Nr. 2021/2
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Aktuelle bøker

Når reisen går på skinner

Arne Øgaard

Publisert: 17/06/2021

Med fly reiser du for å oppleve et sted, med tog kan selve reisen bli opplevelsen.

Å reise med tog innebærer variasjon. Turen kan gå over ensformige sletter, men brått kan du komme til å se noe du aldri vil glemme. Jeg hadde en slik opplevelse på en togtur i Romania. Vi reiste gjennom et ganske ensformig jordbrukslandskap, og det led mot kveld. Da så jeg en gjeter stå i solnedgangen med gjeterstav og saueflokken samlet rundt seg.

Togeventyret, den siste boken til Bjørn Sterk, er som en slik reise. Ikke alle partier er like interessante, men innimellom dukker det opp viktig informasjon og hendelser som kan være både rørende og underholdende. Teksten bygger på egne erfaringer og samtaler med et stort antall togentusiaster. Alle deler rikelig med råd og reisetips. Dette er derfor en nyttig bok for alle som er opptatt av miljøvennlige reisemåter.

Flyr du til et kjent sted vil du ofte havne i en situasjon hvor du blir behandlet som en turist og mest blir betraktet som en mulig inntektskilde.

På toget har du mulighet til å møte mennesker. En bekjent av meg reiste en natt gjennom Afrika da det kom en afrikansk kvinne inn i hennes kupé. Hun sa at dette ville være deres eneste møte i livet, og at de derfor burde bruke tiden til å snakke sammen. Slik oppførsel er jo ikke typisk norsk.

Flyr du til et kjent sted vil du ofte havne i en situasjon hvor du blir behandlet som en turist og mest blir betraktet som en mulig inntektskilde. For meg er det en situasjon som jeg opplever som ubekvem. Med toget kan du stoppe på mer avsides steder og oppleve mer av hvordan folk egentlig lever. Å sitte stille på en lang flyreise kan være rene torturen, mens vi på toget kan bevege oss rundt. I Norge kan du ta barna med i lekevogna, og kanskje finnes det et kafétilbud. I min barndom var det restaurantvogn på Dovrebanen, og jeg husker en kelner i stilfullt antrekk, men her i landet tilhører dette dessverre det gode ved gamle dager. Det er en egen ro ved å reise langt med tog, en ro hvor du kan la tankene fly.

Denne boken har flere hovedtemaer, som Interrail, den lange reisen til Hamburg, med barn på tog, tid og penger og på kryss og tvers av ulike kontinenter. Det er nesten utrolig å lese om de mange forunderlig reiserutene folk har valgt. Selvsagt er det også drøfting av de ulike miljøfordelene ved å ta tog.

Bokens styrke er dens mangfold av synspunkter, kunnskap og erfaringer, dens svakhet er at den virker noe ustrukturert. Et viktig poeng som ikke er klart formulert, men som gjennomsyrer hele boken, er oppfordringen om å bruke øynene til å se seg om i vår mangfoldige verden.