Nr. 2021/3
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Aktuelle bøker

Lettfiks – klær med ni liv

Jannike Østervold

Publisert: 29/09/2021

Få plaggene dine til å vare lenge!

Lettfiks er den tredje boken i en trilogi, som i tillegg består av Lettstelt og Lettkledd. Sammen gir de mye nyttig informasjon for den som ønsker å ha et bærekraftig klesforbruk.

Å velge bærekraftige materialer er viktig nok, men et minst like viktig aspekt av å ha et bærekraftig klesforbruk er det at plaggene kan bli brukt mange ganger og vare lenge. Livsløpsperspektiv og sirkulærøkonomi er begreper som blir brukt i mange andre sammenhenger der ting produseres, blir utslitt og ressursene resirkuleres. Vask har også mye å si for hvor mye klesforbruket belaster miljøet.

Plagg som brukes mye blir slitt, og det er gledelig å se at interessen for å reparere har blomstret opp, både internasjonalt og i Norge, hvor Eva Kittelsen driver Facebookgruppen MyVisibleMend. Nettstedene til My visible Mend, Relove og Worn Values anbefales som steder å hente inspirasjon, og det er også mange litteraturreferanser.

Boken har et eget kapittel om lappesaker – både uten nål og med nål og tråd, og et kapittel om reparasjon, som gir praktiske tips til deg som ikke er ekspert fra før, men trenger litt hjelp til å komme i gang.

Litt mer avansert blir det i kapittelet om endring. Her vil jeg bare nevne et generelt tips, som kan være verdt å merke seg, hvis du står i butikken og skal velge mellom to størrelser og ingen av dem passer helt. Det er veldig mye lettere å sy inn enn ut, og det er lettere å legge opp enn å gjøre noe lengre. Så det er bedre å kjøpe et plagg som er litt for stort enn et som er litt for lite.

I kapittelet om omsøm er forfatterne litt skeptiske til redesignbølgen. Ja, det er mye som kan lages av gamle klær, men saksen har også ødelagt mange tekstilskatter og fint håndarbeid. Rådet er å starte med noe som ikke er for ambisiøst – for eksempel kan en slitt allværsjakke bli et handlenett.

Tekstilindustrien har gjort det stadig vanskeligere å reparere klær. For eksempel har undertøy integrert strikk, som ikke kan skiftes når den blir slapp, mens vi «i gamle dager» kunne skifte strikken selv. En bærekraftig tekstilindustri må lage plagg slik at slitte deler kan skiftes ut. Hvis bedriftene selv tilbyr reparasjon av sine produkter, vil de lære hvordan de kan forbedre dem. Bergan nevnes som eksempel på dette.

Kapittelet om livsforlengelse gir gode råd om hvordan vi får tekstilene til å vare lenger, og i neste kapittel «Flere liv» handler det om lappetepper, filleryer og utnyttelse av rester av stoff og garn. Jeg falt særlig for Barbrodukkene, DIY tøydukker med stilige garderober, som du kan kjøpe mønster til på denne nettsiden.

I tillegg til den resirkuleringen vi kan gjøre på egen hånd, skjer det også en utvikling i tekstilindustrien. Visjonen er at tekstilindustrien skal være fullt sirkulær innen 2050.

Jeg er imponert over all kunnskapen som ligger bak denne utgivelsen. Boken har inspirert meg til å gjøre en reparasjonsinnsats for å forlenge livet til noen gamle yndlingsplagg, og jeg er sikker på at den også kan inspirere andre.