Nr. 2020/3
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Kvinne gjør øvelser på gressplen
Yogaen hjelper meg med å komme inn i kroppen og få en tilstedeværelse og tyngde på jorda.
Kreativitet og kultur

Nomadeyoga i koronatid

Jannike Østervold / Makarand Gonjari

Publisert: 04/10/2020

Annette Dyvi er yogalærer. For henne har Covid-19 skapt både begrensninger og muligheter.

Undervisningen til Annette Dyvi har beveget seg fra yogastudioet og ut på internett og i det fri. Det er utfordrende, utviklende og helt i tråd med yogaens essens – å gjøre oss i stand til å møte livets krav.

Annette starter med å trekke pusten dypt – hun praktiserer det hun lærer, øver seg på å være til stede. Akkurat nå er hun på fjellet. Vanligvis ville hun vært i Oslo på denne tiden av året og startet opp yogaundervisningen. Hun forteller:

«I morges gikk jeg ut, så ut over fjellheimen, kjente på hvor heldig jeg er, hvor glad jeg er for de enkle og nære ting og for at jeg kan være på fjellet litt lenger og starte undervisningen online. Denne muligheten har oppstått på grunn av Covid-19. Det sies at når en dør lukker seg, åpner Gud et vindu. Da innskrenkningen av muligheter kom, kunne jeg stoppe opp, puste og ta det med ro, istedenfor å få panikk – og så se om det åpnet seg et vindu. Og det har jeg erfart at det har gjort mange ganger gjennom livet. Det har gitt meg større stødighet, evne og vilje til å se at det er OK å ta imot utfordringen. Og det er da mulighetene kommer.

Yoga oppøver indre og ytre fleksibilitet

Nå er det ikke så kreativt å holde på med online yoga, det har mange gjort, men onlineyogaen har gitt meg større frihet. Omstillingens kunst er noe som yoga hjelper meg med. Yogaen lærer meg å fokusere på det jeg faktisk får, åpne opp og ta imot det. Yogaen hjelper meg med å komme inn i kroppen og få en tilstedeværelse og tyngde på jorda. Men det er også så mye mer! Det er en kobling av kropp og bevissthet. Kroppen er redskapet vårt til å leve dette livet, og bevisstheten er i kroppen.

Jeg synes yoga er veldig spennende, fordi den viser deg veier og gir deg øvelser for å møte livets krav. Du gjør øvelsene fysisk på matten, i pusteøvelser eller i åndelige øvelser. Alle disse øvelsene endrer noe i deg. Yoga utvikler pusteorganene; pusten er innånding og utånding, den skaper forbindelse mellom ånd og materie. Yoga er også en øvelse i å fokusere oppmerksomheten – øke tilstedeværelsen. Slik viser yoga vei i livet.

Men det er ikke nok å bli sterkere og sterkere og sterkere – du må også slippe inn noe nytt. Yoga handler om å bli stødig og solid, samtidig må det være bevegelse, det må skje en utvikling og en utfoldelse i deg selv og i livet. Denne utfoldelsen er like viktig som å være sterk og stødig. Vi må våkne i bevisstheten til nye innsikter, nye forståelser, se større sammenhenger. Vår kultur har prentet inn i oss ideen om iboende synd. Enda dypere i oss ligger en kjærlig, skapende kraft, som vil ut. Den utfolder seg i livet.

På sikt vil noe briste hvis du stadig står på stupet og strekker deg så langt du kan, i bare en retning. Det er opp til deg å forvalte det utgangspunktet og ståstedet du har og finne balanse. Det er aktivitet, og det er pauser. Ikke løp hele tiden, for da strekkes du og kroppen altfor mye. Yoga viser deg hva som holder på lang sikt, over tid, hva som er levedyktig og bærekraftig. Yoga er bærekraft fra innsiden og ut.

Uteyoga mellom jord og himmel

Nomadeyoga vokste frem av at det var stengt for å være inne, samtidig har jeg lenge gått med ønsket om å ta yoga utendørs. Naturen i oss speiles jo direkte når vi er ute. Der er det ingen beskyttelse i form av et hus. Når jeg står på underlaget, står jeg rett på moder jord, ikke på et gulv. Når du ser oppover og strekker armene, så møter du ikke taket, men kan se rett opp i himmelen; du ser lyset, fargene, du ser det som pågår akkurat der og tar det inn, det forsterker opplevelsen.

I morges gikk jeg ut, så ut over fjellheimen, kjente på hvor heldig jeg er, hvor glad jeg er for de enkle og nære ting og for at jeg kan være på fjellet litt lenger og starte undervisningen online. Denne muligheten har oppstått på grunn av Covid-19.

Når du er inne, får du en ro, en trygg ramme, et laboratorium. Omgivelsene er satt, og det gjør at du kan fordype deg, gå lengre inn, få mer tak i detaljer. Du hviler kanskje bedre, spenner av mer og kan få større ro. Når du går ut i en park, utsetter du deg for temperatur, regn, vind, bakken som er kald, du må kanskje ha støvler, det er grønske og hundebæsj, og det er åpent. Det er vanskelig å ha fokus, det er så mye som skjer, omgivelsene er påtrengende. Dette gjør at mye av kvalitetene som yoga oppøver og krever blir påkalt sterkere her.

Nomadeyoga handler om å flytte seg. Kanskje om et år har vi flyttet oss til Bygdøy eller Bjørvika. Da begynner kunstneren i meg å leve. Jeg er jo improvisasjonsdanser, utdannet i Amsterdam, dette er virkelig i min gate. Der gikk vi ut for å gjøre byrommet til vårt, så tok vi inntrykkene tilbake inn i studio. Nå er det gøy at jeg gjennom yoga utforsker byrom og naturen ute igjen.

Min nomadeyoga er ikke å ta inneyogaen ut i en park, i pent vær, med alle mulige hjelpemidler. Mitt tilbud er å praktisere yoga utendørs, så godt vi kan, i bevisst samspill med naturen rundt oss. Naturen er aldri det samme. Omgivelsene oppleves sterkere ute enn inne. Naturen inne i deg i møte med naturen der ute. Du er sårbar til en viss grad, det er kanskje folk som ser på deg i parken, du står på et underlag som er ujevnt. Du kan kjenne: ”idag kommer jeg ikke så dypt i stillingen,” men kanskje får du en opplevelse av noe annet. Uteyoga øver deg opp i å omstille deg etter omstendighetene, uten å miste fokus.

Jeg har inneklasser, nettklasser og uteklasser, og det har Covid-19 hjulpet meg med. Tidligere har jeg til en viss grad gjemt meg i mitt hjemmestudio. Det har vært behagelig, og det har vært begrensende. Nå våger jeg mer, jeg våger meg ut på internett, jeg våger meg ut i friluft.»

Les mer om ad yoga her.