Nr. 2020/2
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Aktuelle bøker

Lettstelt – nyttig om klær

Jannike Østervold

Publisert: 15/06/2020

Lettstelt er en nyttig oppslagsbok om hvordan vi skal rengjøre og ta vare på klær og tekstiler med minst mulig arbeid og miljøbelastning.

Første bud er å følge vaskeanvisningen på plagget. Alle vaskesymbolene blir gjennomgått og forklart. Kapittelet om de ulike fibertypene avslutter med en oppfordring til å redusere mengden mikroplast som slippes ut i miljøet ved å kjøpe færre syntetiske klær og vaske dem på skånsomme programmer.

«Å holde rent er å beskytte det som er vanskelig å vaske», skriver forfatterne. Og det er opplagt smart å skifte klær før du skal gjøre sølete arbeid. Da sparer du de fine tingene, så de holder seg fine lenger.

I kapittelet om skitt og lukt lærer vi at ull og andre naturfibre lukter minst, mens syntetiske klær tar lettere lukt, så de må vaskes oftere. Visste du forresten at syntetiske klær lukter mye mer hvis du bruker skyllemiddel? Hvis våte tekstiler tørker for sakte, begynner de lett å lukte mugg og surt. Derfor bør håndklær være tynne, så de tørker fort og holder seg rene lenger.

Vaskemaskinen har fått et eget kapittel, og her er det spesielt et lite miljøtips som er verdt å bringe videre: Lofilteret skal tømmes jevnlig, og resultatet kastes i restavfallet, ikke i toalettet.

Vaskemiddelkapittelet kan oppsummeres i tre hovedregler – ikke overdosere vaskemiddel, ikke vaske ull med annet enn ullvaskemiddel og ikke vaske fargede tekstiler med vaskemiddel for hvite klær.

Så kommer det kapittelet som i mine øyne gjør boken til et uunnværlig oppslagsverk. Ca. 20 sider om flekkfjerning. For få ting er vel mer ergerlig enn å ødelegge et yndlingsplagg med en flekk som ikke går av.

Det beste er å gå løs på flekken med det samme, men det er jo ikke alltid det er mulig. Flekkfjerningsguiden tar for seg de mest alminnelige typene av flekker, fra blod til fugleskitt, jordslag og kosmetikk.

Et annet tema er rengjøring uten vann. Vinterkulde kan ta knekken på midd i sengetøy, og nysnø er fin til å rense tepper. Kjemisk rensing overlates til renserier, og det beste er å unngå å skaffe seg klær som må renses.

Så kommer det kapittelet som i mine øyne gjør boken til et uunnværlig oppslagsverk. Ca. 20 sider om flekkfjerning. For få ting er vel mer ergerlig enn å ødelegge et yndlingsplagg med en flekk som ikke går av.
Ullvask har fått et eget kapittel, der jeg finner igjen tips til tørking av ullplagg, som jeg kan huske fra før vi fikk så fine vaskemaskiner med skånsom sentrifugering. Rull ullgenseren inn i et håndkle for å klemme ut mest mulig vann før du henger den til tørk.

Det står ellers mye klokt om sortering og vaskehyppighet. Hvordan få tøyet glatt kan vi også lese om, skjønt forfatterne skriver at rundt 20 % av oss klarer seg uten å stryke noe som helst.

Anbefalingen fra forfatterne er å sørge for å ha en liten og lettstelt garderobe, og unngå tekstiler som ikke tåler den behandlingen du vil gi dem. Det er lurt å skaffe seg ting som tåler å vaskes sammen. Mot slutten står det også litt om vedlikehold av sko og støvler, før avslutningen «Ekstra rent», for spesielle situasjoner med allergi, sykdom eller spebarn.