Smultringdagene 2024: Ei ny framtid er mulig!
Ellen Sjong
Publisert: 05/11/2024
Smultringdagene» 5.–9. november kan bli springbrett for en ny dagsorden og en ny fortelling om norsk økonomi. Bli med!
Smultringdagene (Donut Days) er et initiativ for å koble lokale, nasjonale og globale initiativ sammen. To år tidligere har vi arrangert smultringfestivaler i Norge. I år har vi valgt å inngå i de internasjonale Donut Days 6.–9. november, men arrangementene henter inspirasjon fra våre tidligere festivaler. De internasjonale smultringdagene ble første gang arrangert i november i fjor med 56 arrangement i 26 land.
I år arrangeres dagene enda flere steder i verden. I Norge har vi valgt å ha ulike arrangementer i samme periode, men starter en dag tidligere. Smultringdagene avsluttes med et åpent arrangement (minifestival), lørdag 9. november på Klimahuset i Oslo.
Filmkveld om alternativer til vekstøkonomien
Det første arrangementet denne uka er visning av filmen «Outgrow the system» på Vega scene tirsdag 5. november klokka 18.00. Dagens økonomiske system skaper sosial urettferdighet og legger kritisk press på klima og natur. Men finnes det egentlig noen alternativer?
Dette var utgangspunktet for de svenske filmskaperne da de gikk i gang med filmen, og svaret har blitt et overbevisende ja. Overalt i verden nå er mange i gang med, på hver sine måter, å tenke nytt om det økonomiske systemet. Filmen utforsker slike alternative tilnærminger, ideer og praksiser for en mer bærekraftig økonomi: Smultringøkonomi, Not-for-profit-world, Degrowth-bevegelsen og økologisk økonomi, Wellbeing Economy Alliance, Økonomisk demokrati og Positive Penger, for å nevne noen. De har litt ulike tilnærminger, men peker alle mot et felles mål: Et økonomisk system som evner å ivareta klimaets og naturens tålegrenser samtidig som det skaper samarbeid og sosial rettferdighet mellom alle mennesker.
Nettverket Smultringøkonomi Norge (NSN) inviterer til en åpen filmkveld denne tirsdagen i Oslo. Først vil den svenske regissøren Cecilia Paulson introdusere filmen. Selve filmen varer i 60 minutter. I etterkant blir det panelsamtale med Anne Dubrau (seriegründer og nabolags-ildsjel), Arild Vatn (professor Emeritus, NMBU) og Hege Hofstad (forskningsleder, Oslo Met). Samtalen ledes av generalsekretær i Besteforeldrenes klimaaksjon, Andrew Kroglund. Vårt mål og ønske er at filmkvelden kan sparke i gang mange slike visninger rundt om i Norge og sette dagsorden for en ny samtale om økonomi her til lands og dermed bidra til ei ny og bedre framtid for oss alle. Cecilia Paulson blir gjerne med på filmturné! Bor du som leser dette i en annen by og har lyst til å arrangere filmkveld, ta kontakt.
Den globale «Donut-Dagen»
Onsdag 6. november er dagen som settes av til globale og nasjonale digitale møter. Dette gjøres fordi arbeidet med å utvikle en økonomi som har til oppgave å ivareta helsa til planeten og livskvalitet til alle jordas innbyggere, krever både lokal-, nasjonal- og global organisering. Vi trenger å dele erfaringer, lære fra hverandre og utvikle nye former for samarbeid på tvers av landegrenser og alle mulige sosiale grenser. Vi trenger å gi hverandre ideer og mot ved å vise hverandre eksempler der det har lyktes. Da verdenssamfunnet stod overfor trusselen om varig ødeleggelser av ozonlaget, gikk tusener av organisasjoner over hele verden sammen om å stoppe den.
Det gir håp å oppdage at vi er mange, og at vi er inspirert av den samme visjonen, enten vi bor i Mexico, Nederland eller Kina. Det gir kraft når vi begynner å samordne arbeidet vårt slik de gjør i byer som Amsterdam og Barcelona, i større regioner som California og land som Costa Rica. NSN er allerede en del av de globale endringsnettverkene som er under utvikling. Du kan lese mer om dette på www.doughnuteconomics.org.
Også i Norge har vi valgt å bruke en del av denne onsdagen til et nasjonalt digitalt arrangement. Se detaljer på www.smultringokonomi.no. Vi ønsker å utvikle nettverk som kobler sammen mennesker og organisasjoner fra hele Norge. Derfor ønsker vi å komme i kontakt med dem som er engasjert i sosial / økologisk bærekraftsarbeid eller bare er nysgjerrige og deler visjonen vår om livskvalitet for alle innen planetens tålegrense.
Minifestival lørdag 9. november
Hovedarrangementet vil skje på Klimahuset i Oslo, lørdag 9. november. Dette arrangementet er også åpent for alle. Du vil bl.a. få en innføring i hva Smultringøkonomi er og inngå i samtaler med andre om hvordan vi kan forstå både Smultringmodellen og den alternative økonomiske tenkningen. I tillegg vil NSN presentere hva nettverket har jobbet med til nå, ideer framover og hvordan en slik tilnærming kan bidra til å samle og gi kraft og retning for utvikling av et ekte bærekraftig samfunn, både miljømessig og sosialt. Velkommen til ei spennende uke!