Nr. 2019/2
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Plakat for Oslove filmestival
Oslove filmfestival
Prosjekter på CulturaFlokk

OsLove filmfestival

IDA THERESA MYKLEBOST OG JOHN GAMACHE

Publisert: 18/06/2019

Inspirerende og inkluderende filmfestival med samfunnsaktuelle temaer

Vi vil hente tilbake magien som oppstår når mennesker ser på film sammen og bruker inspirasjonen fra filmene til å bygge broer og å skape endring i samfunnet. Vi viser noen få, håndplukkede filmer, som har et spesielt godt potensial til å skape dialog, fantastiske opplevelser og å bryte ned fordommer. Rundt hver film bygger vi et heldags, skreddersydd arrangement, som bringer filmens tema til liv. Slik blir festivalen en interaktiv opplevelse hvor publikum kan få snakke med filmskaperne, delta i debatter, stifte bekjentskap med organisasjoner som engasjerer seg i tematikken, smake mat fra hele verden og feire kulturen og lidenskapen i filmene utover natten med andre samfunnsengasjerte Oslo-borgere, ved fjorden i måneskinn.

KREATIVE BARN LØSER MILJØPROBLEMER

Når vi for eksempel viser dokumentarfilmen Inventing Tomorrow om entusiastiske barn fra hele verden som finner opp nye løsninger for å redde verden fra klimakrisen, bygger vi en hel liten miljølandsby i Oslo sentrum! Her kan publikum (og barn er hjertelig velkomne!) møte og snakke med ett av barna i filmen, de kan lære hvordan de selv kan leve mer miljøvennlig i hverdagen, gå på kurs for å bygge sin egen kompostbinge, ta med sine gamle klær til byttestasjonen og få ‘nye’ gamle klær i stedet for å kjøpe nye, smake bærekraftig mat på matstasjonen, og de kan stille spørsmål til miljøeksperter. Slik blir temaet i filmen levende og interaktivt, og publikum blir selv en del av løsningen i filmen.

INITIATIV OG HÅP I FLYKTNINGELEIREN

Plakat for Oslove filmfestival. Båt i solnedgang på fjord

Filmen Soufra er en håpefull og inspirerende dokumentarfilm om pågangsmot. Miriam har tilbrakt hele sitt liv i en flyktningleir i Libanon, i en situasjon hvor flyktninger ikke har mulighet til å jobbe, ta opp lån eller bli en del av samfunnet. Til slutt får hun nok, og på mirakuløst vis får hun tak i en kassebil. Hun lærer opp de andre kvinnene i leiren, og de starter sitt eget cateringselskap. Filmen er en rå påminnelse om flyktningers vanskelige situasjon rundt om i verden, samtidig som den fyller hjertene våre med håp og glede. Filmen vises sammen med matservering med syriske smaker fra Aleppo Bahebek og musikk av syriske asylsøkere. Oslo Kommune og andre instanser og organisasjoner er til stede og informerer om og inviterer publikum til å bli med på prosjektet flyktningguide i Oslo, slik at publikum igjen selv kan bli en del av løsningen og hjelpe medmennesker – der og da. Vi bringer syrisk kultur til Vippetangen og feirer flyktningenes pågangsmot og vårt fellesskap med dem – håper du også kommer!

Vi ønsker at festivalen skal være en møteplass for Oslo-borgere på tvers av bygrenser, klasser, bakgrunn og etnisitet. Framover mot festivalstart i oktober vil vi oppsøke og involvere så mange lag av Oslos befolkning som mulig. Dette skal nemlig ikke være en filmfestival rettet mot filmindustrien og eliten, men en folkefest! Vi har et håp om at festivalen kan bidra til å gjøre byen vår sterkere ved å bygge samhold og vennskap, og at Oslo-borgere på tross av forskjeller vil finne sammen gjennom felles engasjement.