Nr. 2022/4
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Kontaktløs betaling med klokke eller mobil

Publisert: 24/11/2022

Våre nye tiltak øker sikkerheten.

I oktober kunne vi endelig verifisere at Visa-delen av Cultura Banks kort er vellykket tokenisert, og det er dermed mulig å innrullere kortene i «wallets» som Google Pay, Fitbit Pay og Garmin Pay. I tillegg gjør tokeniseringen at kortene nå kan brukes til netthandel på alle nettsteder som tar imot Vipps, noe som tidligere bare var mulig på visse nettsteder.

Med Fitbit Pay og Garmin Pay kan du betale kontaktløst med klokken, mens Google Pay er en tjeneste for mobilbetaling for telefoner som kjører operativsystemet Android.

Hva innebærer tokenisering? For deg som kunde betyr det at du får tilgang til tjenestene nevnt ovenfor. Rent sikkerhetsmessig er det et tiltak som øker sikkerheten ved bruk av kort, da du slipper å gi fra deg kortinformasjonen din hver gang du skal gjøre en betaling. I stedet blir det utstedt et ‘token’, et unikt nummer, som bare kan brukes i denne spesielle kjøpssituasjonen og ikke andre steder.

Kanskje man kan sammenligne det med en situasjon der du har hengt fra deg en frakk i en garderobe og har fått et lite skilt med et tall på. Det kan bare brukes på dette ene stedet, til å hente ut denne ene frakken. Hvis du gikk til en annen garderobe eller forsøkte å hente ut en annen frakk ville du bli avvist. Vel, analogien holder kanskje ikke helt, men poenget er i hvert fall at et slikt ‘token’ bare kan brukes til det konkrete kjøpet det er utstedt for.

Hva så med Apple Pay? Vi beklager, men pr. i dag støtter vi ikke Apple Pay. Grunnen er ganske enkelt at det er mye dyrere og mer ressurskrevende å få etablert enn de andre wallet-løsningene. Vi følger imidlertid med på hva som skjer blant de andre bankene som benytter samme IT-leverandør som oss, i tilfelle det kan være mulig å gjøre det som et fellesprosjekt. Men pr. i dag må vi dessverre skuffe iPhone-eierne.