Nr. 2017/3
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Nytt fra Cultura

Skriv til oss om gaver og gavepenger!

Publisert: 29/09/2017

Neste nummer av Pengevirke har tema Gaver og gavepenger. Det kommer ut i desember, julemåneden da vi trekker bankkortet rekordmange ganger for å kjøpe gaver til hverandre, og etter jul er butikkene fulle av folk som skal bytte gavene de har fått.

Gavepenger spiller en viktig rolle som gjødsel og vann for å få kreativitetens frø til å spire. Det kan være lang vei å gå fra det å ha en god ide og frem til noe som kan omsettes i penger og gi et levebrød – hvis det overhodet lar seg gjøre.

Penger som ikke krever noen motytelse gir mottakeren et frihetsrom, et pusterom fra kravet om til en hver tid å skulle tjene penger til alt som kreves i hverdagen. Men gaver behøver ikke å være penger for å være til stor hjelp. Det kan være middagsinvitasjoner, transporthjelp, brukte klær og møbler eller kanskje gratis frukt og bær fra hagen, som gjør at det er mulig å klare seg med mindre inntekt i en periode. Gaver kan også være å tilby seg å være barnevakt, klippe plenen eller andre tjenester som frigjør tid for mottakeren. Noen ganger kan det være mangel på penger som er det største hinderet for at kreativiteten skal blomstre – andre ganger mangel på tid.

Vi håper at leserne våre vil bidra med noen gavehistorier og gode tips – det kan være et prosjekt som du har fått realisert takket være gavepenger, en spesiell gave som har betydd mye for deg, et godt julegavetips, rimelige og fine julegaver man kan lage selv – eller bare å fortelle hvordan du og dine nærmeste gjør det med gaver til jul og fødselsdager. Kanskje har du gitt en anonym gave?

Send din gavehistorie til joe@cultura.no