Nr. 2016/4
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Bok
Månedslogg for oktober fra Sarah Dahms i Tyskland, medlem av Bullet Journal Junkies

Frem med fyllepennen!

Jannike Østervold / Månedslogg for oktober fra Sarah Dahms i Tyskland, medlem av Bullet Journal Junkies

Publisert: 12/12/2016

Fenomenet Bullet journaling sprer seg som ild i tørt gress. Papir og penn konkurrerer ut digitale løsninger, og tusener av mennesker øver på å forbedre håndskriften sin.

I halvannet år har jeg vært uten avtalebok og bare brukt mobil og PC. En dag innså jeg at hvis jeg slutter i jobben, vil all historikken ligge igjen i arbeidsgiverens e-postsystem. Men så kom jeg tilfeldigvis over fenomenet ‘Bullet journaling’, som så ut til å være akkurat det jeg hadde bruk for.

Du trenger en notatbok av et eller annet slag og noe å skrive med. Det er det hele. Det vil føre for langt å beskrive systemet her, men kortversjonen er at du kan bruke den både som kalender, todo-list og til å notere viktige ting du vil huske. Og mye mer. De første par oppslagene holder du ledige, der skal innholdsfortegnelsen være. Sidene nummereres, så du kan føre opp sidetall til viktige sider i innholdsfortegnelsen.

Ryder Carroll, som oppfant Bullet Journaling, kaller systemet sitt for ‘rapid logging’ (hurtiglogging), men hvis du googler Bullet Journaling og ser på bildene som ivrige ‘BuJo-ere’ har lagt ut av bøkene sine, er det alt annet enn hastverksarbeid. Å skulle skrive for hånd har inspirert en hærskare av mennesker til å kultivere vakker håndskrift, elegante overskrifter og håndtegnede illustrasjoner. Mange av bøkene er de rene kunstverk, og det er ikke fritt for at det er et visst utstyrshysteri. Jeg ble grepet av basillen og fant en gammel notisbok, som jeg har startet med, mens jeg ventet på å få tilsendt en orange spesiallaget skrivebok av type Leuchtturm 1917, bestilt på eBay.

Det har vært skrevet flere populære bøker om vaner i det siste, og en ‘habit tracker’ hører hjemme i en Bullet Journal. Takket være den hadde jeg ryddig kjøkken hver kveld i oktober og husket å ta vitaminer hver dag. Og så har vi ‘collections’ eller samlinger. Det er akkurat hva det høres ut som, lister over ting som hører sammen, for eksempel ‘Julegaveliste julen 2016’.

Jeg administrerer fremdeles avtaler på PC’en, men lager en dagslogg hver dag i min Bullet Journal med viktige hendelser og oppgaver. Ring foran en hendelse, punkt foran en oppgave. Når en oppgave er utført, setter du et kryss gjennom punktet. Punktet, ringen og krysset er noen av kodene som brukes. Hvis dagen er omme og du ser at det var oppgaver du ikke fikk gjort, setter du en pil gjennom punktet, for å markere at den blir overført til neste dag. Hvis du stadig utsetter en oppgave, er det disiplinerende å måtte skrive den opp på nytt hver dag. Til slutt blir du så lei av det, at du gjør den ferdig eller stryker den. Noen dager bruker du lite plass, andre dager mye – systemet er fullstendig fleksibelt.

Jeg har meldt meg inn i den lukkede FaceBookgruppen Bullet Journal Junkies, som har over 69 tusen medlemmer (!) for å lære noen tips og triks. Etter en dag foran PC’en nyter jeg å skrive for hånd, og det smitter over på jobben. Dette nummeret av Pengevirke ble planlagt med alle oppgavene pent satt opp på håndskrevne veggplansjer, og lappene jeg skriver til kolleger er blitt mere leselige. Håndskriften som hadde forvitret gjennom mangeårig PC-bruk er på vei tilbake mot nye høyder.

Lær mer om Bullet Journaling på bulletjournal.com