Nr. 2021/3
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Kvinne i fjellområde ser ut over fjord.
Denne sommeren har Camilla Brox reist fra Tromsø i Nord til Lindesnes i Sør og besøkt bedrifter og organisasjoner som har fokus på, og som aktivt bidrar til, at vår fremtid blir bærekraftig. Foto: Privat.
Bærekraftige valg

Bærekraftsreisen

Camilla Brox

Publisert: 30/09/2021

I tre sommeruker utforsket jeg norske virksomheter som gjør noe for at framtiden vår skal bli bærekraftig.

«Alle» snakker nå om bærekraft. Skal vi sikre at de som kommer etter oss skal ha de samme mulighetene som vi har i dag, så må vi gjøre endringer i hvordan vi forvalter jordas ressurser. Dette var utgangspunktet da jeg i vår bestemte meg for å legge ut på en bærekraftsreise.

Fra Nord til Sør

I sommer har jeg reist i tre uker fra Tromsø i nord til Lindesnes i sør, og jeg har besøkt bedrifter og organisasjoner som har fokus på, og som aktivt bidrar til, at vår fremtid blir bærekraftig.

Jeg har besøkt industribedrifter, avfallsbedrifter, gjenvinningsbedrifter, forsøks- og forskningssentre, næringshager, oppdrettsanlegg (sjø- og landbasert oppdrett), bønder, gründere, bedrifter som bygger elektriske fartøy, aktører som jobber med fornybar energi m.m.

Jeg har møtt mange kunnskapsrike og engasjerte mennesker langs hele landet, som har fortalt om sitt arbeid for miljøet, og for mennesker.

Minimalt «fotavtrykk» på reisen

På reisen var jeg opptatt av å ikke kjøpe mer enn absolutt nødvendig, bruke så lite energi som mulig, og å generere så lite søppel som mulig. Jeg kjørte elektrisk bil for å sikre nullutslipp og overnattet i medbragt telt uten behov for tilkobling til strøm og vann.

Lånte utstyr i steden for å kjøpe

Jeg lånte også det jeg trengte til reisen; telt, liggeunderlag, stormkjøkken og noe mindre turutstyr. Dette var for så vidt ikke noe nytt for meg, da jeg stort sett praktiserer å låne og leie fremfor å eie.

Handlet i medbrakt «emballasje»

Søppel samlet i Norgesglass, plassert utendørs på en lys sommerkveld.

Det lille søppelet turen genererte fikk plass i et Norgesglass.

For å få minst mulig søppel hadde jeg med meg handlenett og glass når jeg handlet i butikken. Og langs hele landet ble jeg godt tatt imot. Noen ganger måtte jeg forklare hvorfor jeg ønsket å få varene i mine medbrakte glass og nett, men alle var positive da de skjønte hvorfor. Det var derimot flere butikker som ikke hadde ferskvaredisk, og da var det vanskelig å få tak i pålegg uten innpakning. Da ble det til at jeg handlet frukt til pålegg og grønnsaker til rene vegetarmåltid.

Søppelet som jeg ikke klarte å unngå på turen, samlet jeg i et glass.

Badet i havet og i elver

Ettersom det å dusje også krever energi, badet jeg stort sett i havet og i elver, og jeg vasket med meg et slikt såpestykke som både kan brukes som shampo og på kroppen, og som kun består av naturlige ingredienser. Dette gikk fint, men det var ganske kaldt noen ganger, og litt vanskelig å kjempe mot myggen og knotten mens jeg vasket håret.

Enkeltpersoners engasjement

Jeg har de siste fire årene jobbet med bærekraft, blant annet for Norsk Senter for Sirkulær Økonomi, som er et kompetanse- og ressurssenter, og for Borg CO2, som ser på mulighetene for å etablere karbonfangstindustri.

 

Målet med bærekraftsreisen har vært å kartlegge bedrifter, organisasjoner og privatpersoner som hver for seg og sammen bidrar til at vi får en bærekraftig framtid.

 

Jeg har lært mye, spesielt om industriens muligheter i det grønne skiftet, men kanskje viktigst av alt jeg har lært er at enkeltpersoners engasjement, evner og innsats kan «flytte fjell»! Det er utrolig hvilke muligheter vi har når vi står sammen.

Bærekraftsambassadører i Norge

Da jeg la ut på bærekraftsreisen, ønsket jeg å møte bærekraftsambassdørene i landet og å lære av dem.

Gjennom samtaler med alle de flotte, kunnskapsrike menneskene jeg har møtt langs hele Norge, har jeg fått ny inspirasjon, håp og tro på at vi sammen kan sikre en bærekraftig fremtid.

Sov i telt – på campingplasser og i utmark (og to ganger i bilen)

Ved å sove i telt og å bade i elver og i havet, klarte jeg å holde forbruket lavt. Og jeg storkoste meg i naturen – med masse deilig frisk luft og rent vann.

Utsikt fra bilvindu til norsk sommerlandskap. Bilens sidespeil nederst til høyre.

Norsk sommerlandskap byr på stor variasjon.

Kjørte elbil fra Fredrikstad til Tromsø – og så sørover igjen – til Lindesnes

Jeg la bak meg om lag 5 000 km og sto på lading – primært på hurtigladere – i om lag 15 timer i løpet av de tre ukene jeg var på bærekraftsreisen.

Samlet søppelet fra turen på et glass:

På reisen hadde jeg et mål om å ha et så lite «fotavtrykk» som mulig og etterstrebet «zerowaste». Søppelet som jeg ikke klarte unngå fra de tre ukene, samlet jeg på et glass.

Her er noen av besøkene jeg gjorde på reisen

Kvinne med hvit hjelm

Britt Mathisen LImo fortalte om REMIKS

For økt materialgjenvinning:

REMIKS er et avfallsselskap som samler inn, håndterer og behandler avfall i Nord-Norge. Britt Mathisen Limo er adm. direktør. Hun viste meg rundt og fortalte om selskapets ambisjoner.

Mer info her.

For bærekraftig produksjon, bedre fiskehelse og redusert miljøavtrykk:

LetSea jobber med forskning og utvikling for havbruksnæringen. Kristian Johnsen er daglig leder og fortalte om hvordan de jobber med bærekraft.

Mer info her.

Kvinne foran rød mur

I Mo i Rana møtte jeg Hilde.

Bygger batterifabrikk i Mo i Rana:

Hilde Rønningsen er kommunikasjonsdirektør i FREYR. Hun fortalte om deres planer og ønsker om å bidra i det grønne skiftet.

Mer info her.

Optimal ressursutnyttelse:

ReSourcer er en nyetablert markedsplass for biologisk restråstoff. Selskapet ledes av Håvard Hansgård, som brenner for effektiv ressursutnyttelse av jordas ressurser.

Mer info her.

Mann i sommereng

Leder for ReSourcer, Håvard Hansgård.

Tre mennesker i arbeidstøy på ved havet

– Vi har fokus på bærekraft!

Bærekraftig lakseoppdrett:

Akvafuture AS har fokus på miljømessig bærekraft gjennom hele produksjonssyklusen. Laksen vokser opp i lukkede merder i sjøen.

Mer info her.

Det ledende industrielle miljøet i Nord-Norge:

Arve Ulriksen leder Mo Industripark. Med stort engasjement fortalte han om industriens rolle, om energieffektivitet og gjenvinning m.m.

Mer info her.

Mann med gris i fjøs

Bonde Jan Erik Ottestad sørger for kundevennlige løsninger.

Mat fra din lokale matprodusent:

Matfra.no er en markedsplass på nett, som gjør det enkelt å kjøpe kortreist mat fra lokale produsenter. Bonde Jan Erik Ottestad benytter markedsplassen, og kundene kan hente varene direkte.

Mer info her.

Melket kuer i Nordfjordeid:

På reisen besøkte jeg min venninne, Linda Sund, som gjennom flere år har vært budeie på en sæter. Der fikk jeg være med og melke kuene mens vi snakket om dyrevelferd – om hva vi kan gjøre for å sikre at dyra har det bra.

To kuer i sommerlandskap

– I Nordfjordeid ble jeg kjent med disse.

Hybridløsninger for marine miljø:

I Trondheim møtte jeg Erik Lanssen, som i 2015 bestemte seg for å bruke resten av sitt yrkesaktive liv for å arbeide med å redusere klimagassutslipp.

Mer info her.

Nyksund i Vesterålen:

Anne Beate Hovind har tilbragt sommeren i Nyksund, der hun og 11 andre ser på mulighetene for å bygge et hotell – bærekraftig og tilpasset det gamle fiskeværet.

Mer info her.

Sammen sikrer vi en bærekraftig framtid.

Kvinne ved siden av mann iført solbriller

– Jeg fikk god hjelp til logistikken av denne karen, Rune.

Sosial bærekraft:

Min venn og kollega fra Talerlisten.no, Rune Almås Larsen, organiserte flere av mine bedriftsbesøk i og rundt Sandnessjøen.

Les mer om Rune her.

Sirkulærøkonomi i praksis:

På siste etappe av bærekraftsreisen besøkte jeg Lindesnes Fyr. Da var Natalia Mathisen, daglig leder for Norsk Senter for Sirkulær Økonomi med, og vi snakket om sirkulærøkonomiens rolle.

Mer info her.