Nr. 2018/1
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Spørsmålstegn, penn og papir og en klokke
Skaperglede

Kreativitet og skaperglede

Jannike Østervold

Publisert: 21/03/2018

Noen trives best i kreativt kaos, men det som har fremmet min kreativitet og skaperglede, særlig på skrivesiden, er paradoksalt nok rutiner, orden og rammer. Det gir ikke akkurat de mest inspirerende assosiasjonene, men for meg har det vært en aha-opplevelse å oppdage at mer struktur kan gi mer skaperkraft.

RAMMER OG FOKUS

Bilde av Jannike Østervold

Når Jannike Østervold ikke skriver i Pengevirke er hun Nestleder, ass. banksjef og jobber med IT og markedsføring i Cultura Bank.

Skolen klarte aldri å forløse mitt kreative tegnetalent. La du et hvitt ark foran meg, fikk jeg totalt jernteppe og visste ikke hva jeg skulle gjøre med det. Jeg ble først kvitt tegneskrekken på et kurs der vi skulle gi et kreativt uttrykk for noe vi hadde arbeidet med.

Kurslederen delte ut ark og fargestifter, og jeg sukket og kjente prestasjonsangsten boble. Men på det hvite A-4 arket var det tegnet en sirkel, og oppgaven var å tegne innenfor denne sirkelen. Når rammen var gitt, var det plutselig ikke noe problem å fylle den med farger.

Ved å begrense mulighetsrommet ble det mulig for meg å uttrykke meg. Slik har jeg det også når jeg skal skrive. Jeg arbeider best med et ryddig skrivebord, der distraherende saker er ryddet bort. Gjerne også med en ramme i form av en tidsfrist.

Multitasking er kanskje til en viss grad mulig, men det er ikke så smart. Tiden som brukes på å flytte oppmerksomheten mellom oppgavene gjør at man blir mindre effektiv. Forskere har funnet ut at det kan ta så mye som 20 minutter å komme ordentlig inn i et arbeid, etter at man er blitt avbrutt. Den verste synderen til å avbryte er ofte en selv, som bare MÅ sjekke epost eller mobiltelefon når den varsler at noen vil deg noe. Selv bruker jeg gjerne Pomodoro-teknikken, som veldig kort fortalt går ut på å bestemme seg for en oppgave man vil arbeide med og sette på en alarm som varsler når det er gått 25 minutter. Målet er at i dette tidsrommet skal du bare konsentrere deg om å arbeide med denne ene oppgaven, uten noe avbrudd. (Slå av mobilen og la være å sjekke e-post.) Deretter tar du 5 minutters pause, før neste 25-minutters økt.

Jeg bruker ofte gratisprogrammet kanbanflow.com, som kombinerer oppgaveplanlegging med Pomodoro-timer. Det gir hjelp til å holde fokus og holder styr på hvor mye tid du har brukt på de enkelte oppgavene.

ORDEN OG PLANLEGGING

Jeg tilstår at jeg ikke er noe utpreget ordensmenneske av natur. En håndverker som kom på uventet besøk i hybelen min som noen-og-tjue-åring utbrøt spontant «Jeg har aldri sett noen jente ha det så rotete!» Det var ganske flaut akkurat da, men jeg har ledd mye av det siden. Gradvis ble det mer orden i hverdagen, og boken til Julie Morgenstern Organizing from the inside and out inspirerte meg til å finne et fast ‘hjem’ til alle tingene som hadde en tendens til å flyte rundt, og Marie Kondos bok Magisk opprydding har hjulpet meg til å få orden i klesskapene.

Lenge led jeg av planleggingsvegring, for hvis jeg avtalte noe langt frem i tid, kunne jeg jo risikere at det dukket opp noe annet som jeg heller ville gjøre, og det var jo dumt ­­­­­å gå glipp av noe. Men på et eller annet tidspunkt innså jeg at det er vanskelig å få gjennomført store prosjekter hvis jeg alltid skal være spontan og gjøre ting på impuls.

Vil du for eksempel skrive en roman, er det lurt å sette av faste tider til å skrive, ikke gå og vente på at inspirasjonen melder seg. Har du en forfatter i magen, men ikke riktig klarer å komme i gang, så vil jeg anbefale National Novel Writing Month, som pågår hvert år i november. Her får du en klar ramme å arbeide innenfor: I løpet av 1 måned skal du skrive 50 000 ord, altså 1 667 ord pr. dag. Det lar seg fint gjøre ved siden av jobb eller skole, men krever at du står på hver dag i en måned, og det er ikke tid til å være kresen og pirkete – redigere kan du gjøre senere.

RUTINER

Illustrasjon av "kreativ" dame som smilerRutiner er nyttige hjelpere, som gjør at man kan bruke sin beslutningsenergi på de tingene som virkelig betyr noe. Evnen til å ta beslutninger sies å være som en muskel, som blir sliten av å bli brukt. Du har bare en viss mengde til rådighet i løpet av en dag. Dette forsto tidligere president Obama, som fortalte at han bare gikk i blå og grå dresser for å unngå å bruke beslutningsenergien sin på uviktige ting. Å gå på autopilot behøver ikke å være noe negativt, det er for eksempel smart å legge briller, nøkler, mobil og bankkort på et fast sted, så du slipper å løpe rundt og lete når du har det travelt. Men vi skal selvfølgelig sørge for å gi hjernen utfordringer og variasjon på andre områder.

I boken Vanens makt av Charles Duhigg, som har blitt en bestselger, får vi råd om hvordan vi kan etablere gode vaner og bli kvitt dårlige vaner, gjennom å erstatte dem med nye.

GODT VERKTØY

Jeg liker å jobbe på PC’en min, der jeg enkelt kan redigere tekster, ombestemme meg og flytte rundt på ting. Men noen ganger er det også veldig godt å ta en pause fra skjermen og sette seg ned med papir og skrivesaker.

Jeg innrømmer at jeg kan falle i staver over en deilig papirkvalitet eller en god penn med bra design. Å velge riktig skrivebok kan være et tidkrevende prosjekt. (Jeg innser at dette kan høres ut som jeg kaster bort verdifull beslutningsenergi på noe som ikke er verdt det, men jeg har ikke påstått at jeg er perfekt …) Til generell planlegging har jeg i øyeblikket en kobberfarget bok av typen Leuchtturm 1917, der jeg i tillegg til små notater for hver dag skriver månedsplaner, ‘habit-trackere’, ønskelister osv. (bullet-journaling), mens jeg på jobben har en grønn Moleskin A5. Til å kladde tekster har jeg en blokk av typen Rhodia Dot Pad, som også fungerer bra med fyllepenn. Jeg veksler mellom trykkblyant 0.5mm Pentel P205, kulepenn fra Caran d’Ache, Staedtler Pigment liner 0.3 og Lamy fyllepenn og har meldt meg inn i Facebookgruppen Pen addicts Norway for å lære mer om fyllepenner.

Men en helt vanlig BIC-penn og blanke A4 ark fungerer selvfølgelig også helt fint …