Nr. 2016/4
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Cultura Bank på topp i Etisk bankguide

Publisert: 14/12/2016

Etisk bankguide er en undersøkelse der Framtiden i våre hender og Forbrukerrådet har gjennomgått norske bankers retningslinjer, krav og policydokumenter når det gjelder samfunnsansvar, etikk og miljø.

16. november ble Etisk Bankguide for Norge publisert, og vi er glade og stolte over at Cultura Bank havnet på toppen, med 97 av 100 mulige poeng. På andre plass kom Storebrand (76 poeng) og på tredje plass KLP (65 poeng). Cultura Bank deltok i en paneldebatt på BI i forbindelse med lanseringen og fikk med seg hjem et diplom som bevis på plasseringen. I løpet av de første to dagene etter lanseringen strømmet det inn over 150 søknader om å bli kunde, mot normalt 0-10 søknader pr. dag.

Jorge Jansen fra Forbrukerrådet og Jannike Østervold, assisterende banksjef i Cultura Bank.

Jorge Jansen fra Forbrukerrådet og Jannike Østervold, assisterende banksjef i Cultura Bank.

I den tilsvarende undersøkelsen i Sverige kom vår «søsterbank» Ekobanken ut suverent på topp, med hele 99 poeng. Internasjonalt går undersøkelsen under navnet «Fair Finance Guide».

Vi benytter anledningen til å sende en stor takk til de 20 personene som i november for 20 år siden deltok på stiftelsesmøtet for Cultura Bank, og vi tar topplasseringen på Etisk bankguide som en bekreftelse på at vi har klart å realisere noe av det stifterne av banken håpet og ønsket.

Hvorfor er det så stor forskjell på Cultura Bank og de andre bankene? Det skyldes på den ene siden hva vi gjør, men minst like mye hva vi ikke gjør. Cultura Bank praktiserer som eneste bank i Norge offentliggjøring av hvilke bedrifter og organisasjoner som har fått lån, og vi har 100% innskuddsdekning for utlånene. Banken har pålagt seg selv sterke begrensninger i hvordan overskuddslikviditet kan plasseres. Banken er ikke aktiv i utlandet og investerer ikke i verdipapirer i spekulasjonsøyemed. Lønnsstrukturen i banken er relativt flat, og det er ingen bonusordninger. Vi antar at disse momentene har bidratt til at forskjellen fra de andre bankene er blitt så vidt stor, og vi håper at dette kan inspirere flere til å støtte opp om den måten vi driver bank på.

Innskuddsøkningen fører også med seg en utfordring. For å kunne låne ut de økte innskuddene trenger banken å øke egenkapitalen i samme takt som utlånene. I øyeblikket ønsker Cultura Bank å få kontakt med flere investorer som kan delta i fremtidige emisjoner, og som ikke først og fremst er opptatt av høy avkastning i kroner, men kan være fornøyd med et nøkternt utbytte.

 

Se video fra lanseringen:

For å se dette innholdet er du nødt til å godta informasjonskapsler for følgende kategorier:
statistics, marketing.