Nr. 2013/1
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Portrett av orangutang.

Skogens menneske

Merete Arnoldi, PR- og kommunikasjonsmedarbeider i Red Orangutangen

Publisert: 28/04/2013

Å redde en dyreart krever en helhjertet innsats. Gjennom ti år har ‘Red Orangutangen’ arbeidet hardt for å sikre overlevelsen av den røde menneskeapen, som i dag bare lever på Borneo og Sumatra.

Orang utan betyr ‘skogens menneske’, og orangutangen og mennesket deler 97 prosent DNA. Det er ikke det eneste vi har til felles. Vi trenger begge den regnskogen som forsvinner i rasende fart på Borneo. I dag er kun 11 prosent av øya dekket av tropisk regnskog, og i løpet av de siste 60 årene har 50 prosent av orangutangbestanden forsvunnet.

Den utstøtte menneskeapen

Borneo-2Orangutanger unngår naturlige fiender ved å slenge seg fra tre til tre og overnatte i reder om natten. Orangutangunger er sårbare og blir hos moren sin til de er seks–syv år. Når regnskogen hugges ned til fordel for oljepalmeplantasjer, dømmes orangutangen til et ulykkelig møte med mennesker. I jakten på mat og ly forviller de seg inn i oljepalmeplantasjene og spiser av avlingene. Plantasjearbeiderne føler seg maktesløse overfor de store dyrene, og ofte slår de dem i hjel. Ungene blir solgt illegalt som kjæledyr.

En dansk orangutangheltinne

Lone Dröscher Nielsen stiftet Nyaru Menteng i 1999. Med sine 620 orangutanger er dette i dag verdens største rehabiliteringssenter. Lone har reddet over tusen orangutangunger fra livet som kjæledyr i bur, og hun har sørget for at de har fått omsorg og gjenopptrening. På Nyaru Menteng går orangutangungene på skogskole og lærer seg grunnleggende ferdigheter, slik at de en dag kan vende tilbake til regnskogen.

Primo 2012 fikk Nyaru Menteng, etter årelange forhandlinger, bruksrett til 350 km2 regnskog sentralt på Borneo. Her kan orangutanger gjenutsettes i regnskog som ikke er truet av avskoging.

Borneo-3Fellingen av regnskog må bremses

Red Orangutangen har støttet Nyaru Menteng siden 2003, men vi setter også ressurser inn der hvor problemet begynner. Via våre lokale samarbeidspartnere støtter vi arbeidet for en bærekraftig palmeoljeindustri, som ikke har regnskog og orangutangliv på samvittigheten. Vi beskytter orangutangrike regnskogområder mot felling, og vi samarbeider med lokalsamfunnene om å skape bærekraftige inntektskilder, som ikke tærer på naturressursene. Det krever fortsatt forhandling å bremse felling av regnskogen, og det krever konstant fotarbeid å redde øyas siste orangutanger. Men arbeidet er nødvendig, ikke bare for vår røde slektning skyld, men også for vår egen.

  • Borneo-1Orangutangen er listet som en truet dyreart av FN.
  • Palmeolje finnes skjult i varer som kjeks, såpe og stearinlys. Malaysia og Indonesia produserer ca. 87 prosent av all palmeolje i verden, og etterspørselen forventes å stige.
  • Du kan støtte Red Orangutangens arbeid ved å adoptere en av Nyaru Mentengs foreldreløse orangutanger.
  • Les mer om arbeidet vårt på www.redorangutangen.dk
  • Finn oss på www.facebook.com/redorangutangen

Red Orangutangen er kunde hos Merkur, vår søsterbank i Danmark.