Nr. 2022/4
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Maleri
Gave fra Cultura Bank til Merkurs 40-års jubileum, et kollektivt kunstverk fra Aurora verksted. Vi synes bildet kan symbolisere Merkur (skikkelsen i midten) som gjennom sin virksomhet støtter opp om et myldrende mangfold og masse aktivitet.
Nytt fra Cultura Bank

Banksjefens hjørne

Jannike Østervold

Publisert: 24/11/2022

Å lede Cultura Bank er i høy grad er et teamarbeid.

Portrett av person foran grønn bakgrunn

Banksjef Jannike Østervold

Etter å ha vært konstituert som banksjef siden 1. mars, fikk jeg i september tilbud fra styret om å fortsette som fast ansatt i stillingen. Jeg takket ja og er takknemlig for tilliten jeg blir vist. Å lede Cultura Bank er i høy grad er et teamarbeid. Sammen med meg i ledergruppen har jeg assisterende banksjef og kredittsjef Liv Rannekleiv, økonomisjef Christine Praamsma, leder for kundesenteret Mie Tørmoen, hvitvaskingsansvarlig Camilla Gjetnes og risiko- og etterlevelsesansvarlig Torstein Dyrnes. Sammen representerer vi en bred kompetanse, som jeg håper og tror kan ta gode beslutninger for Cultura Bank framover, godt støttet av vårt styre, under ledelse av Maria Bjune.

VI GRATULERER MERKUR MED 40-ÅRS JUBILEET!

6. oktober hadde jeg gleden av å være på besøk hos Merkur andelskasse i København. Anledningen var Merkurs 40 års jubileum, regnet fra den spede begynnelse i tidligere banksjef, Lars Pehrsons, leilighet.

Med på reisen hadde jeg en gave, som symboliserer vårt felles verdigrunnlag – et kollektivt kunstverk fra en av våre kunder, Aurora Verksted SA, som har skapt et fellesskap for mennesker med funksjonsvariasjoner, med tilrettelagte arbeidsplasser der det produseres kunst og håndverksprodukter av høy kvalitet. Gaven ble godt mottatt, og bildet er lovet en fin plassering i Merkurs lokaler.

NORDISK BANKLEDERMØTE

Gruppe av mennesker på terrasse med natur i bakgrunnen.

Styreledere og banksjefer i Cultura Bank, Ekobanken og Merkur, samlet på Hadeland. Fra venstre: Cees Kuypers (styreleder Merkur), Jannike Østervold (banksjef Cultura Bank), Maria Flock Åhlander (VD/CEO Ekobanken), Kristoffer Lüthi (styreleder Ekobanken), Charlotte Skovgaard (administrerende direktør Merkur) og Maria Bjune (styreleder Cultura Bank).

Vi har et nært og godt samarbeid både med Merkur og med Ekobanken i Sverige. Vi har tradisjon for at banksjefer og styreledere i de tre bankene møtes to ganger i året for å diskutere aktuelle problemstillinger og inspirere hverandre. Dette fikk en brå stopp under pandemien, helt til vi i september møttes på Hadeland. Det skrives mye om kvinner i finans, og at det er for få kvinner i lederstillinger, så det er verdt å merke seg at alle tre banker for tiden har kvinnelige ledere.

MED KORT I LOMMEN

Det er lenge siden jeg sluttet å ta med meg danske penger til Danmark. Nå for tiden tar jo «alle» kort eller mobilbetaling.

For mange år siden, da vi laget Pengevirke sammen med Merkur, var redaksjonen på reportasjebesøk i Kristiania. Jeg husket at det var en kafe der som serverte enkel og god vegetarmat. Ifølge Google fantes den fremdeles. Jeg trasket av gårde, fant kafeen og så meg ut hva jeg skulle bestille. Da fikk jeg øye på skiltet «Ingen kredittkort». Det burde ha stått «ingen kort», for de tok ikke debetkort heller. Og ikke hadde jeg MobilePay, som er den danske varianten av Vipps, som krever at du har dansk mobilnummer. En vennlig mann bak disken forklarte meg veien til nærmeste minibank. Jeg fulgte instruksene og fant minibanken. Men det hjalp ikke, da jeg stakk inn kortet skjedde det ingenting, skjermen var og ble svart.

Vel – jeg ga opp, trasket tilbake til hotellet og får vel aldri vite om vegetarmaten på Morgenstedet fremdeles er like god som for 15-20 år siden. Så kanskje det likevel ikke er så dumt å ha litt kontanter i reserve, for alle tilfellers skyld?