Nr. 2018/4
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Tegnet illustrasjon av lesende mann på sofa
Forandring er mulig

Mirakelmorgen?

JANNIKE ØSTERVOLD

Publisert: 18/12/2018

Forandring er mulig, mener Hal Elrod. Han lover intet mindre enn å transformere livet ditt.

Mye er ulikt fordelt, men en ting har vi alle felles – vi er tildelt nøyaktig 24 timer i døgnet, og vi må finne ut hvordan vi best kan benytte dem. Jeg er permanent på utkikk etter inspirasjon til hvordan jeg kan skape en god balanse i hverdagene, med passe mye jobbing, sunn mat, nok søvn, nok fysisk aktivitet, ikke for mye skjermtid, tid til å lære nye ting, til hobbyaktiviteter og til å treffe venner. Det høres ut som et fint ideal – ikke så lett å leve opp til. Men for tre uker siden kom jeg over en liten bok, som inspirerte meg mer enn noe annet jeg her lest på lang tid. The Miracle Morning av Hal Elrod.

Det han foreslår er jo egentlig fryktelig enkelt. Kortversjonen er at du skal stå opp litt tidligere, så du får tid til å gjøre litt av hvert av aktiviteter som gjør deg godt og inspirerer deg før du går løs på resten av dagen. Hvordan du starter dagen vil virke inn på kvaliteten på resten av dagen også.

Hva er vårt potensiale – og hva gjør vi ut av det? Der er vi veldig forskjellige, og det vil være individuelt hvor langt vi er fra å ha utnyttet vårt potensiale fullt ut, på en skala fra 0 til 10, der nivå 10 er maksimum. Kanskje er du på nivå 7 jobbmessig, nivå 6 fysisk, nivå 5 økonomisk og nivå 6 sosialt. Hensikten er ikke å sammenligne oss med andre, men med oss selv.

Hal Elrod foreslår å innføre 6 nye morgenvaner, som kan oppsummeres i akronymet ‘S.A.V.E.R.S’ som står for Silence, Affirmations, Exercise, Reading , Scribe. Jeg har dessverre ikke funnet noe tilsvarende elegant akronym når vi oversetter til norsk. Ved å praktisere disse hver morgen kan vi utvikle oss og bevege oss nærmere ‘nivå 10’ – vårt fulle potensial. Programmet er veldig fleksibelt – har du dårlig tid en dag, kan du klare deg med en minivariant av alle aktivitetene – ett minutt på hver. Et eksempel på et 60 minutters program (tidsplan er hentet fra boken) finner du i tabellen:

AKTIVITET BESKRIVELSE EKSEMPEL PÅ TIDSPLAN (60 MIN.)
S. Silence (stillhet) Meditasjon 5 minutter
A. Affirmations (affirmasjoner) Et positivt utsagn du sier høyt til deg selv om noe du vil gjøre/oppnå/være. 5 minutter
V. Visualization (visualisering) Se for deg hvordan dagen skal forløpe, og at det du skal gjøre går som det skal. 5 minutter
E. Exercise (fysisk trening) Hal Elrod løper – selv gjør jeg yoga. Mulighetene er mange! 20 minutter
R. Reading (lese) Lese en god bok om personlig utvikling 20 minutter
S. Scribe (skrive) Skrive for hånd det hodet er fullt av i øyeblikket. 5 minutter

Mot slutten av boken kommer Hal Elrod med en utfordring – prøv Mirakelmorgenrutinen i 30 dager og se hva som skjer.

Jeg klarte ikke å la være ta utfordringen. Så allerede dagen etter at jeg hadde lest ferdig boken stilte jeg vekkerklokken på 6 (litt tidligere enn jeg pleier) for å prøve ut konseptet, og siden har jeg fortsatt. Jeg er nå på dag 20 og har planer om å stå løpet ut.

20 DAGER MED MIRACLE MORNINGS

For meg er det ikke vanskelig å komme meg opp om morgenen, problemet er å komme seg i seng tidsnok om kvelden. Så alt i alt får jeg kanskje nå litt mindre søvn hver natt enn jeg gjorde tidligere. Det merkes litt utpå ettermiddagen. Legge meg tidligere er et forbedringspunkt.

Hal Elrod sier at det ikke spiller noen rolle hvilken rekkefølge man har på aktivitetene. Min morgenplan starter med at jeg ruller ut yogamatten og setter meg på den for en kort meditasjon, som tar 5–10 minutter. Enten sitter jeg bare og observerer pusten som går ut og inn, eller jeg bruker en guidet meditasjon fra YouTube (søk på short meditations eller morning meditation). For ikke å forstyrre andre i huset, bruker jeg trådløst headset.

Når meditasjonen er ferdig, sitter jeg stille litt til og gjennomgår i tankene hva jeg skal gjøre denne dagen, så jeg er mentalt forberedt på dagens utfordringer. Jeg avslutter med to setninger som jeg gjentar flere ganger for meg selv hver morgen. Den ene er et ytre mål, den andre et indre.

Deretter gjør jeg en kort yogasesjon på 5–10 minutter, også her ved hjelp av instruksjon på YouTube.

Jeg har laget meg to spillelister, en med korte yogaøkter og en med korte meditasjoner, så jeg raskt skal kunne finne en passende video.

Deretter setter jeg meg ved skrivebordet og starter en timer, som jeg setter på 10 minutter. På forhånd har jeg sørget for at boken jeg skal lese står klar i hyllen ved siden av. Når tiden er ute, lukker jeg boken og setter tilbake i hyllen, selv om kapittelet ikke er ferdig.

Så setter jeg timeren på 10 minutter igjen og tar frem den fine notatboken, som er anskaffet spesielt til formålet. (For papirnerder: Den er av merket Rhodia.) Så skriver jeg dagens dato og det som faller meg inn i øyeblikket – uansett hvor ubetydelig det kan synes, helt til klokken ringer. Og så er jeg ferdig og klar til å gå løs på den nye dagen.

Tror jeg at dette vil forandre livet mitt? Eller har det allerede gjort det? Det jeg kan si så langt er at jeg merker at jeg er blitt mer bevisst på hva som er viktig for meg, det kjennes ut som jeg har mere handlingsenergi og livet kjennes mer spennende – jeg kjenner meg inspirert. Jeg har klart å sette i gang med et par prosjekter som jeg har tenkt på i årevis. Jeg vil i hvert fall fullføre de 30 dagene og så ta opp til vurdering om jeg skal fortsette.