Gjenbruk, ikke resirkulering
BØRGE JOHNSEN, DIGIAID / DIGIAID
Publisert: 04/06/2024
Vi genererer enorme mengder unødig el-avfall. Det ville Børge Johnsen gjøre noe med.
I en verden preget av rask utvikling og økende digitalisering er det mange mennesker i fattige land, og da spesielt barn og unge, som faller etter i utviklingen. Dette skaper et økende skille mellom de som har ressurser og de som ikke har det. Men må det være slik? For samtidig som 2,6 milliarder mennesker mangler tilgang til internett og mulighetene det kan gi, kaster vi i i-land, som Norge, hundretusenvis av fint fungerende datamaskiner i året og forurenser miljøet som en effekt av det. Men ved å kombinere disse problemstillingene har de potensialet til å løse hverandre. Mer utdanning, kunnskap og muligheter til fattige mennesker, og mindre el-avfall som kastes i naturen. Dette er det DigiAid jobber for.
HVEM ER SÅ DIGIAID?
DigiAid er en veldedig organisasjon, som ble stiftet i 2014. Jeg, Børge Johnsen, hadde jobbet årevis i IT-bransjen og sett hvor mye unødig el-avfall som ble produsert. Folk som ønsket å bytte ut datamaskinene sine, kastet bare de gamle. Det ble rett og slett for fælt å se på at fint fungerende datamaskiner ble sendt direkte til resirkulering, når så mange fattige mennesker der ute i verden ville blitt overlykkelige for en datamaskin. Så jeg begynte å ta maskinene opp fra «søpla» for å fikse dem, og deretter donere dem til barnehjem og skoler over hele verden. Og sånn ble DigiAid til. I dag, 10 år senere, har DigiAid hatt over 60 prosjekter i 24 land og hjulpet hundrevis av mennesker.
DigiAid samler inn brukt datautstyr, som bærbare pc-er, smarttelefoner og nettbrett, som folk ikke lenger ønsker eller trenger. Disse blir fikset og satt opp som nye, for så å bli donert videre til fattige barn og unge over hele verden. Med en datamaskin kan de koble seg til internett og få tilgang til et univers av informasjon, kunnskap og potensielt en utdanning. For internett er en fantastisk oppfinnelse, som gir nesten uendelige muligheter. Med en datamaskin kan de både lære og skape! Og dermed forbedre sine egne liv, familiens liv og samfunnet rundt. Og, hvem vet, kanskje til og med verden?
Alt med hva vi i Norge anser som søppel …
GJENBRUK BEDRE ENN RESIRKULERING
Den andre store fordelen er at det er svært positivt for miljøet å gjenbruke, heller enn å resirkulere. I følge World Economic Forum, ble kun 17,4 % av elektronisk avfall i verden i 2019 samlet inn og resirkulert på en skikkelig måte. 82,6 % ble ikke dokumentert, men høyst sannsynligvis dumpet i naturen eller brent. Dette produserer CO2 ut i atmosfæren og mikroplast og miljøgifter i naturen.
Om man heller setter i stand og vedlikeholder maskinene, kan de vare i mange år til, og i mange tilfeller øker vi i DigiAid ytelsen til datamaskinene med flere tusen prosent med enkle grep(!)
Derfor lønner det seg å heller gi utstyret til DigiAid enn å bare levere det til el-retur eller kaste det. Så får utstyret et nytt liv, og kan gi en lykkelig eier der ute en potensielt langt bedre fremtid.
Etter at utstyret er ferdigstilt hos DigiAid, finner vi gode prosjekter rundt om i verden, som vi donerer utstyret til. Hovedsakelig barneskoler, barnehjem, døveskoler og kvinneklinikker, men også enkeltstudenter og lærere har fått støtte av oss.
ARBEIDET FREMOVER
DigiAid har i dag ingen fast økonomisk støtte, og alt arbeid er frivillig. Men takket være fantastiske støtte- og samarbeidspartnere som Cultura Gavefond, PROISP, Microsoft, Holteng, Tripletex, og mange flere har vi klart å holde kostnadene på et absolutt minimum. DigiAid drives i en relativt liten skala i dag, men vi ønsker å vokse og kunne hjelpe enda flere mennesker i nød. Håpet er å få et eget lokale i fremtiden, som kan bli et grønt miljøpunkt med et serviceverksted der folk kan levere gammelt og uønsket datautstyr, med trygghet for at alle data på enhetene blir fullstendig slettet.
Om vi kan få til det i Oslo, så håper vi å utvide til hele landet og skape et nettverk med grønne returpunkter, som kan fikse og sette opp maskiner til nye lykkelige eiere der ute i verden.
Derfor sier vi i DigiAid: Gjenbruk, ikke resirkulering.
Her er noen av prosjektene i løpet av den tiden DigiAid har holdt på:
DØVESKOLE DREVET AV DMI
UKRAINSKE SKOLEBARN
Titusenvis av ukrainske skolebarn har fått bombet i stykker skolene sine, og den eneste muligheten de har hatt til å fortsette utdanningen sin har vært via nettbasert læring. DigiAid har samlet inn og levert over hundre bærbare pc-er slik at de kan fortsette skolegangen sin.
KVINNEKLINIKK I GUATEMALA
Ved hjelp av to pc-er kvinneklinikken Clinica Noruega i Guatemala fikk har de tilgang til informasjon og journalsystemer, som bidrar til å hjelpe kvinner og barn.
BARNESKOLE I PERU
Datamaskiner vi sender til barneskoler som ikke før hadde tilgang på hverken datamaskiner eller internett gjør en stor positiv forskjell. Her fra en barneskole i Peru, som fikk en bærbar pc.
BARNEHJEM I SIERRA LEONE
Sierra Leone har opplevd mye krig og elendighet. Barnehjemmet, som drives av Sierra Leones venner, tar inn barn av mennesker om har fått hugget av lemmene sine, og oppdrar barna på en god og trygg måte. Her har de fått datamaskiner, som hjelper dem veldig i utdanningen sin.
BARNEHJEM I INDIA
Det er utallige fattige barn i verden som bor på barnehjem, ofte fordi foreldrene ikke har råd til å forsørge dem. Vi er derfor veldig glade for vårt samarbeid med Ananda Marga, som driver mange barnehjem rundt om i verden. De bærbare datamaskinene de får fra oss muliggjør utdanning for barna og er til stor glede for dem.
Les mer om DigiAid på deres nettsider.
Prosjektet har fått støtte fra Cultura Gavefond.