Nr. 2015/3
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Tema: Om klær

Jannike Østervold

Publisert: 26/02/2015

I dette nummeret av Pengevirke er vi opptatt av klær og tekstiler, kvalitet, miljøegenskaper og produksjonsforhold, men ikke spesielt opptatt av mote.

Vi er høyst forskjellige når det gjelder vårt forhold til klær. Noen er fornøyd med at klærne er hele og rene, mens andre legger mye arbeid i hvordan de komponerer sine antrekk, slik at de understreker ens identitet. Atter andre er svært opptatt av hvordan klærne er produsert og om materialene er miljøvennlige.

Og hvilke materialer skal man velge? Ull, bomull, lin, hamp, bambus – eller kanskje torv? Rådene spriker, det er vanskelig å vite hva som er de beste miljøvalgene. Selv de som arbeider i bransjen er ikke alltid enige – blant annet gjelder det miljøegenskapene til stoff produsert av bambus, som har vært gjennom omfattende kjemisk behandling. Det er heller ikke så enkelt å orientere seg i alle sertifiseringsordningene. Men jeg oppfordrer Pengevirkes lesere til å gjøre så godt de kan – kjøp kvalitet, kjøp økologisk når det er mulig, gi bort klær du ikke bruker, og hvis du går forbi en butikk der det henger noe du har lyst på, gå hjem og sov på det før du eventuelt bestemmer deg for å kjøpe!