner og kritikk. Åpenhet tilstrebes derfor både i pålagte offisielle presentasjoner og i tillegg i bankens viktigste informasjonskanaler slik som bladet ”Pengevirke” og bankens nettsider, som blant annet inneholder oversikter over bankens utlånsprosjekter.
Etiske retningslinjer for bankens interne organisasjon
Banken har utarbeidet etiske retningslinjer for egen virksomhet. Disse er basert på prinsippene sannhet, åpenhet, objektivitet og taushetsplikt.
Avkastning og etikk – generell betraktning
I industrialiseringens barndom var bedriftseiere ofte en del av lokalmiljøet bedriften opererte i, og med dette fulgte ansvar for å ta vare på dette og på sine medarbeidere. Dette ga rom for at langsiktig eierskap og samfunnsansvar kunne kombineres med lønnsom drift. Med bakgrunn i dette kan det forstås at tradisjonell økonomisk teori tilsier at profittmaksimering er den beste måten for å sikre effektiv utnyttelse av knappe ressurser. I de senere tiår har den moderne børsøkonomien sammen med den mobile internasjonale finanskapitalen ført til stadig økende fokus på kortsiktige gevinster, og en ny bedriftskultur med mindre vekt på langsiktighet og etiske og sosiale virkninger har vokst fram. Det rådende finansielle system skaper dermed et ”etisk vakuum”.
Avkastning og etikk – Cultura Bank
Cultura Bank har definert sin målsetting slik at etikk og bærekraft skal være overordnede motiver for de finansielle oppgaver som er definert i vedtektene og spesifisert i stiftelsesdokumentet. Sagt på en annen måte skal det økonomiske resultatet – avkastningen – være underordnet bankens samfunnsoppgaver. Dermed følger ikke banken den rådende praksis hvor maksimal avkastning er ledemotivet for den økonomiske virksomheten.
Dette skal likevel ikke hindre at Cultura Bank har en trygg økonomisk drift og reserver som sikrer innskyternes midler. Nøkkelen ligger i at kapitalavkastningen oppfattes som middel og ikke mål.
Det har vært viktig for stiftelsen av Cultura Bank på denne måten å gi mulighet for et ”etisk handlingsrom” for bankens ledelse.
Sammenfatning av Culturas verdigrunnlag:
- Produksjon og forbruk skal ta hensyn til menneske, natur og miljø. Knappe ressurser bør fordeles rettferdig.
- Det enkelte menneske må få anledning til å utvikle sine individuelle evner og derved bidra til et bedre samfunn.
- Alle mennesker har like stor verd og må få tilgang til et verdig sosialt liv.
(Bankens stiftelsesdokument, retningslinjer for utlånsvirksomheten og bankens interne retningslinjer finnes på nettsidene eller fås tilsendt på forespørsel)
Etiske retningslinjer for bankens ansatte og tillitsvalgte representanter.
Dette er retningslinjer som gjelder for den enkelte medarbeider og tillitspersoner i virksomheten.
De etiske retningslinjene hviler på fire grunnprinsipper: Sannhet, åpenhet, objektivitet samt grunnprinsippet innenfor bank og finans: taushetsplikten. (Når banken opplyser om sine utlån, skjer dette med kundens samtykke.)
Sannhetssyn
Skriftlig og muntlig informasjon skal alltid være sann. Mottakeren av informasjon skal kunne oppleve den gitte informasjon som ærlig og sann. Dette innebærer at den skal ha som intensjon å gi et riktig bilde og ikke fordreie eller skjule forhold som f.eks. kan være til Culturas eller den enkelte medarbeiders ugunst.
Åpenhetssyn
Cultura skal tilstrebe åpenhet om egen virksomhet og intensjoner i kontakt med omverdenen. Spesielt fordi man forvalter penger er det viktig at Culturas virksomhet fremtrer åpen og gjennomsiktig så vel i handling som i ord.
Objektivitetssyn og integritet
Kundenes interesser skal ivaretas på best mulig måte selv om det kan komme i konflikt med interessen til Culturas egen virksomhet, den enkelte medarbeider eller tillitsperson. Man skal derfor tilstrebe særlig varsomhet i tilfeller der dette kan være en aktuell spørsmålsstilling. Tvilstilfeller tas opp med nærmeste overordnede.
Den enkelte medarbeider må ikke komme i et avhengighetsforhold til Culturas kunder eller leverandører. Man må være varsom med å motta gaver, og det er ikke tillatt å ta imot lån eller andre finansielle ytelser fra kunder eller leverandører uten at dette er behandlet på riktig måte.
Diskresjon – taushetsplikt
Ifølge Finansforetaksloven[1] § 16-2 har medarbeidere og tillitsvalgte taushetsplikt med hensyn til hva de i stillings medfør får kjennskap til om forretningsmessige og private forhold med mindre man har plikt til å gi slike opplysninger (f.eks. ifølge lov).
Det er derfor viktig man er spesielt varsom med å gi informasjoner utad om kunders interne forhold som enten kan misbrukes eller utnyttes av utenforstående, eller også kan oppleves av kunden som fortrolig informasjon. Tilsvarende gjelder også informasjon utad om kollegaer og tillitsvalgte i Cultura. Derimot praktiserer Cultura stor åpenhet med hensyn til informasjon utad om egen virksomhet.
[1] Lov om finansforetak og finanskonsern LOV-2015-04-10-17
Diskriminering, trakassering og likestilling
I Cultura Banks verdigrunnlag inngår det respekt for menneskelig individualitet og at alle mennesker skal ha lik rett til utvikling og til et verdig liv. Diskriminering mot mennesker bør ikke forekomme. Bankens aktiviteter skal støtte mennesker og bedrifter som ønsker å bidra til et samfunn med et verdig og godt liv for alle.
Dette betyr at verken arbeidstakere, valgte representanter, kunder eller leverandører skal diskrimineres på grunn av kjønn, seksuell orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk, etnisitet, religion eller tro, funksjonshemming eller alder. Forebygging av diskriminering er en del av bankens dialog med ansatte i medarbeidersamtaler og ved HMS gjennomgang.
Hvis en kunde eller en annen opplever diskriminering, eller har observert noe diskriminerende, kan man bruke bankens klagerutine. Du kan også henvende deg til likestillings- og diskrimineringsombudet.
Banken har nulltoleranse for trakassering. Banken har en egen varslingsrutine og et eget varslingsutvalg som består av banksjef, verneombud og en styrerepresentant. Alle arbeidstakere har rett og oppfordring til å varsle om kritikkverdige forhold som kan skade den enkelte arbeidstaker, arbeidsmiljøet, bankens omdømme eller for øvrig være til skade for bankens virksomhet.
Valgkomiteen som nominerer kandidater til styre og forstanderskap ser etter en bredde i kompetanse, bakgrunn og erfaring, samt kjønnsbalanse. Idealene om frihet, likhet og brorskap ligger i bunnen av bankens verdigrunnlag, og det er et høyt nivå av bevissthet i banken, både hos ansatte og valgte representanter, om menneskerettigheter og likestilling.
Banken følger arbeidsmiljøloven og likestillings- og diskrimineringslovens regler om forbud mot diskriminering i arbeidsforhold. Forbudet mot diskriminering gjelder alle sider av et arbeidsforhold, blant annet:
- utlysning av stilling
- ansettelse, omplassering og forfremmelse
- opplæring og kompetanseutvikling
- lønns- og arbeidsvilkår
- avslutning av arbeidsforhold
Spesielt om likestilling mellom kjønnene
Cultura Bank etterstreber likestilling mellom kjønnene blant bankens ansatte og tillitsvalgte. Banken gjør dette gjennom:
- at stillingsutlysninger er kjønnsnøytrale
- at ved nyansettelse skal søkere av begge kjønn vurderes og innkalles til intervju, hvis de har de samme kvalifikasjonene.
- at ansatte med samme stillingsnivå, stillingsprosent og arbeidsoppgaver bør ha samme lønn. Se også bankens lønnspolicy.
- at ledergruppen foretar en årlig gjennomgang av alle lønninger for å sikre at det ikke oppstår uberettigede lønnsforskjeller mellom menn og kvinner
- at begge kjønn gis like muligheter til opplæring og videreutdanning
- at kvinner i like stor grad som menn gis faglige utviklingsmuligheter og oppfordres til å søke på overordnede stillinger
- at det er like muligheter for begge kjønn til å velge deltid/heltid
- å tilstrebe lik andel av begge kjønn blant tillitsvalgte, og ansatte på ulike nivåer.
Kredittarbeidet
I kredittvurderingen inngår foruten vurdering av sikkerhet og betalingsevne, en vurdering av prosjektets samfunnsnytte, sosialt og/eller miljømessig. I tillegg ser man på bedriftens interne forhold, som eierform, organisering og disponering av overskudd. Bedriften svarer på konkrete spørsmål om bærekraft, miljø og likestilling. For bedrifter med mer enn 10 ansatte vil det være større krav til likestilling. Det innhentes for øvrig alltid årsrapporter, der likestilling er omtalt i årsberetningene.
Leverandører
Vi følger også spørsmålet om likestilling med våre leverandører med fokus på situasjoner der vi har mulighet til å påvirke, blant annet med å oppfordre til å øke kvinneandelen i ledelse og styre og ved å etterspørre fairtrade produkter, som sikrer at produsentene får rettferdig betaling, uansett kjønn.
Godtgjørelsesordningen i Cultura sparebank, sist behandlet og godkjent av styret 21.1.2016, er som følger:
- Ingen ledende eller andre ansatte i Cultura sparebank godtgjøres med noe annet enn fast lønn. Det utbetales ikke noen form for variable godtgjørelser basert på oppnådde resultater eller noe annet grunnlag.
- Daglig leders godtgjørelse fastsettes av styret.
- Daglig leder fastsetter alle øvrige ansattes godtgjørelse innenfor veiledende rammer som fastsettes av styret i tilknytning til årlige lønnsoppgjør.
Les også om likestilling i våre etiske retningslinjer.
Alle ansettelser skjer i henhold til arbeidsmiljøloven kapittel 14