Nr. 2023/2
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Person bak symaskin med gul vegg i bakgrunnen.
Ingvild Stensland syr et av de første oppdragene i sommer, på Torshov. Hun la opp tre par med jeans.

Reparasjon, Bærekraft og Fornyelse: Møt Lappe

Lappe / Emilie Hemsett

Publisert: 30/10/2023

Forleng klærnes levetid!

Har du mange klær som støver ned i klesskapet ditt? Du er i så fall ikke alene. En undersøkelse gjort av ClosetMaid i 2022 viser at omtrent 75 % av klærne våre blir nesten ikke brukt, ofte fordi de ikke passer eller trenger reparasjon.

Vi er Ingvild og Emilie, to studenter som deler en felles lidenskap for håndverk og bærekraft. Sammen har vi startet Lappe: en plattform for klestilpasninger og reparasjoner gjennom et nettverk av hobby-syere. Med Lappe ønsker vi å sette fokus på gamle tradisjoner, nemlig å reparere og tilpasse klær, og dermed fremme en mer bærekraftig livsstil. Det mest bærekraftige plagget er det du allerede har – så la oss ta vare på det.

Historien om Lappe begynte med vår bekymring for miljøet og et sterkt ønske om å gjøre en positiv forskjell. Visste du for eksempel at 40 % av plaggene vi kaster er på grunn av funksjonelle feil som hull?1 Det er dermed tydelig at folk har glemt gamle kunster, som enkle reparasjoner, og de søker seg ikke ofte til tradisjonelle skreddere heller. Som studenter innen IT tenkte vi at det måtte finnes en løsning. Sommeren 2023 startet vi dette spennende prosjektet med en systue på Torshov. Responsen var overveldende – folk ble begeistret, og våre første Lappe-kunder strømmet til.

Vi ønsker å tilby en enkel og tilgjengelig måte for folk å reparere klærne sine, i stedet for å kaste dem og kjøpe nytt. Med Lappe ble det mulig å gi klærne en ny sjanse, spare penger og bidra til en mer bærekraftig livsstil.

Så, hvordan fungerer Lappe? Det er enkelt og brukervennlig. Gjennom vår nettside, lappe.no, kan kunder enkelt legge inn en bestilling for reparasjon eller tilpasning av klær. Deretter trer Lappe i aksjon og kobler kunden med en av våre erfarne «lappere» – dedikerte enkeltpersoner som deler vår lidenskap for søm og håndverk.

I begynnelsen av september hadde vi den fantastiske muligheten til å delta på en av de mest livlige sy-festivalene i landet, Fæbrikstad, som fant sted på Vikingskipet i Hamar. Her møtte vi utallige mennesker og aktører som deler vår entusiasme for søm, gjenbruk og reparasjon.

Vårt prosjekt, Lappe, er vår måte å kombinere våre IT-ferdigheter med en dyp forpliktelse til miljøet og tradisjonelt håndverk. Vi er fullt og helt engasjert i å bidra til en mer bærekraftig fremtid for moteindustrien og for samfunnet som helhet.

Så hva er vår visjon? Den er enkel og kraftig – vi ønsker å forlenge levetiden til klærne våre. Gjennom Lappe ønsker vi også å inspirere andre til å ta opp nålen, tråden og bli en del av bevegelsen mot en mer bærekraftig fremtid.

1) Kilde: VEV – Opplysningskontor for tekstil

*Prosjektet har fått støtte fra Cultura Gavefond