Nr. 2018/1
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Skaperglede

Gjenbruk og kreativitet ved fjorden

Jannike Østervold og Fjordmoods / Foto: Katrine H. Van Tulder og Arne Fykse

Publisert: 19/03/2018

I verkstedet ved Hardangerfjorden tryller Pieter Van Tulder rekved og treverk fra gamle hus og containere om til unike møbler. Katrine fanger prosessene med kameraet. Sammen utgjør de FjordMoods.

Katrine og Pieter Van Tulder har gjort det som mange kan drømme om, men få gjør alvor av. De fant ut hva de virkelig likte å gjøre og brukte det som utgangspunkt for å starte sin egen bedrift, FjordMoods A/S, som holder til ved Hardangerfjorden. I FjordMoods er Katrine fotograf, skribent og musiker, og Pieter designer og lager møbler av gjenbruksmaterialer. Felles for alt de gjør i FjordMoods er at det skal være så økologisk og etisk som mulig. De leter etter bærekraftige eller fornybare løsninger – aller helst lokalt.

Føler ansvar for naturen

«Jeg gjør alt jeg kan for å ta hensyn til natur og mennesker i arbeidet mitt. Det er derfor jeg gjenbruker. Gjenbruk er langt fra den enkleste eller mest praktiske forretningsideen å basere en liten bedrift på, men jeg gjør det fordi jeg føler at jeg har et ansvar overfor naturen og medmenneskene mine», forklarer Pieter.

Han bruker hovedsakelig drivved fra Hardangerfjorden, men også materialer som han finner i containere eller får fra gamle hus som skal rives.

Også privat har Katrine og Pieter tatt bevisste valg, og de lever med omtanke for miljøet i det daglige. Dessuten forbruker de lite, noe som gir dem mulighet å bruke mye tid sammen med hverandre og barna og til å være mer fleksible i sine daglige valg.

«I samfunnet i dag blir mange slaver av sin forbrukeroppførsel – for eksempel av å kjøpe et stort hus eller en stor båt, men også av mange mindre innkjøp. Det gjør at de må bruke mesteparten av energien på å jobbe for å tjene penger til å holde ved like denne livsførselen. Dette mønsteret legger beslag på mye energi, inkludert menneskelig energi, og holder folk og familier borte fra hverandre. Vi vil ikke konsumere, vi vil konsumindre», sier Pieter.

Gir rom for å velge

Gjennom sitt virke som fotograf får Katrine være med på mange spesielle øyeblikk i folks liv, for eksempel når hun tar bilder i bryllup, av gravide eller av noen dager gamle babyer. Hun setter stor pris på den typen oppdrag. Musikk er lidenskapen hennes, og hun både skriver musikk og opptrer.

«Mitt eget materiale har jeg ennå ikke følt meg sikker nok til å vise frem, så foreløpig fremfører jeg bare lånte verk», forteller hun.

Katrine og Pieter prøver å finne en god balanse mellom jobb og familieliv. For tiden er det mye fokus på familien med små barn, og de to tilpasser planene sine til hverandre for å gjøre det beste ut av puslespillet. Har hun mange oppdrag, driver han familien. Har han mye arbeid i verkstedet, tar hun seg av husholdningen.

«Det føles bra å kunne leve av det man virkelig liker og å gjøre ut av det hva man vil. Det gir rom for å bruke tid på det man mener er viktigst. Det gir for eksempel ettåringen vår mulighet til å være hjemme i stedet for i barnehagen. Det gjør også at vi kan være hjemme når de to eldre barna reiser til skolen og når de kommer hjem igjen. For meg er det viktig å være sammen med barna», sier Katrine.

Utfordrende prosess

Pieter tilbyr barkrakker, krakker og bord for bedrifter og til private, foruten spesialdesignede møbler på bestilling. Møblene hans er virkelig unike. På grunn av den store variasjonen i gjenbruksmaterialene blir hver krakk og hvert bord forskjellige fra det neste, selv om de er laget etter samme mal. Når de presenteres gjennom Katrines fotografier, fremstår hvert møbel som et kunstverk.

Pieter holder på med å utvikle en produksjonslinje for noen av møblene han har designet. Det er en utfordrende oppgave å få hele produksjonen til å matche de etiske verdiene i FjordMoods.

«Min største utfordring er å produsere møbler folk har råd til i et marked med høye lønnskostnader og dyre tjenester. Det er både i kvalitet og pris stor forskjell på det jeg lager og produkter fra lavkostmarkedet – for eksempel i kjeder som IKEA og produkter laget i Kina. En annen utfordring er hvordan lavkostmarkedet har påvirket folks forbrukervaner og hvordan ting oppfattes og verdsettes», sier Pieter.

Potensial for direkte gjenbruk

Ifølge Pieter ligger det muligheter i det nokså ferske markedet for direkte gjenbruk i Norge.

«Resirkulering har pågått lenge, men i hovedsak blir materialer – for eksempel tre – kastet og gjort om til en eller annen form for energi. På denne måten blir mye førsteklasses treverk brent. Dette materialet kan, på grunn av sin høye kvalitet, gjenbrukes direkte. Vi kan bygge interiør, møbler og til og med hus av gjenbrukt tre. Se bare nord i landet, der folk av nødvendighet har bygget hus av rekved i århundrer. Kombiner denne evnen til å se ressurser med litt moderne teknologi og testing, og jeg er sikker på at vi kan gjøre en positiv forskjell», sier Pieter.

Pieters mål er at FjordMoods om ti års tid skal være etablert som et etisk merke i Norge og kanskje til og med internasjonalt. Drømmen til Pieter er at møblene hans skal bli produsert flere steder i Norge, på sosiale arbeidsplasser, av gjenbruksmaterialer og rekved fra alle landets fjorder.

«Jeg må utforske mer om det er mulig økonomisk og om det lar seg kombinere med familien. Men for at drømmen skal oppfylles, trenger jeg i alle fall partnere som deler mine sosiale og økologiske verdier», sier Pieter.

Per i dag lager Pieter ikke bare møbler, men også andre nyttegjenstander av resirkulerte materialer.