Nr. 2012/3
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Oslo by Steinerskole

Marte Søimer Bjørkedal, elev ved Oslo by Steinerskole

Publisert: 06/03/2012

Oslo by Steinerskole er en videregående skole i Oslo sentrum. Her forteller elev Marte Søimer Bjørkedal om skolen sin.

Jeg begynte på Oslo by Steinerskole i august 2010.

Fra før hadde jeg gått i ti år på Steinerskolen i indre Østfold i landlige omgivelser og med knapt 100 elever. Det kriblet i magen, og jeg håpet skolen ville innfri forventingene jeg hadde. Venner som gikk der allerede fortalte meg om engasjerte lærere og elever, godt miljø og spennende fag. Samt en fordeling av klasser som virkelig var smart.

Skolen byr på fem linjer, og klassene har ca 30 elever med mennesker jevnt fordelt fra disse linjene. En slik fordeling gjorde at jeg raskt fikk nye venner fra alle linjer, og vennekretsen ble en miks av mennesker med forskjellige meninger og hobbyer.

Jeg valgte humanistlinjen og hadde derfor også timer med bare folk som hadde valgt det samme som meg, og disse timene ble fylt av ting akkurat jeg interesserte meg for.

På Oslo by Steinerskole (ObS) er det elevene som står i fokus, og mang en gang har lærere kommet bort og spurt hvordan livet er og om man har noen ønsker for den neste timen. Dette har skapt et godt miljø på skolen, og man kan tydelig se at kommunikasjonen mellom lærer og elev på ObS virkelig er god.

Ved starten av det første skoleåret kan man velge mellom kor, rytme og dans i valgfag. Selv valgte jeg kor, og jeg har aldri angret på dette. Med flere konserter årlig sammen med musikklinjen er det veldig gøy å vite at man øver frem mot noe. Og med hånden på hjertet kan jeg fortelle at alle konsertene til nå har blitt strålende utført.

Noe annet som er en med på å gjøre at vi blir en skole med godt miljø er fjellturen alle førsteklassingene drar på i startet av året. I september blir over hundre elever kjørt til Hardangervidda for deretter å gå over fjellet. Dette skjer klassevis, og man kan trygt si at snakkingen elever imellom ikke blir noe mindre etter denne turen.

Jeg husker selv turen med min klasse og hvor gode venner vi ble. Alle i klassen måtte samarbeide som en gruppe, og turen på fire dager over Hardangervidda i sludd og regn ble meget viktig for mitt klassemiljø.

Flere ting er med på å bidra til at ObS blir en skole man liker seg på, for eksempel de sosiale arrangementene som blir holdt. Valgvake, juleball, filmmaraton, volleyballturneringen som bli holdt ved juletider hvert år, hvor alle klasser stiller med et lag og man kan se stor innsats fra alle hold under turneringen. Som lag og heiagjeng. For ikke å glemme revyen! Hvert år går hele skolen sammen og setter opp en revy, som i flere år har høstet gode karakterer. Revyen blir holdt på beina av skolens elever, og gjennom en periode blir det jobbet beinhardt for at revyen skal bli så god som mulig. Spør man elever som har vært med på dette, vil de garantert anbefale deg å bli med.

Elever ved Oslo by Steinerskole

På slutten av hvert skoleår kan man også kjøpe årboken. Denne blir laget av en årbokkomité, som er en gruppe med noen av skolens elever. Boken har bilder av alle elever, tekster og forskjellige artikler.

Noe som har vært en stor og viktig faktor for min trivsel på Oslo by Steinerskole er klasseturen som man drar på i 2. klasse. Denne turen er delt slik at man drar sammen med linjen man har valgt og lærere som tilhører linjens fag. Som humanist dro jeg til London, Nottingham, York og Edinburgh. En tur jeg alltid vil huske som styrkende for alle oss elever, både sosialt og faglig, da man kunne trekke flere paralleller fra opplevelser og ting vi hadde lært om i undervisningen.

Mye av grunnen til at elever trives i klassene sine og føler man kjenner sine medelever er at linjene man velger er godt tilpasset til hver enkelt elev. Lærerne som underviser i de ulike fagene har mye kunnskap og ønsker å lære noe bort. De vil at eleven skal få mer kunnskap og nøler aldri med å hjelpe en som trenger det. Dette har gjort at jeg som elev har fått øynene opp for fag jeg aldri har likt før og som jeg nå er blitt særdeles glad i.

På skoler er det alltid slik at noen elever trenger tilrettelegging, og jeg har selv opplevd at mine behov har blitt sett og tatt hensyn til. Dette har vært veldig viktig for meg, ikke bare som elev – men også som menneske.

Fakta

Oslo by Steinerskole ligger i sentrum i Oslo, med kun en kort gåtur til Oslos travle handlegater og vakre parker. T-baner, tog, busser og trikker stopper like i nærheten av skolen.

Oslo by Steinerskole startet opp for elleve år siden. Den tilbyr fem ulike linjer, realfag, humanistiske fag, media og kommunikasjon, musikk og kunst. Skolen har ca. 90 lærere og 470 elever. Skolen er åpen for alle elever fra alle nordiske og europeiske land. Skolen tilbyr generell studiekompetanse.

Elevene er delt inn i sine klasser (a–e) som består av elever fra alle linjer, og sine linjeklasser. På den måten opererer Oslo by Steinerskoles elever i to klasser, grunnklassen og linjeklassen.

www.oslo-bysteinerskole.no

Oslo by Steinerskole på Facebook