Nr. 2014/4
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Ryan og Letícia har reist rundt i Latin-Amerika de siste fire årene og dokumentert økosamfunn.

Tema: verdi, visjon og handling

Publisert: 25/02/2014

I 15 år har vi nå arbeidet med Pengevirke. Dette er det 61. bladet vi lager. Vi kunne selvsagt mimret og sett tilbake på høydepunkter, som da hele redaksjonen satt opp ned helt øverst på ‘Demonen’ i Københavns tivoli, klare til en ufattelig bratt og hurtig nedovertur.

Det var heldigvis bare en lek. Med Cultura Bank har det gått jevnt oppover. Vi og mange av våre kunder har fortsatt våre visjoner i behold, og det er slike visjoner vi har valgt å belyse i dette nummeret. Vår målsetting er ikke å drømme om fremtiden, men at visjoner sakte, men sikkert skal bli realisert i norsk virkelighet. Virksomheter som Cultura Bank, Camphillbevegelsen og Økolandsbyen i Hurdal ville aldri eksistert hvis ikke noen mennesker hadde fått en ide som de så med iherdig innsats hadde bestrebet seg på å realisere. Å bringe noe nytt inn i verden vil alltid møte motstand, visjoner må fornyes og tilpasses en virkelighet i stadig endring. En stor fare er at vi glemmer de større målene og fortsetter å arbeide ut i fra ren vane.

En fornyelse av samfunnet i en mer menneskevennlig og bærekraftig retning krever skapende mennesker. Uten at vi er tro mot våre indre impulser vil ikke verden utvikles videre. Noen snakker med en viss forakt om idealister, men det er også slik at for hver god idé som vi lar være å gjøre noe med, visner noe av inspirasjonskraften i oss selv.