Tema: Miljøvennlig hverdag
Jannike Østervold
Publisert: 18/02/2014
I dette nummeret av Pengevirke får vi blant annet vite vi at kaffegrut er en nyttig ressurs og at østerssopp kan brukes til å rense opp oljesøl. Om vi ikke alltid klarer å gjøre alt selv, så kan vi i hvert fall handle miljøvennlige produkter og kortreist mat.
Jeg vil gjerne gjøre ting selv – reparere ting som går i stykker og sy om klær som ikke passer. Viljen er til stede, men ofte strekker ikke tiden til i forhold til ambisjonene, og resultatet kan bli at bunken med klær som skal repareres blir faretruende stor og koppen som skulle limes blir stående så lenge at hanken blir borte. Jeg skulle gjerne bodd i nærheten av det danske reparasjonsverkstedet, som Karl Johnsen skriver om. Heldigvis er det nå kommet en gjenbruksstasjon i nærheten av der jeg bor, som kan ta imot både ting som kan brukes av andre og ting som går til materialgjenvinning.
Men jeg tar vare på mye som kanskje kan komme til nytte – knapper, garnrester og stoffbiter. For du vet aldri hva du får bruk for, eller når. Jeg skulle nylig i et bryllup, og like før oppdaget jeg at selskapskjolen hadde mistet den ene skulderstroppen. Innerst i en skuff i en pose med arvet brodergarn fant jeg heldigvis en rest i akkurat samme farge som kjolen. Jeg tvinnet en snor av garnet og laget nye skulderstropper – kjolen var reddet.
Som Veronika Glitch sier i artikkelen om yndlingsplagg er vi villige til å gjøre en innsats for å ta vare på yndlingsklærne våre, så vi kan fortsette å bruke dem til de er helt utslitt.
I dette nummeret av Pengevirke får vi blant annet vite vi at kaffegrut er en nyttig ressurs og at østerssopp kan brukes til å rense opp oljesøl. Arne Øgaard og Ineke Zaat forteller på hver sin måte om gleden ved å lage noe selv, og vi har en fyldig artikkel om permakultur, som inspirasjon til en mer miljøvennlig livsstil i hverdagen. Om vi ikke alltid klarer å gjøre alt selv, så kan vi i hvert fall handle miljøvennlige produkter og kortreist mat.
Vi må tro at det nytter å gjøre noe selv, at de mange små positive handlingene gir håp for fremtiden!
Men for å redusere søppelbergene så det monner må produsentene også komme på banen og lage kvalitetsprodukter som holder. Som både Lars Pehrson og Knud Anker Iversen er inne på ville en overgang til at vi i større grad leier ytelser istedenfor å eie utstyr gi produsentene incitament til å lage ting som varer og kan repareres. Kvalitet er miljøvennlig!