Nr. 2022/4
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Nærbilde av forkle med hender i lomme med bomull
Bomull er svært vannkrevende.
Smånytt

Er klær av bomull et godt miljøvalg?

Publisert: 24/11/2022

En del av bomullsindustrien er assosiert med tvangsarbeid.

Emil Beddari har en interessant artikkel på nettsiden til Framtiden i våre hender, der han tar opp miljøaspekter ved ulike materialer. Bomull er svært vannkrevende, og omtrent 20 % av verdens bomull kommer fra Xinjiang i Kina, der myndighetene internerer uigurer i arbeidsleire der de blir satt til bomullsplukking og tvangsarbeid i tekstilfabrikker.

Polyester er imidlertid et dårlig alternativ. Det er billig, men medfører mikroplastforurensning, og inntektene går hovedsakelig til oljeindustrien og kjemikalieindustrien. Lin og hamp har lavere vannforbruk enn bomull og trenger mindre sprøytemidler. Ull har et relativt høyt klimagassutslipp, fordi det kommer fra drøvtyggere med betydelige metanutslipp. Men lin, hamp og ull utgjør mindre enn 1 % av verdens tekstilforbruk hver og kan vanskelig erstatte bomull og polyester.

Ikke lett for en stakkers forbruker å velge riktig her. Beddari anbefaler å først tenke seg godt om – om du trenger klesplagget, og om du kan skaffe det brukt. Hvis du skal kjøpe nytt, anbefaler han å kjøpe naturfibre, som bomull, lin, hamp eller ull og velge uavhengige sertifiseringer, Svanemerke, GOTS eller BCI. Når du har fått plagget – bruk det så lenge som mulig, vask det skånsomt og reparer det hvis det blir ødelagt.

Les mer på Framtiden i våre hender sine nettsider