Nr. 2022/3
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Nytt fra CulturaFlokk

Skolepulter og mat til barn i Malawi

Publisert: 20/09/2022

Jobber for bærekraftig skole i Malawi.

Bjørg Dahl flyttet til Malawi i fjor sammen med sin mann, som jobber for Utviklingsfondet. Selv jobber hun frivillig for en lokal skole, der hun sitter i styret og forsøker å hjelpe til der hun kan. Skolen mangler både nødvendig utstyr og penger til å skaffe barna et daglig måltid. Bjørg håper det er mulig å skaffe økonomisk støtte til dette gjennom CulturaFlokk, og hun forteller om prosjektet:

«Kauma skole er en privat skole som ble grunnlagt i 2015 av en nordmann, som syntes det var trist å se at så mange barn hang rundt i gatene og ikke gikk på skole. Det har vært to nordmenn før meg som har sittet i styret på skolen og jobbet frivillig for skolen.

I dag er det 582 elever ved skolen, inklusiv barnehageavdeling på ca. 100 småtasser fra 3–5 år. Skolen har 4 klasserom og et stort forsamlingshus.

De fleste av elevene har hverken stoler eller pulter, så de sitter på et kaldt murgulv. Her i Malawi kan temperaturen gå ned mot 7 grader om natten i juni/juli, og da er det veldig kaldt å sitte på gulvet. Barna får ofte urinveisinfeksjoner og blir fort forkjølet.

I tillegg er det mange som enkelte dager ikke får mat og andre dager kun ett måltid i løpet av dagen, og det er det ene måltidet de får på skolen. Frem til mai fikk vi sponset grøt av en dame fra Amerika, men denne sponsingen har nå stoppet opp. Det vil si at nå er det ikke penger til grøt på skolen. Dette går ofte ut over konsentrasjonsevnen til barna, og en del sliter med vondt i magen.

I 2019 ble det inngått et samarbeid med Gloppen ungdomsskole i Norge, hvor Gloppen overfører et årlig beløp til skolen, som skal dekke lønn til lærerne, skole/undervisningsmateriell og bygging av en høy mur rundt tomten, hvor vi er halvveis ferdig. Vi er utrolig takknemlige for at Gloppen gjør dette for skolen, men dette er dessverre ikke nok til den totale driften.

Når muren blir ferdigstilt, kan skolen bli mer bærekraftig.
Fotball er en stor ting her, og da kan de også ta betalt for at folk i landsbyen kan komme inn og se på fotballkamper. I tillegg planlegger de å leie ut forsamlingshuset til brylluper o.l.

Mitt ønske i første omgang er å få kjøpt inn skolepulter, så barna slipper å sitte på gulvet. Vi ønsker også å grave et dypere vannhull, slik at skolebarna har tilgang til rent og friskt vann hele skoleåret, dvs. også i tørketiden.